Nationalparkens velkomstcenter har bragt følelserne i kog

Udsigt: Nationalpark Mols Bjerge vil placere et velkomstcenter ved Kalø Slotsruin. Men det kræver nedrivning af den nuværende Kalø Slotskro, og det har skabt modstand blandt de lokale borgere.

Artiklens øverste billede
Kalø Slotsruin tilbyder en spektakulær oplevelse inden for natur og kulturhistorie. Området besøges hvert år af mellem 150.000 og 200.000 gæster. Fotos: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Både tilhængere og modstandere af placeringen af nationalparkens kommende velkomstcenter kan blive enige om en ting:

Stedet og dets udsigt er noget helt særligt.

Silhuetten af slotsruinen mod de sejlende grå skyer og Kaløvigs blanke vandspejl, mens solstriber trænger igennem skydækket og rammer de grønne bakketoppe i Mols Bjerge i det fjerne.

»Du kan godt se, at det hele åbner sig her, når man kommer kørende ned fra Rønde. Det er både noget af vores mest fantastiske natur med skove og vand – og så kombineret med kulturhistorie med landets næstvigtigste borgruin.«

Nationalparkens hurtigttalende sekretariatschef Mika Leth Pedersen er åbenlyst begejstret, mens han viser rundt og forklarer, hvorfor Nationalpark Mols Bjerges kommende velkomstcenter til 38 mio. kr. skal ligge lige præcis her. Andre er knap så begejstrede, fordi det kommende velkomstcenter med café og udstillingslokaler vil medføre en nedrivning af den nuværende Kalø Slotskro, som med sine sortmalede bjælker og sprossede vinduer minder om et stort sommerhus. Her er der drukket meget kaffe, spist mange is og holdt mange konfirmationer gennem tiderne, og ikke færre end 2.600 borgere har skrevet under på en fælles protest mod nedrivningen af slotskroen, mens beskyldninger om københavneri og det, der er værre, er føget gennem luften.

Altid gæster

Selv en kold hverdag i februar er her gæster og en halv snes biler på parkeringspladsen.

Og netop de mellem 150.000 og 200.000 årlige gæster er ifølge Mika Leth Pedersen og nationalparkens bestyrelsesformand, Erling Post, en vigtig grund til at vælge dette sted. I nationalparkens nuværende sekretariat på Jagtslottet på Kalø Gods lidt uden for Rønde forklarer de, hvorfor velkomstcenterets placering ved adgangen til slotsruinen er så afgørende.

»Her kommer op mod 200.000 i forvejen, og et flot velkomstcenter kan måske bidrage med yderligere 50.000,« siger Mika Leth Pedersen, mens Erling Post kalder det for en »gateway« til resten af nationalparken.

»Det er et af de fineste steder, vi har. Et fantastisk landskab, som samtidig vil være det rekreative områdes indgangsportal fra Aarhus. Placeringen har vi arbejdet med i lang tid i et udvalg, og i bestyrelsen har der været enighed om, at dette er det helt rigtige sted at placere nationalparkens velkomstcenter. Og man er altså ikke en virkelig nationalpark, før man har et velkomstcenter,« fastslår formanden.

Danmarks forrige borgerlige regering under Anders Fogh Rasmussen (V) sørgede for, at Danmark som det sidste land i Europa også fik etableret nationalparker, og Nationalpark Mols Bjerge blev nummer to på listen herhjemme efter Nationalpark Thy. Nationalparken, som også indeholder maritime områder, ligger på den sydlige del af Djursland og er på 180 kvadratkilometer, hvor de 80 pct. af landarealet ejes af private lodsejere. Området strækker sig fra Rønde og Kalø Slotsruin i vest over Mols Bjerge og til Begtrup Vig i syd, men indeholder også de store skovområder omkring Langsø og Stubbe Sø samt hele Ebeltoft-området op til Jernhatten og Rugaard Gods.

Seksårsplan

Efter at man fik etableret nationalparken i 2009-2010, brugte ledelsen et par år på at få lavet den første seksårs-plan for parken, der går frem til 2018 – og bl.a. indebærer etableringen af det omstridte velkomstcenter om et par år.

»Velkomstcenteret skal give os mulighed for at præsentere overordnede og historiske emner som landskabsdannelse og vigtigheden af at passe på naturen og skal derfor f.eks. kunne modtage skoleklasser,« forklarer Mika Leth Pedersen.

»Derudover kan det være med til at styrke forskning og viden om natur, fordi vi kommer til at ligge tæt på en række formidlings- og naturaktører som jægerforbundets nye domicil, Jagtens Hus, Bioscience under Aarhus Universitet på Kalø Hovedgård og landets eneste økologiske landbrugsskole ved Egens Havhuse,« siger han.

