Politiet søger at identificere mulig gerningsmand fra måden, han går og står på

Efterforskningen af mordet på en 21-årige studerende i Viby er enorm kompleks, siger politidirektør, der også siger, at bandesituationen i Aarhus er præget af en »blød« organisering.

Artiklens øverste billede
Her ses den formodede gerningsmand affyre skud mod OK-tanken på Søndervangs Allé i Viby. En 21-årig mand blev efterfølgende fundet dræbt. Foto: Østjyllands Politi

Østjyllands Politi er i gang med at gennemgå store mængder overvågningsmateriale og bruger retsantropologi i forsøget på at identificere den mulige gerningsmand bag drabet på en 21-årig studerende i Viby i marts.

Det forklarede direktør for Østjyllands Politi Kirsten Dyrman, i forbindelse med at landets nye justitsminister, Mattias Tesfaye, mandag besøgte Gellerupparken for at høre om politiets arbejde med at bekæmpe bandekriminalitet.

Den 21-årige mand blev den 8. marts fundet skuddræbt i sin bil nær OK-tanken ved Rosenhøj i Viby. En af politiets teorier er, at han var et tilfældigt offer i en verserende konflikt mellem grupperinger i bydelene Viby og Brabrand. Sagen bliver fortsat efterforsket og er enorm kompleks, forklarede Kirsten Dyrman, som er fortrøstningsfuld.

»Vi håber stadig, vi finder de ansvarlige, som skal drages til ansvar. Vi bruger bl.a. tid på at gennemgå en meget lang række videoovervågningskameraer for at finde ud af, hvordan bilen, som fragtede gerningsmanden, kom til stedet og videre til, hvor den blev brændt af. Vi har offentliggjort videoovervågning, hvor man kan se personen, der skyder, og vi undersøger, om vi på baggrund af opmålinger og retsantropologi kan identificere ham ved måden, han går, står og ser ud på,« sagde politidirektøren, der også stadig håber på, at nogen med viden vil stille sig frem og fortælle noget:

»Men det er et miljø, hvor lysten til at stå frem er vigende for at sige det mildt.«

Interesse for samme kvinde

Mattias Tesfaye brugte det meste af mandag formiddag på at høre om politiets bandeindsats, og ifølge justitsministeriets pressefolk skal erfaringerne fra Aarhus bruges til at forberede en kommende bandepakke. Kirsten Dyrman, der i 2020 overtog posten som politidirektør, var villig til at lukke lidt op for, hvad justitsministeren var blevet fortalt om den nuværende bandesituation i Aarhus.

»I 2020, 2021 og i begyndelsen af 2022 har der været tilbagevendende uro mellem forskellige grupperinger, som langt hen ad vejen handler om en fordeling narkotikamarkedet. Rigtig meget af den uro, vi ser herude (i Aarhus Vest, red.), er forbundet med handler, der er slået fejl,« sagde Kirsten Dyrman.

Hun forklarede, at særligt grupperinger i Herredsvang, Gellerupparken og Bispehaven samt i Rosenhøj i Viby hele tiden ligger i en latent konflikt.

»Der skal ikke meget til at få konflikterne til at blusse op. Det er ofte meget personlige ting, som ”jeg føler, du snød mig dengang, jeg solgte 1,5 kg til dig”, eller at der er interesse for den samme kvinde. Det er jo en helt almindelige ting, som får en større slagside, fordi det sker i to grupper, der ikke kan lide hinanden. Vi kan se den konstant ulmende uro ved, at vi har haft forholdsvis mange skudepisoder fra 2020 til nu. Det indebærer desværre drab og alvorlige drabsforsøg,« sagde Kirsten Dyrman.

De 13-14-årige kommer

Hun tilføjede, at bandemiljøet har en mere »blød« organisering, end man tidligere har set i rockermiljøet med krigsministre og præsidenter. Det betyder ifølge politidirektøren, at det er sværere for politiet at vide, hvem der er de toneangivne personer, som er vigtige at have en dialog med, når konflikter spidser til. Men blandt de største bekymringer for både politiet og kommunen er bandernes fødekæder, understregede politidirektøren:

»Når der er uro, kommer de unge drenge på banen. Det er dybt bekymrende. De 13-14-årige skulle helst ikke se miljøet som noget attraktivt.«

Netop den problematiske fødekæde af mindreårige drenge ville justitsminister Matias Tesfaye tage med sig fra mødet med Østjyllands Politi.

»Der er to måder at modarbejde det. Det lyder som klassisk S-løsning, men den ene er med gode klubber, fritidsjob, hvor unge kan tjene egne penge, velfungerende folkeskoler og ssp-samarbejde. Det virker,« sagde han:

»Men nu har jeg også hørt om bekymringssamtaler. Hvis der sidder tre store mænd med kriminelle baggrunde i en BMW på Edwin Rahrs Vej med en dreng på bagsædet, så skal der ske noget. Det er ikke sikkert, drengen har gjort noget galt, men det skal ikke forhindre et kald til forældrene. Jeg tror, det betyder noget at have en lyseblå skjorte siddende sammen med kommunen, der siger, at det er nu, I kan gribe ind, inden der kommer en straffelovsovertrædelse.«

Justitsministeren havde også noteret sig, at Østjyllands Politi ønsker hurtigere domsafsigelser i retten. Samtidig pegede han på, at politiet selvfølgelig skal gå efter de små fisk i banderne, men at der også skal fokus på at efterforske toppen af hierarkiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.