Lektor frifundet for ”tilsvining”

Sagen mod lektoren fra Aarhus Universitet, der blev indkaldt til samtale hos ledelsen, fordi han ytrede sig kritisk om to kollegers forskning, er lagt ned.

I sidste måned blev lektor i pædagogik ved Aarhus Universitet Thomas Aastrup Rømer kaldt til en samtale med universitetsledelsen. Årsagen var, at to af hans kolleger havde indgivet en klage over ham for ”akademisk mobning” og ”uvederhæftige angreb og tilsvining.”

Forinden havde Thomas Aastrup Rømer på sin hjemmeside offentliggjort en faglig kritik af en videnskabelig artikel om klasseledelse forfattet af de to kolleger. Dengang opfordrede han de to kolleger til at kommentere hans kritik, men hørte intet før brevet om samtalen kom.

Fredag aften kunne universitetsledelsen fortælle, at sagen mod lektoren er lagt ned. 

”Efter vi har talt sammen har jeg nu haft lejlighed til at vurdere hændelsesforløbet, og på den baggrund finder jeg ikke, at der er grundlag for at foretage mig yderligere. Ved møderne med de involverede parter, har jeg gjort det klart, at der skal være meget vide rammer for den faglige og saglige kritik af andres videnskabelige arbejder,” skriver dekan Johnny Laursen blandt andet.

En besked, som Thomas Aastrup Rømer modtog i en mail fredag aften.

”Jeg er utrolig glad. Dekanen har jo ikke bare lagt sagen ned, men har også understreget, at der er meget vidde rammer. Og jeg kan ikke se nogen form for forbehold eller noget, der er skrevet med småt, så jeg er bare glad,” siger Thomas Aastrup Rømer.

”Jeg havde selvfølgelig frygtet, at – altså jeg havde ikke troet, at jeg ville få en advarsel – men jeg havde frygtet en stiltiende reprimande om, at jeg skulle dæmpe mig eller noget i den dur, som kunne nedtone min kritiske reaktion. Det er der bare ikke noget af,” siger han og understreger, at han ikke bærer nag over sagen.

Det er en afgørelse, der er helt efter bogen ifølge direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama. Han var én af stemmerne i det kor, der støttede Thomas Aastrup Rømer i dagene efter, at klagen imod ham blev offentliggjort.

”Det havde da været stærkt problematisk, hvis de havde fundet frem til det modsatte. Manden har jo deltaget i den offentlige debat og har skrevet en kritik, der er indenfor rammerne. Selvfølgelig må man som forsker kunne tåle, at der er folk, som er uenige og debatterer de ting, man laver.”

Sagen skabte stor debat i forskningsverdenen og fik et medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Læreforening til at starte en underskriftindsamling til ”støtte for Thomas Aastrup Rømer og dansk åndsvidenskab”, hvori han opfordrede ledelsen til at afvise klagen over lektoren. Netop den store støtte og det øgede fokus på forskeres ret til at ytre sig kritisk er centralt at holde fast i, mener Jacob Mchangama.

”Det er selvfølgelig vigtigt, at man nu har sendt et klart signal om, at man godt kan deltage i den offentlige debat. Men det er jo klart, at det er ubehageligt at blive kaldt til den slags samtaler, så det kan jo få nogle til at tænke sig om en ekstra gang i forhold til, om man vil gå ind i sådan en proces.”

Læs mere om afgørelsen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.