Beredskabschef: Branden i taget på silo i Studstrup er slået ned

I løbet af få timer fredag rykkede myndighederne fra plan A til den forkerte side af plan B i kampen mod branden, som begyndte for over en uge siden.

Branden i den silo ved Studstrupværket, som politi og brandvæsen har kæmpet med at slukke siden torsdag i sidste uge, fik fredag fat i siloens tag.

Østjyllands Brandvæsens havneberedskab til store ulykker på havnen satte ind med langtrækkende skumkanoner, og ved 17-tiden fredag eftermiddag kunne Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen, oplyse til JP Aarhus, at branden var slået ned igen:

»Branden er slået ned, men der kommer stadig sort røg, og det vil der fortsat gøre.«

Situationen omkring branden i Studstrupværkets silo udviklede sig fredagen igennem.

I løbet af få timer fredag rykkede myndighederne fra plan A til den forkerte side af plan B. Det forklarede Kasper Sønderdahl på politigården i Aarhus ved dagens andet pressemøde om situationen klokken ca. 15.30.

Allerede mens det første pressemøde om branden fandt sted ved 13-tiden, udviklede situationen sig hastigt.

»Mens pressemødet (det første, red.) stod på, skete der en langsom kemisk reaktion inde i siloen. En forpufning, kalder man det. En langsom reaktion i modsætning til en eksplosion. Det medførte, at der skete en trykstigning i siloen. Den er konstrueret til at håndtere det, der åbner en række lemme i toppen af siloen, så man trykaflaster,« forklarede Kasper Sønderdahl ved det næste pressemøde.

»Det giver et begrænset brag, det giver massiv røgudvikling. Det betyder, at vi i skadestedsledelsen får meldingen om, at der er en kraftig røgsky over Studstrup by.«

Det var på den baggrund, at Østjyllands Politi fredag eftermiddag valgte at aktivere en sirenevarsling i området.

Frygt for varmeforsyning

»Vi er beredskabsmæssigt på den anden side af vores plan B nu,« forklarede Kasper Sønderdahl ved pressemødet.

»Plan A var et køre træpillerne langsomt ud via transportbånd. Plan B var at bruge entreprenørmaskiner. Den mulighed har vi forpasset for indeværende. Vi forventer at få den igen, men vi har ikke mulighed for at inddæmme branden inde i siloen på nuværende tidspunkt. Der er massiv brandudvikling, og vores port, der gør, at vi kan lukke siloen tæt, er defekt efter den sidste hændelse. Så vi bygger en midlertidig port, og så forventer vi igen at kunne holde branden i skak med nitrogen,« uddybede beredskabsdirektøren.

På fredagens første pressemøde betonede Kasper Sønderdahl vigtigheden af at få slukket branden og bevaret siloen.

»Målet er at beskytte siloen, som kunne have en opførelsestid på måske to-tre år, hvis den forsvinder. I øjeblikket er der ikke en kritisk påvirkning af varmeforsyningen i Aarhus,« sagde han og fortsatte:

»Hvis siloen lider så meget skade, er vi inde i et fortsat driftsperspektiv, som kan gøre det udfordrende på sigt at opretholde en varmeforsyning. Det ønsker vi ikke, og det er derfor, vi er nødt til at sætte ind nu med en ny taktik, der gør, at vi kan beskytte siloen.«

Selvom branden nogle timer senere gik gennem taget, var Kasper Sønderdahl sent fredag eftermiddag ikke bekymret for selve siloen.

»På et tidspunkt, når en glødebrand har ulmet længe nok, bryder den ud i lys lue. Det har ikke noget med siloen at gøre. Det er en anden konstruktion end taget,« sagde han.

Ved pressemødet klokken 15.30 forklarede han, at siloens konstruktion skal være udsat for varmepåvirkning af højere temperaturer, end man hidtil har set ved branden - og i længere tid end man har set det - før den tager stor skade.

Han understregede Kasper Sønderdahl dog, at brandvæsnet planlægger efter alle scenarier.

»Det er vores job at være klar – også til de ting, vi ikke forventer,« lød det fra beredskabsdirektøren.

Myndighederne har eksempelvis også gjort forberedelser til, at borgere om nødvendigt kan evakueres fra området og til en sportshal.

Fokus på særligt udsatte

På fredagens første pressemøde fortalte Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, at den kraftige røgudvikling havde fået styrelsen til at anbefale, at særligt udsatte borgere bliver fjernet fra områderne i nærheden af Studstrupværket. Således blev særligt udsatte borgere i Løgten, Skødstrup, Studstrup, Skæring og Hjortshøj fredag opfordret til at finde et andet sted at opholde sig, fremgik det af en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

På pressemødet klokken 13.00 beskrev Hanne Linnemann, leder af sundhedsstaben i Aarhus Kommune, at vinduer og ventilationsanlæg var blevet lukket på plejehjem. Ligesom alle borgere var blevet gennemgået for at træffe foranstaltning, så de, der er særligt udsatte kunne blive flyttet hjem til pårørende eller på ledige plejehjemspladser.

Fredag kl. 14.18 var røgudviklingen så kraftig i hele Studstrup By, at der blev udsendt en beredskabsmeddelelse om, at alle borgere her skulle gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke for ventilationsanlæg.

Klokken 17.30 udsendte Østjyllands Politi en afvarslende beredskabsmeddelelse om, at borgere i Studstrup atter kan gå udenfor.

Kasper Sønderdahl oplyste tidligt fredag, at Østjyllands Brandvæsen har hentet assistance fra Beredskabsstyrelsens center i Herning og kemisk beredskab samt fra 10 af landets andre beredskaber, der hjælper med ledelsesstøtte. Desuden hjælper en stor enhed af frivillige med til at koordinere indsatsen, fortalte beredskabsdirektøren, der vurderer, at slukningen vil tage »flere dage«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.