Med både landskabsfredning og strandbeskyttelse er det ikke lige sådan at bygge et nyt stort velkomstcenter, der også skal indeholde en café, der byder på mad hele året. En lokalplan fra 1990’erne, som gav tilladelse til et formidlingscenter på 350 kvm, har dog åbnet for muligheden for et nyt velkomstcenter på 750 kvm, fordi nedrivningen af Kalø Slotskro giver ca. 400 kvm, der kan bruges et andet sted.

»På den måde er areal og bygningsmasse uændret, og vi fører samtidig den nuværende parkeringsplads tilbage som strandeng, mens den nye parkeringsplads bliver trukket længere tilbage og vil være mindre iøjnefaldende,« siger Mika Leth Pedersen.

En nødvendig nedrivning

Samtidig peger han og Erling Post på, at nedrivningen af Kalø Slotskro, der blev opført i slutningen af 1960’erne, er en betingelse for at få opbakning til projektet fra Fredningsnævnet og Naturstyrelsen, der ejer grunden.

»Det vil være i god overensstemmelse med fredningen at fjerne en række ældre uensartede bygninger og erstatte dem med en bygning, der placeres mere skjult,« lyder det bl.a. i en udtalelse fra Fredningsnævnet.

Naturstyrelsen har også givet sit besyv med og understreget, at det nye velkomstcenter skal kunne varetage de funktioner, som den nuværende kro tilbyder, dvs. kiosk, café og toiletter. Samtidig skriver man: »Projekteringen skal således ske med den klare forudsætning, at den nuværende kro umiddelbart i forbindelse med etablering af besøgscenteret eller senest ved udløb af den nuværende forpagtningsaftale nedrives.«

Nationalparkens formand, Erling Post (tv.), og sekretariatschef Mika Leth Pedersen er ikke i tvivl om, at Kalø Slotsruin skal være indgangsporten til Nationalpark Mols Bjerge.

Vrede modstandere

Modstanderne har først og fremmest kritiseret lukningen af Kalø Slotskro, som, de mener, træder på områdets historiske følelser, når det gælder udflugter og festlige arrangementer.

Bygningerne, der er fra 1968, tilhører Naturstyrelsen, og stedet har i mange år været et meget populært udflugtsmål og spisested i forbindelse med en gåtur ud til slotsruinen.

Initiativtageren til underskriftsindsamlingen, Linda Mikkelsen, bor selv i Følle tæt ved Rønde og forstår ikke, at kroen skal rives ned.

»Den betyder noget for os lokale, og derfor fortsætter vi også med at kæmpe. Hvorfor kan man ikke sætte slotskroen i stand? Jeg har ikke noget imod et velkomstcenter, men det kunne man da på en eller anden måde bygge sammen med kroen,« mener Linda Mikkelsen.

»Vi har fået rigtig mange underskrifter, og vi fortsætter med at kæmpe. Nu må vi se, om vi kan påvirke politikerne i Syddjurs Kommune,« siger hun og hentyder til, at det i sidste ende bliver kommunen, der skal godkende en ny lokalplan for området.

Fik besked via avisen

Forpagteren af Kalø Slotskro gennem 14 år, Luigi Pillon, føler sig dårligt behandlet af nationalparken.

»Jeg fik det pludselig at vide tilbage i 2013 – jeg så det i avisen – at man ville bygge et nyt velkomstcenter og fjerne slotskroen. Det betød, at jeg mistede reservationer på konfirmationer tre år frem i tiden,« fortæller Luigi Pillon, der i første omgang gik med i styregruppen for et nyt velkomstcenter.

»Jeg troede, at jeg kunne være med i opstartsfasen, men senere fik jeg brev om, at jeg ikke længere var med. Jeg forstår godt, at de måske gerne vil have et helt nyt udbud i forhold til, hvem der skal drive en café hele året, men jeg synes ærlig talt ikke, at man har behandlet mig ordentligt,« siger han.

Nationalparkens formand, Erling Post, erkender, at den voldsomme og følelsesmæssige modstand er kommet lidt bag på dem.

»Men vi er nødt til at planlægge mere langsigtet for vores børn og børnebørn, og så store projekter har en tidshorisont på otte-ti år. Her har bestyrelsen været enig om, at vi ikke skal have et center med krofaciliteter til familiefester og lignende, men derimod en café med kolde og varme retter, og som er baseret på bæredygtige, lokale fødevarer,« siger han og tilføjer:

»Den skal være åben hele året, men naturligvis vil man også kunne købe is og pølser. Her skulle vi måske have været lidt hurtigere ude for at imødegå kritikken – altså at man selvfølgelig stadig vil kunne købe pølser og is, når man besøger Kalø Slotsruin.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.