»Vi stiller ret sikre ADHD- diagnoser«

Et stigende antal borgere får stillet diagnosen ADHD, mens behandlersystemet bliver dygtigere til at ramme plet, fastslår overlæge.

Artiklens øverste billede

Når et stigende antal borgere får konstateret ADHD, er det, fordi udviklingsforstyrrelsen er meget udbredt og ikke som følge af forkerte diagnoser, fastslår overlæge Lars Merinder fra Aarhus Universitetshospitals Ambulatorium for Rusmiddelpsykiatri og ADHD i Risskov.

»For år tilbage, da man begyndte at høre om ADHD, opstod der et pres fra bl.a. misbrugscentre. I begyndelsen af sådan en proces bliver der lidt usikre diagnoser. Før 2012 gik det måske lidt hurtigt, da diagnosen blev baseret på en enkelt samtale, og så blev den medicinske behandling indledt,« siger Lars Merinder.

Regionsrådet har bedt forvaltningen og hospitaler om at være særligt opmærksomme på ADHD-området og lave tilbagemeldinger. Det skyldes, at Region Midtjylland behandler betydeligt flere patienter for udviklingsforstyrrelsen ADHD end de øvrige regioner, viser en monitoreringsrapport om medicinforbruget i Region Midtjylland.

Tidligt ude med udredning

Overlæge Lars Merinder er dog overbevist om, at den midtjyske føring skyldes, at regionen har været tidligt ude med systematisk udredning og behandling af ADHD-patienter.

Vi har i Danmark været klart bagefter med at fokusere på en ordentlig diagnose.

Lars Merinder, , overlæge

»Der har længe været en udredningsklinik i Herning, som har optaget fra et større område. Aarhus Universitetshospital etablerede en udredningsklinik i 2012, og efter os er der også kommet forskellige ambulatorier i regionen til udredning af ADHD. Og tidligere var det praktiserende psykiatere, der udredte ADHD’er, og de har også været ret aktive,« fortæller han.

Aarhus Universitetshospital har ifølge ham lavet en meget detaljeret diagnostisk procedure, så ambulatoriet ikke kommer til at overdiagnosticere. Det er meget vigtigt, fortæller han, fordi symptomerne på ADHD også kan forbindes med mange andre lidelser.

»Andre sygdomme kan også virke som ADHD – f.eks. depression og angst. Rigtig mange mennesker kan f.eks. sige ja til, at de har svært ved at koncentrere sig. Så det er meget vigtigt at lave en grundig diagnosticering. Man skal ikke bare stille diagnosen, fordi man kan, men også se på, om det har noget mening for patienterne,« siger overlægen.

»Vi har haft omkring 20 henvisninger hver uge, siden vi begyndte i 2012, og det bliver til ganske mange udredninger. Og det omfang har psykiatrien ikke kendt tidligere, selv om en gruppe alligevel ikke får stillet diagnosen,« siger han.

Flere voksne undersøges

En af årsagerne til stigningen i ADHD-forekomsten er, at mange voksne bliver udredt. Men her skal lægerne ifølge Lars Merinder også være varsomme med diagnosticere og medicinere.

»Vi kigger på kernesymptomerne. De skal have været til stede i barndommen og spejle sig i voksenalderen. Det er jo en udviklingsforstyrrelse, så hvis man det sidste år har haft koncentrationsbesvær, har det ikke noget med ADHD at gøre. Vi kigger også på, om ADHD giver et handicap nu, for hvis det ikke er tilfældet, er der ingen grund til at behandle med medicin. På den måde sender vi færre i behandling af dem, som bliver sendt til udredning,« fastslår han.

Lars Merinder tror, at flere i fremtiden vil få diagnosen ADHD, og at landets øvrige regioner med tiden vil nå op på Region Midtjyllands niveau.

»Vi har i Danmark været klart bagefter med at fokusere på en ordentlig diagnose. Der har været en opstartsfase, hvor man er begyndt at diagnosticere mere systematisk. Jeg forestiller mig, at de andre regioner kommer efter det, når der kommer flere klinikker og udredningssteder, og det vil betyde, at diagnosen bliver mere almindelig,« siger han.

»I udlandet har man udredt og behandlet ADHD i mange flere år – f.eks. i ungdomscentre. Og hvis man kigger på forekomsten af voksne og børn i andre lande – f.eks. Norge – så er vi ikke oppe på det niveau endnu.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.