Verdens bedste gin skal være fra Aarhus

Njord Gin åbner Danmarks første rene gindestilleri i Sydhavnen den 18. august. De to indehaveres mål er at lave verdens bedste gin.

Artiklens øverste billede
Lars Toke Graugaard (tv.) og Troels Præst Andersen (th.) ejer Njord Gin, som hidtil har produceret gin i Randers. Nu flytter de produktionen til Sydhavnen i Aarhus til et nyt kobberanlæg i en tidligere pumpestation. Foto: Benjamin Nørskov

For få år tilbage var udvalget af gin i Danmark præget af få store mærker, de fleste fra England. I dag er der kommet mange nye navne på hylderne, også fra danske mikroproducenter som Njord Gin, der i 2014 lavede Danmarks første gin i nyere tid.

Andre danskere har lavet gin før, men som regel med produktion i England. Njord Gin har hidtil produceret i Randers, men inden længe flyttes produktionen til Sydhavnen i Aarhus til et nyt kobberanlæg i en tidligere pumpestation, som de to indehavere Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen har investeret et par millioner kroner i. Her vil der også blive afholdt lukkede smagninger for virksomheder og andre grupper med interesse for gin.

En bølge af gin

Gin er gået fra at være et industriprodukt, ofte lavet som sideproduktion hos de store destillerier, til et gastronomisk produkt med komplekse smagsoplevelser.

»Vi oplever en ginbølge i disse år, også internationalt,« siger Lars Toke Graugaard og tilføjer:

»Mange kommercielle aktører går derfor ind på ginmarkedet lige nu, men en del af dem vil forsvinde, når ginbølgen lægger sig, og så er der kun os tilbage, der har gin som passion og smagen som fokus.«

De to Njord Gin-indehavere har selv arbejdet sig frem til den store viden, de i dag har om ginproduktion.

De mødte hinanden på Aarhus Universitet for mange år siden, men de opgav deres ph.d.-studium endeligt sidste år, da de skrev under på lejekontrakten i Sydhavnen.

»Til festerne i studietiden drak vi en billig kopi af Gordon’s Gin, udvalget var lille dengang,« smiler Troels Præst Andersen.

De to begyndte at eksperimentere med selv at producere gin, og de fik adgang til destilleriet ved Randers.

»Det er den bedste uddannelse, du kan få. Ved selv at have hænderne nede i det. Gin har fantastiske muligheder for at formidle smage fra naturen,« siger Lars Toke Graugaard.

Bag ham står urter, bær og blomster i store glas og trækker i ren alkohol. Troels Præst Andersen henter en håndfuld enebær, en vigtig ingrediens i gin, som han knuser mellem fingrene, og en fin duft af gran breder sig, enebær er nemlig små kogler.

»Men vi laver da stadig masser af fejlskud, det er en del af processen,« siger han og viser fire små flasker med gin, som efter smagstesten ikke skal sættes i produktion.

Gin med kant

Visionen for Njord Gin er at lave gin med kant.

»Engang var gin meget ens, det var industrigin lavet i store mængder. Vi ville fra begyndelsen lave gin, som vi selv syntes smagte godt, og dermed kom vi til at udfordre konventionerne inden for gin,« påpeger Troels Præst Andersen.

Alkoholen til den første Njord Gin, Mother Nature, blev lavet på kartofler og ikke korn, som er normalt inden for ginproduktion, og siden er der blevet anvendt mange utraditionelle ingredienser til de forskellige Njord-ginner, f.eks. strandkål og rav.

»Det svære ved at lave en god gin er at skabe balance mellem urterne, bærrene og blomsterne, så de giver en kompleks helhedsoplevelse,« forklarer Lars Toke Graugaard.

Den innovative tilgang til ginproduktion har skabt Njord Gin et navn, både herhjemme og internationalt. Det har betydet, at deres produkter nu bliver kopieret.

»Vi har set flere, der har ladet sig kraftigt inspirere af både vores opskrifter og design, det regner man jo ikke ligefrem med i den her branche, men vi må acceptere det, fordi vi var de første bl.a. til at bruge tang som smagsgiver,« siger Troels Præst Andersen.

»Vi turde tage tæskene fra gintraditionalisterne. Mother Nature var jo en ny fortolkning af, hvad gin er. Vi er ikke i det her for pengenes skyld, vi vil lave vilde ginner,« siger Lars Toke Graugaard.

Lokalt og internationalt

Njord Gin har mange danske ingredienser, men firmaet arbejder ikke efter et dogme. Smagen er afgørende, og derfor tager de to indehavere også ud i verden for at samarbejde med andre ginproducenter, bl.a. i Irland og Spanien.

»Vi kan godt lide at nedbryde grænser. Vi er ikke bundet til lokation, men til smag. Ved at forene den danske og den spanske natur i en balance får vi helt nye resultater,« siger Lars Toke Graugaard og viser resultatet af det spanske samarbejde – en gin med navnet Distilled United Natures.

Men de lokale samarbejder er også vigtige for Njord Gin.

»Det gastronomiske Aarhus udvikler sig helt vildt i disse år, og vi håber, at det her hus bliver et sted med en åben innovationsproces, hvor lokale aktører kan mødes på tværs af fagskel med fælles fokus på den drikkelige side af gastronomien,« siger Lars Toke Graugaard.

Når produktionen er oppe at køre, går de to indehavere i gang med salget til de internationale markeder. Mærket forhandles allerede i små mængder i Tyskland, Belgien, Italien og Norge.

De to indehaverne regner med at producere 15.000 flasker om året i de nye lokaler i Sydhavnen. Hver flaske nummereres, og etiketten sættes på med hånden.

»Vi skriver altid, hvilken batch flasken kommer fra. Batch 8 kan sagtens have nuanceforskelle i smagen i forhold til Batch 7, hvis urterne er plukket på et andet tidspunkt. Det ligger langt fra den industrielle tankegang, hvor der ikke må være smagsforskelle. Hos os er det naturen, der styrer smagen,« forklarer Lars Toke Graugaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.