Gå til bords i Tangkrogen

Den 1. og 2. september bliver der dækket op til 820 gæster i Tangkrogen, når kulturårets største gastronomiske event, Det Gode Bord, afholdes med deltagelse af kokke fra Japan og Grønland.

Artiklens øverste billede
Jesper Kristensen, kok hos Spiselauget på Godsbanen i Aarhus, serverer en bæredygtig menu baseret på lokale råvarer i zonen ”Feed the Future – Viden til bords”. Foto: Morten Lau-Nielsen

820 gæster ved et 277 meter langt bord, overdækket med store, hvide sejl og med udsigt over bugten og skoven.

Der er lagt op til et smukt scenarie, når Det Gode Bord holdes i Tangkrogen fredag og lørdag den 1. og 2. september som kulminationen på et stort gastronomisk år for Aarhus. Byen er både kulturhovedstad og europæisk gastronomiregion, og Det Gode Bord bliver det største af de mange gastronomiske events i 2017.

Alle er velkomne til at deltage i de to middage. Der skal dog købes billet, og her skal man vælge mellem de otte zoner, som bordet er delt op i – med temaer som Peru, Japan og Grønland.

»Der skal være noget for alle. Både madconnaisseuren, der vil give 995 kroner for en billet til det japanske køkken, hvor der bliver fløjet en kok ind fra Japan. Og for forældre, der vil give deres børn en ekstraordinær restaurantoplevelse ved Cooking Kidz-bordet, der serverer mad i børnehøjde,« fortæller Zenia Strunck Mikkelsen, projektleder ved Food Organisation of Denmark, der er medarrangør af eventen.

13 japanske serveringer

Det er den japanske kok Norio Azumaya, der kommer til Aarhus for at præsentere aarhusianerne for kaiseki-køkkenet, som er japansk haute cuisine med mange serveringer. Norio Azumaya vil udvikle menuen sammen med den lokale kok Son Trinh, der er medejer af Indo og Sota i Vestergade.

»Det er uden tvivl en af de mest ekstraordinære serveringer, man kan få ved Det Gode Bord. 13 serveringer, der kommer omkring alle smage og med det gode værtskab, altså gæstens velbefindende, i centrum,« fortæller Zenia Strunck Mikkelsen.

Der er intet som god mad, der kan skabe en god dialog.

Zenia Strunck Mikkelsen, projektleder, Food Organisation of Denmark

Også det grønlandske køkken har en lokal kok med, Michael Møller, der til daglig står bag gryderne i Sct. Oluf i Mejlgade. Han går i køkkenet sammen med grønlandske kokkeelever fra kokkeskolen i Grønland med Det Grønlandske Hus i Aarhus som projektleder.

»Den nordiske bølge har også ramt Grønland, hvor der er kommet en stigende interesse for at genoptage de gamle fødevarer og tilberedningsmetoder på en ny måde,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Det thailandske køkken får også en zone ved Det Gode Bord. FOF Aarhus har holdt kurser i thailandsk mad i flere år, og det er herboende thailandske kokke herfra, der laver maden.

»Og den skal naturligvis spises med ske og gaffel, altså uden kniv, som det er traditionen i Thailand,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Sådan kommer Det Gode Bord med en længde på 277 meter til at se ud. Det får plads til 820 gæster.

Det peruvianske køkken er repræsenteret ved Simon Brammer Hansen, der til daglig serverer peruviansk mad fra sin streetfoodvogn, Panca Peruvian Rolling Restaurant.

»Der er stort fokus på peruviansk mad for tiden. Mange kender allerede peruvianske råvarer måske uden at tænke over det, f.eks. quinoa, chiafrø og søde kartofler,« forklarer Zenia Strunck Mikkelsen.

Fokus på bæredygtighed

Bæredygtighed er blevet et vigtigt kodeord i den gastronomiske verden. Det sætter tre af zonerne ved Det Gode Bord fokus på.

Restaurant Moment ved Feldballe laver vegetarretter og safter af lokale råvarer.

”The Catastrophic Meal”-zonen sætter fokus på mad og miljø ud fra spørgsmålet: Hvad kommer vi til at spise i 2067? Retterne er lavet ud fra en utopi og en dystopi, alt efter om det lykkes os at redde eller at ødelægge jordkloden. Retterne er udviklet af kokke fra hele verden.

Kokken Jesper Kristensen fra Spiselauget på Godsbanen serverer en bæredygtig menu baseret på lokale råvarer i zonen ”Feed the Future – Viden til bords”.

»Spiselauget har ambitioner om bæredygtighed, bl.a. ved at minimere madspild. Vi samarbejder med Folkeuniversitetets forskere inden for fremtidens råvarer, så vi serverer en CO2-neutral menu i Tangkrogen,« fortæller Jesper Kristensen.

Menuen vil bestå af bl.a. ukrudt, tang og fisk, fanget i danske farvande. Ingen svine- eller oksekød, fordi det vejer tungt i CO2-regnskabet.

Folkeuniversitetet holder sin årlige Hearts & Minds-festival i september med mad og bæredygtighed som tema, og derfor er deres forskere inden for miljø og madvarer inviteret til at sidde med ved ”Feed the Future”-zonen, så der kan opstå en dialog omkring miljørigtig mad.

Fællesspisning

Selve det at spise sammen er en vigtig del af Det Gode Bord.

»Der er intet som god mad, der kan skabe en god dialog, og hvert køkken lægger op til dialog omkring den mad, de serverer. Med fællesspisningen vil vi også hylde de danske selskabstraditioner, blandt andet med fællessang og velkomstskål,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Værterne er Jacob Bundsgaard fredag og Nicolai Wammen lørdag. Det vil sige den siddende borgmester under kulturåret og den borgmester, der var med til at søge om at blive kulturhovedstad.

Det Gode Bord holdes samtidig med den årlige Foodfestival i Tangkrogen.

Har man købt billet til Foodfestival, kan man også købe madkuponer til de otte Det Gode Bord-køkkener, der holder åbent til frokost med små serveringer af aftenens menu.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.