»Musikken er ligesom mig – ikke to halvdele, men en helhed«

Den 21-årige dansk-tyrkiske sanger Luna Ersahin har fart på sin musikalske karriere.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Der sad dronningen.

Og der sad statsministeren ved siden af på første række.

På scenen stod en 21-årig kvinde alene som solist foran en hel mur af musikere fra Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Jazz Orchestra og hendes egne musikere i bandet AySay.

Jo, og så var der for øvrigt også direkte tv-transmission på hele koncerten.

På Samsø er jeg kørelærerens datter. Eller jordemoderens datter.

Luna Ersahin

»Det var vanvittigt. Helt alene på den store scene med op mod 100 musikere i ryggen. Jeg er kun 1,57 cm høj, så jeg følte mig både lille og alene. Nervøs? Jo, det var jeg, men ikke på en ubehagelig måde. Jeg kan godt lide at optræde.«

Luna Ersahin smiler lidt over kaffen, for hun lægger ikke skjul på, at oplevelsen ved at deltage i 2017-åbningen i januar både til VIP-åbningen i musikhuset og som en af sangerne på skibene i optoget var helt fantastisk.

Men trods sine kun 21 år virker hun også, som om at den optræden blot var endnu et naturligt trin op i hendes karriere – en musikalsk vej, som er bestemt for hende.

Helstøbt lyd

En milepæl mere er lige om hjørnet, for Luna Ersahin og hendes band AySay har netop været en uge i Finlandstudio i Sabro og indspillet fire sange til bandets første EP, der skal udkomme i efteråret. Musikken er arrangeret af hele bandet, men tekster og melodier er skrevet af Luna Ersahin, som har en tyrkisk-kurdisk far og en dansk mor.

I nogle af sangene synger hun både på dansk og tyrkisk.

»Vi har brugt to år på at udvikle vores lyd. Vi har en vestlig og østlig dimension, men vi stræber ikke efter at skabe en lyd, der lyder som en blanding af dansk og tyrkisk, men som en unik helstøbt lyd,« forklarer hun.

Roskilde Festival er fremtidsdrømmen for Luna Ersahin, men til sommer skal hun allerede spille på festivalen med genopstandne Sorten Muld. Foto: Casper Dalhoff

For trods en opvækst i Danmark vedkender hun sig sin tyrkiske baggrund – også i musikken.

»Jeg har mødt ”halve” mennesker, som har stræbt efter at blive hele ved at frasige sig den ene del af deres kulturbaggrund, f.eks. ved at kalde sig rent danske. Jeg stræber efter at blive hel ved at samle de to halvdele, for det er sådan, jeg er. Og min musik i AySay er ligesom legemliggørelsen af det,« forklarer den 21-årige sanger med tilføjelsen:

»Det er ikke et politisk projekt det her, men jeg har da et håb og et ønske om, at folk gennem kunst og musik kan føle, at den er integrerende.«

Luna Ersahin er født i Viborg, men flyttede til Samsø med sin familie som 10-årig, så Samsø er hendes hjemstavn, og hun elsker øen, hvor mange kender mange.

»Derovre er jeg kørelærerens datter. Eller jordemoderens datter,« smiler hun med henvisning til hendes far, som er dansklærer og kørelærer, og hendes mor, som er den ene af to jordemødre på Samsø.

Efter 9. klasse tog hun som 15-årig på et års udveksling til først Tyrkiet og derefter til en tyrkisk familie i Tyskland.

»Det var en slags dannelsesrejse for mig, og det var først der, jeg for alvor fik lært det tyrkiske sprog. Og det var også der, at musikken voksede for mig,« fortæller hun.

Et eksperiment

Hjemme igen flyttede hun til Aarhus og blev tre år senere student på Aarhus Katedralskole, samtidig med at hun var begyndt på MGK, som er et musikalsk elite-kursus, som bliver brugt som springbræt for at komme ind på musikkonservatoriet.

Og det var her, at AySay blev født.

»Koordinator på MGK Sune Thorbjørnsen hørte min stemme, og han foreslog at bygge et helt sammenspilsår op som et eksperiment om at udvikle en særlig lyd omkring mine sange og min stemme. Jeg var så megaheldig, og musikerne var så glade for projektet, at vi er fortsat som bandet AySay,« fortæller hun.

Bandnavnet betyder i øvrigt I say (jeg siger), men ay betyder også måne på tyrkisk, og Luna betyder jo også måne, så navnet kan tolkes i flere retninger.

Her i maj har bandet været i Finlandstudio og indspille fem sange, og det blev med en producer, som Luna Ersahin lærte at kende gennem 2017-åbningsprojektet. Basil Hogios er filmkomponist med græsk og australsk baggrund. Han er bosat i Barcelona, og det var ham, der skrev musik til åbningen af 2017, og derigennem lærte Luna Ersahin ham at kende.

»Basil kan rigtig godt lide vores musik, så jeg spurgte ham, om han ville producere vores EP, og det sagde han ja til. Det er ret vildt, og han tog herop fra Barcelona og var her i hele sidste uge, da vi indspillede i studiet,« fortæller Luna Ersahin.

Nu har produceren taget indspilningerne med sig tilbage til sit studie i Barcelona, hvor numrene skal mixes, og senere på året rejser Luna Ersahin ned til Barcelona og mixer musikken sammen med ham.

Stort er det, og spørger man til Luna Ersahins drømme for AySay, er de også i den ambitiøse afdeling:

»Om to år? Så spiller vi på Roskilde Festival,« svarer hun med et smil.

Og den drøm er slet ikke så vild, som den kan lyde, for hun skal faktisk spille på Roskilde Festival i år som gæst i det genopstandne band Sorten Muld, og den forbindelse er skabt af, at trommeslageren Aske Bendixen i AySay er søn af sanger/pianist-parret i Sorten Muld.

Vejen til en solistrolle i 2017-åbningen var også speciel for sangeren fra Samsø.

Da briten Nigel Jamieson, som var instruktør for hele 2017-åbningsshowet, en dag hørte Luna og AySay, som var hyret til børneåbningen, blev han så begejstret, at han besluttede sig for, at der skulle skabes en rolle til Luna i showet, hvor hun sang på båden for mangfoldighed.

Ja, og så lige en solistrolle i VIP-åbningen i musikhuset med dronning og statsminister.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.