Aarhus’ første jordemoderhus fødes snart

Nyt jordemoderhus vil hjælpe gravide og nybagte mødre, der søger mere hjælp end det, som det offentlige tilbyder. Efterspørgslen er allerede stor, siger ejer.

Gravide eller nybagte mødre kan snart få specialiseret hjælp til alt fra veer til amning, når det private jordemoderhus Babyteamet åbner i Mejlgade den 15. august.

Trine Karlsen er ejer af Babyteamet, og hun har i længere tid arbejdet med idéen om et jordemoderhus i Aarhus.

»De gravide og nybagte mødre, jeg har talt med, fortæller, at der mangler et sted som vores i Aarhus. Samme melding får jeg fra fagfolk.«

Trine Karlsen, ejer af Babyteamet

Hun blev selv uddannet jordemoder i 2006, og med lidt over 10 års erfaring mener hun at kunne fastslå, at den offentlige service til gravide og nybagte mødre er blevet ringere.

»Som jordemoder ved jeg eksempelvis, at bækkenbundstræning er vigtigt, men det er noget, som er blevet sparet væk hos det offentlige. Visionen er, at Babyteamet skal være et supplement til det offentlige, hvis service i min optik er blevet påvirket af besparelser,« siger Trine Karlsen, der fortæller, at inspirationen kommer fra København, hvor der findes en række succesrige jordemoderhuse.

Overvældende respons

Om Babyteamet vokser sig succesrigt, vil tiden vise, men indtil videre har Trine Karlsen været overrasket over den positive feedback, som Babyteamet har modtaget.

»Mange gravide, der blandt andet døjer med kvalme, smerter og hovedpine, mangler hjælp til amning. De gravide og nybagte mødre, jeg har talt med, fortæller, at der mangler et sted som vores i Aarhus, og samme melding får jeg fra fagfolk,« siger Trine Karlsen og tilføjer:

»Vi har købt en speciel massagebriks med hul til maven, hvor gravide kan få massage. På Facebook efterspurgte vi en testperson, og dét opslag blev set 100.000 gange og kommenteret 1.000 gange, ligesom 1.200 gravide meldte sig som testpersoner. Det, synes jeg, er en helt vild interesse, og det havde vi overhovedet ikke forventet,« siger hun.

Ekspert ikke overrasket

At der er efterspørgsel efter privat jordemoderhjælp, som Babyteamet blandt andet vil tilbyde, overrasker ikke Birgit Petersson. Hun er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og har blandt andet graviditet og fødsler som forskningsområde. Hun mener, at der er en sammenhæng mellem de private initiativers succes og besparelser knyttet til landets fødegange.

»Der er ingen tvivl om, at fødselsområdet er blevet udsultet, fordi flere opgaver bliver påtvunget personalet, ligesom man flere steder har skåret ned og lavet sammenlægninger uden succes. Tendensen er derfor, at flere opsøger privat hjælp i forbindelse med deres graviditet,« siger hun.

Birgit Petersson peger på, at mange nybagte mødre er usikre på alt, lige fra om barnet får nok mad, til om man som mor er tæt nok knyttet til sit barn. Travlheden i det offentlige gør dog, at personalet ifølge Birgit Petersson ofte ikke har tid til at tage hånd om sådanne tvivlsspørgsmål.

Chefjordemoder afviser

Joan Dürr er chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital, Skejby, og hun peger på, at der i de seneste 10 år er dukket flere private tilbud op om alt fra babysvømning til gravidyoga, men at det for Babyteamets vedkommende er første gang, hun har set et tilbud slå sig op på, at det offentlige ikke leverer en ordentlig service.

Joan Dürr mener dog ikke, at der er belæg for en sådan markedsføring.

»Når vi ser på vores brugerundersøgelser, er der intet, der tyder på, at vores ydelser er sparsomme eller dårlige. Jeg tror ikke, at markedet for private ydelser opstår, fordi vi gør det dårligt. Jeg tror, at det handler om, at folk gerne vil supplere med ydelser, som jeg ikke mener, er det offentliges opgave, eksempelvis babymassage,« siger hun og peger på resultater fra LUP (Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende, red.).

Her viser undersøgelsen fra 2016, at 94 pct. af dem, der har født i Aarhus og svaret på undersøgelsen, knytter formuleringerne »virkelig god« eller »god« til, hvordan deres »samlede oplevelse« af fødslen var, mens næsten samme procentdel svarer »virkelig god« eller »god,« når det kommer til deres oplevelse med jordemoderen under graviditeten.

Joan Dürr anerkender dog, at fødeafdelingen på Skejby – og på andre hospitaler – har fået mere travlt i de seneste par år, noget som hun dog ikke mener har påvirket kvaliteten af hospitalets ydelser.

»Travlheden som mit personale til tider oplever, påvirker først og fremmest deres arbejdsmiljø. Men jeg vil ikke sige, at vi på Skejby er dér, hvor man kan konkludere, at travlheden har konsekvenser for kvaliteten eller for sikkerheden for de fødende,« siger Joan Dürr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.