• Opdateret 12/09/2022 kl. 12:03

Kvæg fundet døde i Nationalpark Mols Bjerge – politiet er sat på sagen

Politiet skal nu klarlægge, hvad der tog livet af græssende kvæg på Mols.

Artiklens øverste billede
Naturstyrelsen har konstateret fund af flere døde kreaturer i indhegninger i statslige naturområder ved Kalø. Foto: Øxenholt foto

Der er ifølge Naturstyrelsen fundet flere døde kreaturer ved Kalø, hvor en privat forpagters dyr græsser i et statsligt naturområde.

»Naturstyrelsen ser med meget stor alvor på, at dyrevelfærdsloven bliver overholdt for græssende dyr, der er sat ud i de statslige naturområder, uanset om det er dyr, Naturstyrelsen selv har i sin varetægt, eller dyrene tilhører private forpagtere,« skrev styrelsen i en pressemeddelelse fredag.

Sagen er blevet politianmeldt, og det er nu op til Østjyllands Politi at finde ud af, hvad der er sket med dyrene.

Politikredsen oplyser, at man fredag tog ud til stedet sammen med en embedsdyrlæge fra Fødevarestyrelsen. Dyrlægen undersøger kreaturerne og aflægger rapport, hvorefter politiet skal afgøre, om der er sket en overtrædelse af dyreværnsloven, og hvorvidt der skal rejses sigtelse.

Østjyllands Politi kan endnu ikke oplyse, hvornår der er noget nyt i sagen.

Ifølge Naturstyrelsen er det altid dyreholderens ansvar, at kvæg og andre dyr behandles forsvarligt og i overensstemmelse med dyrevelfærdsloven.

Fem døde kvæg

Naturstyrelsen oplyser, at der er tale om fem døde dyr. I et skriftligt svar til JP Aarhus oplyser de, at styrelsen fik en henvendelse fra en borger om et dødt dyr onsdag aften, torsdag morgen blev man oplyst om endnu et fund på et andet areal. Efterfølgende konstaterede Naturstyrelsen ved besigtigelse af arealerne yderligere to døde dyr.

Desuden har forpagteren for de pågældende områder, Jacob Skipper Nørgaard, måtte aflive endnu et dyr, forlyder det.

Han fortæller til JP Aarhus, at det er hans bror, der holder opsyn med arealerne, da de to brødre har en græsningsaftale.

»De er i hvert fald ikke døde af sult. Det er højst sandsynligt lungeorm,« siger han.

Lungeorm er en parasit, der angriber dyrets lunger. Udover de døde kvæg har de en kalv, der er smittet med samme sygdom. Den bliver behandlet ved en dyrlæge, som i samme forbindelse tjekker resten af flokken for smitte.

Han understreger, at området er store græsarealer med adgang til føde og vand, og at hændelserne på hans områder ikke har noget at gøre med tidligere sager ved Nationalpark Mols Bjerge.

»Fordi det er sådan et stort stykke areal, har det taget noget tid at finde de døde køer, og der var så en, der fandt dem før os,« siger Jacob Skipper Nørgaard.

Mange anmeldelser

Det er ikke første gang, at døde dyr har trukket overskrifter på Mols.

I løbet af 2021 oplevede Østjyllands Politi en klar stigning i antallet af anmeldelser om vanrøgt af dyr. En del af de ekstra sager handlede netop om de fritgående kreaturer, som er sat ud i Mols Bjerge som led i områdets naturpleje. Det har JP Aarhus tidligere beskrevet.

Vinteren 2020/21 var så hård, at flere af statens egne kreaturer døde af sult eller blev stærkt afmagrede.

Det førte dengang til, at Naturstyrelsen blev politianmeldt for ikke at have levet op til sit ansvar. Og både miljøminister Lea Wermelin og fødevareminister Rasmus Prehn indskærpede, at staten skal passe på de dyr, den sætter ud i naturnationalparker.

Græssende dyr som kvæg, heste får og geder er med til at forhindre, at den danske natur gror til.

De skaber ifølge Naturstyrelsen variation og flere levesteder for planter, insekter og flere arter af padder og krybdyr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.