Ny busgade klar til indvielse
Den nye bustunnel bliver indviet torsdag kl. 11 i Frederiksgade, og herefter tager sporvejenes busser den nye busgade i brug.
Efter en anlægsperiode på godt halvandet år er byens nye busgade nu klar til indvielse.
Det sker kl. 11torsdag formiddag i bustunnelen ved Frederiksgade, hvor råmand Poul B. Skou (K) vil overklippe det røde bånd og erklære bustunnelen for åben.
Umiddelbart derefter vil Sporvejenes busser tage tunnelen i brug.
Busgadegennembruddet er en del af byrådets samlede plan for frilægning af Århus Å og busomlægninger i midtbyen, og principbeslutningen herom blev taget af Byrådet i 1989.
I 1994 blev åfrilægningen en del af trafikplanen for Århus City og siden er adskillige projekter gennemført.
Det egentlige grundlag for busgadegennembruddet blev skabt i oktober 2002 med byrådets endelige beslutning om gennemførelsen af projektet med tilhørende beslutninger om ejendomserhvervelser, erstatninger og ekspropriationer.
Nu kan åen åbnes helt
Projektet er en forudsætning for at åbne åen vest for Immervad og Frederiksgade og skabe et sammenhængende gågadeområde på sydsiden af åen.
Samtidig bliver der mulighed for at genskabe Frederiksgades historiske forløb ved opførelsen af en ny ejendom ved Frederiksgade og Telefontorvet.
Den nedre del af Frederiksgade kan fredeliggøres og forsynes med samme belægningsstandard, der gælder for Citys nye gågadearealer og endelig bliver der et mere direkte busforløb mellem Busgadehuset og Emil Vetts Passage.
Ny udkørsel
»Men projektet omfatter mere end en bustunnel. Således etableres en ny udkørsel til Åboulevarden fra p-huset ved stormagasinet Salling i Østergade og en ny ind- og udkørsel til et underjordisk p-anlæg, som etableres i forbindelse med den nye bebyggelse ved Telefontorvet. I tilknytning til anlægget opføres desuden en ny bebyggelse til boligformål over bustunnelens udmunding i Frederiksgade,« forklarer ingeniør Svend Erik Lysdal, Århus Kommune Vejkontor.
Arbejdet har været overdraget entreprenørfirmaet MTHøjgaard i hovedentreprise og kommunens eksterne rådgivere på projektet har været ingeniørfirmaet Rambøll, arkitektfirmaet Ole Dreyer og landskabsarkitekt Birk Nielsen.