Å-caféerne topper fadøls-prislisten

En stor fadøl kan koste 64 kr. i midtbyen, men den kan også fås for en tyver. Tag med på fadøls-pristjek.

Artiklens øverste billede
Café Faust ligger godt til i toppen, hvad ølprisen angår. En stor fadøl på 0,5 liter koster her 62 kr, mens en fadøl på 0,4 liter koster 52 kr. Foto: Tobias Nicolai

Turen begynder i Vestergade med priser i den bløde ende.

Videre mod Café Vestergade på hjørnet ud til Grønnegade, og her er prisen stadig i det rolige hjørne, selv om vi nærmer os centrum. 40 kr. for en Royal Økologisk pilsner på fad, og der er en halv liter i glasset. Videre mod Jacob’s barBQ, og nu begynder det at ligne noget – 58 kr. for en halv liter Ceres-pilsner på fad.

Derfra går turen et smut til Pustervig, hvor Café Jorden kræver 56 kr. for 0,4 liter Carlsberg pilsner på fad, og skråt overfor tager Carlton 52 kr. for den samme slags fadøl.

»Ølpriserne er nok lidt høje i Aarhus generelt. Vores pris hænger sammen med, at vi især er restaurant og ikke så meget et øl-sted. Vores gæster er mere til vin og cocktails, og hvis vi var et rent ølsted og alene skulle leve af øl-kunder, ville prisen være lavere,« siger restaurantchef Christoffer Jensen.

Bodegaen er billig

Fra Pustervig går turen videre til en lille afstikker i latinerkvarteret, hvor Englen, Drudenfuss og Casablanca alle – viser det sig senere – ligger 10-15 kroner under å-priserne. Måske er det siden dengang, hvor åen blev fritlagt, og å-cafeerne tog al opmærksomheden fra de ellers hotte steder i brostenskvarteret.

Englen tager 45 kr. for 0,4 liter Carlsberg pilsner på fad, Drudenfuss tager 48 kr. for Jyske Bryg pilsner på fad og på Casabalanca koster den billigste store fadøl en rund halvtredser.

Og så ellers videre mod åen, der topper prislisten.

Første stop er Café Cross på hjørnet overfor Magasin og dermed formentlig en af de dyreste placeringer ved åen. Det kan også ses på fadølsprisen, der her rammer 64 kr. for 0,4 liter Carlsberg pilsner på fad. Stedet placerer sig dermed som byens dyreste i denne test af fadølspriser.

Niveauet ligner dog de andre større cafeer ved åen, hvor Ziggy tager 58 kr., Viggo tager 60 kr. og Globen Flakket tager 58 kr. for 0,4 liter Royal Classic på fad.

Vil man gerne nyde å-stemningen, er der dog også billigere alternativer som den lille Café Alimento tæt ved Clemens Bro, der lokker med en stor Carlsberg fad for 35 kr., ligesom Café Lava lidt længere henne ad å-strøget tager 50 kr. for en stor fad, men lige nu har et tilbud på 30 kr. for en stor fad i hverdagene kl. 14-18.

Et af de billigste ved åen er dog nok mange unges populære øl-sted, Bodegaen, der lokker med en stor fad for 25 kr., der dog stiger til 35 kr. fredag og lørdag aften efter kl. 22. Bodegaen, der ligger på modsatte side af Cross, Viggo og Ziggy, har dog ikke udeservering.

København kan også

Og har man lyst til fadøl i den absolut billige ende, har midtbyen i Aarhus også den service, hvis man kan tåle cigaretrøg og værtshusstemning.

»Det er mig, der er Kurts mor,« smiler Betty Jensen, indehaver af værtshuset Kurts mor på Fredens Torv, der efterhånden har fået kultagtig status blandt unge, for her er der øl til fornuftige penge.

»En stor fad? 20 kroner,« smiler Betty Jensen, og hun ved godt, at prisen er konkurrencedygtig.

»Jo, vi er vist en af de billigste, men prisen betyder også en del for vores kunder, og hvis vi satte den op, ville en del af stamgæsterne forsvinde, tror jeg,« siger hun, der også har gæstet å-caféerne, men ikke forstår, hvorfor folk vil betale så meget.

»Jeg købte engang en danskvand med citrus ved åen. Den kostede 40 kroner,« smiler hun med vantro i blikket.

Kåret som landets dyreste

Et andet bud i den billige værtshus-kategori er i øvrigt Hjorten på Vesterbro Torv, hvor en stor Ceres-fad koster 27 kr.

Men tilbage til å-strøget, hvor ølpriserne i 2001 lå omkring 48 kr. og blev kåret som landets dyreste af dagbladet BT, der sammenlignede med ølpriser på Nyhavn i København.

Den titel har å-caféerne vist ikke mere, for et pristjek hos to af Københavns populære cafeer på Strøget tæt ved Storkespringvandet viser, at hovedstaden også har højt skum på prisen.

På Café Europa koster 0,5 liter Tuborgpilsner på fad 69 kr., mens genboen Café Norden tager 70 kr. for en halv liter Carlsberg pilsner på fad.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.