Nytårsbriefing med fokus på forvandling fra stor by til storby

Status: Aarhus er gearet til vokseværk, fortalte kommunens erhvervschef ved nytårsbriefingen for byens erhvervsledere. Flere aktører formanede, at Aarhus skal huske at være sig selv.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard var torsdag vært ved nytårsbriefingen for omkring 500 erhvervsfolk på rådhuset i Aarhus. Han fik mange gode råd med fra erhvervsfolkene – bl.a. at det har stor værdi, at byens politiske chef siger dav til den lokale malermester ved arrangementer som f.eks. torsdagens briefing. Foto: Gregers Tycho

Aarhus’ udvikling fra en stor by til en storby var det helt store tema ved den årlige nytårsbriefing på rådhuset.

I går morges fik de ca. 600 fremmødte erhvervsledere således et indblik i, hvad der konkret sker i Aarhus, og hvilken betydning forvandlingen har for erhvervslivet.

Under sin velkomst fra den opstillede scene i rådhushallen konstaterede borgmester Jacob Bundsgaard (S), at byen vokser, og at der bliver flere og flere aarhusianere. 450.000 indbyggere i 2050 – mod de ca. 325.000 i dag – og 250.000 arbejdspladser, lyder forventningen.

»Sådan en vækst kræver planlægning, omtanke og også en gang imellem en smule tålmodighed,« lød det fra borgmesteren, som tilføjede, at Aarhus’ større præg af storby også opleves ved byens større rolle i den samlede byregion.

Og Aarhus vil blive koblet bedre sammen med nabokommunerne bl.a. via letbaneprojektet, fortalte teknisk rådmand Kristian Würtz (S), der uddybede udviklingsplanerne.

»Aarhus er dybt afhængig af hvert år at tiltrække tusindvis af nye mennesker,« sagde han og understregede, at det i udviklingen af storbyen er vigtigt, at folk har mulighed for at få et arbejde og et godt sted at bo.

I den forbindelse påpegede han, at Aarhus skal fortættes bl.a. ved at forbinde nogle af de hengemte steder – f.eks. de gamle havnearealer syd for Dokk1 – med byen og gøre dem attraktive.

Kristian Würtz udråbte desuden 2016 til et år, hvor der »kommer til at ske kolossalt meget i byens gader« for at bygge de forbindelser, der gør Aarhus tættere.

Klar til vokseværk

Ud fra en række tal for væksten i befolkningstallet, skabelsen af nye job, overnatninger på hoteller, besøgstal på byens kulturattraktioner, samt at 7 af 10 virksomheder leverer sorte tal på bundlinjen, fastslog Aarhus Kommunes erhvervschef Jan Beyer Schmidt-Sørensen, at byen er klar til vokseværket.

» Alt i alt så har vi det fremtidige grundlag for Aarhus som storby, men det kræver vedvarende forandringer og forbedringer,« sagde han.

Men hvorfor har Aarhus så travlt med sin størrelse og at måle sig med storbyer som New York og Berlin, lød det fra den nye festugedirektør, Rikke Øxner. Hun fremhævede, at Austin i Texas har udviklet sig til at være den næsthurtigst voksende by i USA, bl.a. ved at fokusere på at være sig selv og udråbe sig som verdens hovedstad for livemusik.

Noget helt særligt

»Så mit lille indspark i dag vil være: Lad være med kun at tilstræbe at være en storby, hvis nu Aarhus kunne tilstræbe noget helt særligt.«

Mads Nipper, koncernchef for Grundfos, var helt enig. Han betonede vigtigheden af ikke at forsøge at være andet end det, man er og fremhævede, at det for 15 år siden nær havde taget livet af Lego.

Det kan også ske for byen, understregede koncernchefen, der rådede Aarhus til både at have et globalt udsyn, men også at agere som jyder, der kan kalde en skovl for en skovl.

»Vær dyb kosmopolitisk ambitiøs, vær kulturhovedstad osv., men lad være med at miste det her med, at man står som borgmester eller kommunaldirektør og siger dav til malermesteren, når der er nytårsbriefing. Det er utroligt vigtigt at holde fast i,« sagde Mads Nipper.

Han roste Aarhus Vand for sin villighed til at være med til at afprøve pumpevirksomhedens nye tiltag og fremhævede desuden Aarhus som et godt sted at bo, hvilket er vigtigt for, at virksomheden med hovedsæde i Bjerringbro kan tiltrække nye medarbejdere. Dog pegede chefen fingre ad byens internationale skole.

At borgmesterens personlige hilsen kan være udslagsgivende, gav Lone Ryg Olsen, direktør for Danish Food Cluster, et eksempel på.

Da frontfiguren for fødevareklyngen med base i Skejby var i USA for at forsøge at overbevise den internationale fødevareorganisation Ifama til at afvikle sin årskonference i Aarhus i juni, var en videohilsen fra borgmesteren »det, der forseglede handlen«, fortalte Lone Ryg Olsen.

Det personlige touch

Hun gav sit bud på, hvordan byen har betydning for udviklingen af fødevareklyngen:

»Aarhus er stor nok til at have viden i verdensklasse, men også lille nok til at have det personlige touch.«

Et andet stort tema under briefingen var samarbejde om job i det nye år. Et af de erhvervspolitiske fokusområder i 2016 er at skabe nye virksomheder, fremhævede Jacob Bundsgaard, og derfor skal der sørges for gode rammer for iværksættere.

Netop rammerne for iværksættere spillede ind på, at Moonis Kamil, der bl.a. har solgt Onfone og iposen.dk, flyttede til Aarhus for at etablere sig.

»Jeg så på, hvor er det, du har den største koncentration af unge mennesker med høj kompetence, superfedt studiemiljø og ”nede på jorden-mentalitet”,« fortalte Moonis Kamil, der, med formuleringer som »det er ordentligt sygt«, flere gange fik latteren frem blandt tilhørerne.

Et andet fokusområde er, at Aarhus i højere grad skal udvikle sig til en international by og skærpe sin internationale profil, fortalte borgmesteren. I år bliver et af tiltagene at udvikle et såkaldt International House i Dokk1.

Jacob Bundsgaard betegnede infrastrukturen som den vigtigste rammebetingelse for vækst og udvikling i øjeblikket og forsikrede, at byen var i gang med tiltag. Han fremhævede bl.a. udvidelserne af Viborgvej og ringgaden samt letbaneprojektet. Han kom også ind på arbejdet for en udvidelse af E45, undersøgelsen af en mulig ny lufthavn ved Thomasminde og Kattegatforbindelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.