»Den lyser dit perspektiv op«

Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), udpeger regnbuen på toppen af Aros som kommunens vartegn. Lokale og turister er enige.

Artiklens øverste billede
Your rainbow panorama af Olafur Eliasson er på et årti blevet et kendetegn for Aarhus, og et sted, de fleste turister valfarter til. Foto: Mads Frost

Selv om den ”kun” er et årti gammel, er Olafur Eliassons værk ”Your Rainbow Panorama” på kort tid blevet Aarhus’ vartegn. Det mener borgmester Jacob Bundsgaard (S), der faktisk har båret borgmesterkæden lige så længe, som vartegnet har stået.

Jeg er ikke i tvivl om, at værket fra Olafur Eliasson vil blive stående som et af hans hovedværker – og betydningen for Aarhus kan vanskeligt overvurderes.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester

JP Aarhus har i en serie over sommeren bedt borgmestrene fra syv østjyske kommuner pege på deres respektive kommuners vartegn. Og Jacob Bundsgaard peger på netop den farvestrålende bue, der svæver over byen, som Aarhus’ vartegn.

»Når vi taler om et vartegn for Aarhus, er det for mig umuligt at komme udenom Olafur Eliassons ”Your Rainbow Panorama”, der siden 2011 har prydet toppen af Aros. Derigennem ser vi det Aarhus, som vi kender og holder af. En mangespektret og mangfoldig by, der favner over det nære og lokale såvel som over udsyn og det internationale. Et ikonisk billede på det moderne Aarhus,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Jacob Bundsgaard.

»Jeg er ikke i tvivl om, at værket fra Olafur Eliasson vil blive stående som et af hans hovedværker – og betydningen for Aarhus kan vanskeligt overvurderes. En unik kunstnerisk og arkitektonisk attraktion – og oveni en folkelig seværdighed af høj, høj klasse.«

Lena og Steffan Wolking med tvillingedrengene Erik og Matti fra Tyskland. Foto: Mads Frost

Svimmel

At det er et vartegn for byen, ér svært at komme udenom – i hvert fald hvis man taler med de besøgende i regnbuen en tilfældig fredag i sommerferien. Flere turister er kommet til byen og er taget direkte i regnbuen. F.eks. det tyske par Lena og Steffan Wolking med tvillingedrengene Erik og Matti på fem, der var på ferie ved vestkysten, men denne regnvejrsdag tog en dag i Aarhus. Familien besøgte også Aarhus for år tilbage og erindrer, at Aros i det hele taget var et rigtig godt sted for børn.

Børnene synes, hhv. regnbuen og farverne i den er det bedste ved museet, mens forældrene kan sætte lidt flere ord på:

»Det er bestemt et vartegn, og det står ud fra resten af husene,« siger Steffan Wolking og forklarer, at sammenlignet med andre byer på samme størrelse er der ikke ret mange højhuse i midtbyen, hvilket gør, synes han, at regnbuen har sin berettigelse.

»Den lyser dit perspektiv op. Det er smukt,« sagde hustruen Lena Wolking, men tilføjer, at man på samme tid faktisk bliver en smule svimmel.

Og det er det kinesiske par Mengting Li og Huaqiang Gao, der begge læser på elektronikingeniørstudiet på Aalborg Universitet, enige i.

Parret på hhv. 26 og 27 år var netop kommet ned fra regnbuen, da Jyllands-Posten mødte dem.

»Ved første øjekast er det meget smukt, men man bliver så svimmel!« sagde Mengting Li helt umiddelbart, da vi mødte parret nedenfor buen. Der sker simpelthen et eller andet, når man tilbringer længere tid i de skiftende farver.

Mengting Li beskriver regnbuen som bemærkelsesværdig og farverig. Det var den, hun faldt over, da hun undersøgte, hvad man som turist skal se i byen, og parret har kun positive ting at sige om kunstværket.

»Uanset hvor du er i byen, står den frem og fanger dine øjne.«

Det kinesiske par Mengting Li (tv.) og Huaqiang Gao læser på Aalborg Universitet. Foto: Mads Frost

Han kan jo kigge herover

Aros-kunstværket må dog vige pladsen for et andet af byens store museer, hvis det står til Marianne Mikkelsen, der på én af årets sidste sommerferiedage havde taget sit 7-årige barnebarn Lucca Clemmensen Eising med på en hyggetur til midtbyen og på Aros.

»Skal jeg vælge ét, bliver det Moesgaard,« siger Marianne Mikkelsen fra Åbyhøj i Aarhus og påpeger, at museet taler ind i byens historie.

At borgmesteren peger på Aros, synes hun ikke er mærkeligt, for det er jo det, han kigger på hele dagen fra sin plads på rådhuset.

»Men der er så smukt derude, både naturen og arkitektonisk,« forklarede hun om Moesgaard Museum og påpegede, inden barnebarnet fik hende trukket med videre, at der også er et Aros på Moesgaard i form af vikingetidens Aarhus.

Marianne Mikkelsen med barnebarnet Lucca Clemmensen Eising. Foto: Mads Frost

Man skal se Aros

Som en udløber af corona er turen rundt i regnbuen blevet mere styret end hidtil. Pile viser i bedste coronastil, at venstre om er rette vej at gå i den farvestrålende cirkel. På vejen rundt stod bl.a. en gruppe af barndomsveninder fra København, der var på ferie ved den ene, Rosa Pouramiri, som læser til sygeplejerske i Aarhus og har udsyn til regnbuen fra sin lejlighed. Gruppen på i alt fire veninder havde ligesom mange af de andre besøgende telefonerne fremme og på kamerafunktion.

»Det ér den,« sagde Rosa Pouramiri om det farvestrålende kunstværk som vartegn for Aarhus og uddybede, at nærmest alle kender regnbuen:

»Den er flot, men Aros uden regnbuen er ret grim. Den trækker resten af bygningen op.«

Veninderne fra København var enige om, at selv om de ikke rigtig ved noget om Aarhus, så kender de regnbuen, og det kvalificerer til stemplet vartegn.

»Når man er i Aarhus, skal man bare besøge regnbuen,« siger søsteren Sofia Pouramiri og suppleres af veninden Sinead Shahrzad:

»Den er så genkendelig på billeder. Man behøver ikke skrive, hvor man er. Det ved man bare.«

Rosa Pouramiri (tv.) studerer i Aarhus og havde feriebesøg fra hjembyen København af søsteren Sofia Pouramiri (th.) og den fælles veninde Sinead Shahrzad. Foto: Mads Frost


»Wow!« tænkte Louise Christensen, da hun trådte ind i lyshavet og så ud over byen fra toppen.  På vej hjem til Smørum på Sjælland fra ferie havde hun og manden Johnny Jensen planlagt en tur forbi Aros, hvor de aldrig før har været. »Det er fantastisk, så åbent det er,« sagde Johnny Jensen. Udstyret med kameraudstyr stod de begge og forsøgte at forevige det helt særlige udsyn, man har fra regnbuen, da JP Aarhus forstyrrede. Foto: Mads Frost

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.