Iværksætter-idé fjerner ventelister

En god ide har skabt en vækstvirksomhed i Århus og afkortet månedlange ventelister til dage eller få uger over hele landet.

Det var en kanon-ide, som Flemming L. Toft blev præsenteret for en fredag aften i 2000. Den forekom så indlysende rigtig, at både han og hans kone, begge 57 år dengang, sprang ud som iværksættere.

Den ide, som straks fængede hos Flemming L. Toft, blev undfanget i en dialog mellem de to speciallæger i arbejdsmedicin Lars Brandt og Erik Overgaard. De var i gang med et fælles projekt i 2000, og hos en række kommuner hørte de om store problemer med at fremskaffe speciallægeerklæringer til sagsbehandlingen:

Klienter kunne vente i månedsvis på en afklaring af deres situation, sagsbehandlere kunne ikke hurtigt finde egnede speciallæger, og det kneb med overblikket i alle disse sager.

Den problematik forsøgte de at løse. Speciallæge Lars Brandt boede i nærheden af ægteparret Toft og vidste, at Flemming L. Toft havde et sælgergén i sig samt en fortid inden for blandt andet it. Derfor blev ideen plantet hos ham.

Kemien mellem parterne var fin, og Flemming L. Toft gik i gang med at udforme en forretningside.

Hurtige markedsundersøgelser viste, at den nye ide krævede mere, end i hvert fald de to speciallæger havde forestillet sig.

Erik Overgaard:

»Vi troede, at vi kunne nøjes med at bruge en hjemmecomputer.«

Flemming L. Toft:

»Det her krævede en større investering, end vi kunne magte. Derfor opsøgte vi Østjysk Innovation med advokat og revisor.«

Gang i sagen

Initiativtagernes projekt blev gennemanalyseret, vejet og fundet tilstrækkeligt tungt til at nyde godt af de midler, som Østjysk Innovation og videnskabsministeriet råder over.

Betingelserne for at Østjysk Innovation ville tegne sig for 25 pct. af aktiekapitalen, 125.000 kr., samt udlåne omkring en mio. kr., var endnu mere dokumentation for, at den gode ide kunne sælges til brugerne.

Det kunne den i høj grad. Hos testpersoner i udvalgte kommuner, hos adskillige speciallæger, hos Kommunernes Landsforening og i Finansministeriet lød opfordringen til hurtigt at komme i gang.

Og hvad var så det geniale ved de to lægers ide?

Produktet fra Mediconnect er i al sin enkelhed et abonnement på et it-program.

Dette program forbinder to parter. I den ene ende sagsbehandlere i foreløbig 188 kommuner og i den anden ende 2.000 danske speciallæger.

Speciallægerne står i firmaets register, fordi de er klar til at lave erklæringer om klienters helbredstilstand og erhvervsmæssige formåen. Det foregår i de fleste tilfælde som bijob, og de bestemmer selv prisen vel vidende, at der er konkurrence.

Den sagsbehandler på en af de 188 socialforvaltninger, som har brug for en speciallægeerklæring, logger sig på Mediconnects system ved hjælp af brugernavn og password.

Han/hun beskriver tilfældet kort og anonymt og sender sagen "i udbud" hos et udvalg af de læger på listen, som er specialister på feltet.

Lægerne læser inde i systemet om sagen, noterer, hvornår de har tid til en undersøgelse og til hvilken pris.

Efter få dage slutter udbudsrunden, og sagsbehandleren afgør hvem, der får opgaven.

Ventetiden ned

Flemming L. Toft:

»Da vi inviterede de første 120 speciallæger i Århus Amt til at være med i databasen, var interessen stor. Kun 15 pct. af dem havde tidligere fået henvendelser fra en kommune om at lave en erklæring. Da vi samtidig havde fået oplyst en ventetid på op til seks måneder i mange sager, var det indlysende, at den kunne nedbringes betydeligt, når vi fik mange flere læger med.«

Speciallæge Erik Overgaard, medstifter af Mediconnect:

»På de papirblanketter, man brugte, stod fortrykt, at lægen skulle indkalde patienten til undersøgelse inden for to måneder. Undertiden kunne travle læger efter fire-fem uger se, at tiden var for knap. Først da blev papirerne sendt retur. Så kunne sagsbehandleren begynde forfra med at lede efter en læge.«

Med firmaets internet-løsning er ventetiden reduceret meget. En enkelt kommune vil prøve med to dages frist til lægen, således at den tidligere samlede ventetid på op til et halvt år kan nedbringes til dage eller et par uger.

I kraft af positive testkommuner og analyser blev Mediconnect en realitet med selskabskapital, lån til udvikling, lokaler, et sikkert it-system - og en direktør.

Denne rolle fik Flemming Tofts kone, Bente, der har en bred baggrund inden for administration i it-branchen. Hun sprang fra et godt job, fordi chancen for at være med til det nye lokkede.

Hun blev den ene af fire aktionærer, som hver indskød 125.000 kr. De tre andre var de to læger, som fik ideen, samt Østjysk Innovation.

Denne risikovillige fødselshjælper blev en uvurderlig partner i den kommende udvikling.

Win-win

Iværksætterne gik videre til Kommunernes Landsforening, hvor det nye firma også fik stor opbakning og god sparring. Finansministeriets it-task force var ligeledes begejstret og kaldte forretningsideen et oplagt win-win projekt.

Flemming L. Toft har siden den optimistiske start kørt landevejene tynde for at sælge ideen til sagsbehandlere i kommunernes socialforvaltninger.

Bente Toft:

»Vi troede nok, at ideen var så god, at den kunne sælge sig selv, men sådan var virkeligheden ikke.«

Flemming L. Toft skulle skaffe kunder, for bunden af pengekassen begyndte at vise sig, fortæller speciallæge Erik Overgaard.

Resultaterne meldte sig hurtigt. I 2002 var 100 kommuner koblet på som abonnenter hos Mediconnect, i juni 2003 150, og nu er 188 kommuner med, svarende til ca. 70 pct. af landets kommuner.

Et oplagt nyt forretningsområde er kommet til. Nu tilbyder Mediconnect også kontakt mellem psykologer i den ene ende og socialforvaltningerne i den anden.

Også her gælder, at sagsbehandlerne langt hurtigere end før kan få kontakt med en specialist, der er klar til med få dages varsel at undersøge en person med henblik på en erklæring til brug for en kommunes sagsbehandling.

Direktør Bente Toft har med stolthed noteret sig den 20. april 2004. Den dag sendte hun sidste afdrag på det udviklingslån, som Østjysk Innovation havde bevilget i forsommeren 2001.

I fjor gav selskabet et overskud på 148.000 kr., og i år tegner det til at blive på 1,3 mio. kr.

Firmaet er nu i gang med udvikling af nyeste version af systemet, salgsarbejdet hos kommunerne fortsætter, lige som det opsøgende arbejde hos pensionskasser og forsikringsselskaber er begyndt. For de har lige som kommunerne behov for helbredsundersøgelser af mange klienter.

I enhver forretningsmæssig sammenhæng gælder, at man skal være foran konkurrenterne. Det er de hos Mediconnect.

På Mediconnects Danmarkskort står de farvede nipsenåle tæt. De er meget svære for en eventuel konkurrent at hive ud.

ulla.noerby@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.