Seks boligområder i Østjylland er på kanten til status som parallelsamfund

En ny politisk aftale skal sikre, at boligområder på kanten til parallelsamfund får nye redskaber til at opnå en mere blandet beboersammensætning i de nye såkaldte forebyggelsesområder.

Artiklens øverste billede
Vejlby Vest er et af de boligområder, der er i fare for at blive et parallelsamfund. Et bredt flertal i Folketinget har givet kommunerne større råderum for at gøre områderne mere attraktive for beboere med arbejde og uddannelse. Arkivfoto.

Fire boligområder i Aarhus, et i Silkeborg og et i Skanderborg har sammen med en række andre af landets boligområder tirsdag dannet grobund for en ny politisk aftale på Christiansborg.

Årsagen er, at disse seks boligområder ifølge Indenrigs- og Boligministeriet er på kanten af at blive et parallelsamfund. Fremover vil områderne blive kategoriseret som forebyggelsesområder, og med titlen følger en række nye kommunale redskaber for at kunne ændre demografien, så den bliver mere divers, og så flere med arbejde og uddannelse vil bosætter sig.

Nye kommunale redskaber

Et af de nye kommunale redskaber, der i forbindelse med aftalen kan benyttes i de seks nyudpegede områder, er strategisk nedrivning af boliger. Et værktøj, Aarhus Kommune allerede har benyttet sig af tidligere i Bispehaven og Gellerupparken i forbindelse med parallelsamfundslovgivningen fra 2018.

Socialrådmand Kristian Würtz (S) tager positivt imod aftalen og mener, at det er klogt at sætte forebyggende ind. På sigt kommer der dog til at mangle billige boliger, såfremt boliger i de nye områder skal rives ned.

»De øgede muligheder for at lave fysiske forandringer, passer ret godt ind i vores krav. Men vi vurderer allerede i dag, at vi mangler 200 billige boliger om året,« siger rådmanden og uddyber:

»Det er en alvorlig mangel i aftalen, at der ikke er initiativer, der giver os adgang til nye billige boliger. Hvis vi skal udviklingen til livs, skal vi både sætte ind med sociale indsatser, jobindsatser og byudvikling i områderne. Men vi skal også have mulighed for at bygge nye billige boliger andre steder i byen.«

Også teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) er glad for aftalen og kommunens øgede handlemuligheder. Han mener, at strategisk nedrivning af almene boliger i de nyudpegede områder vil styrke beboersammensætningen.

»Jeg hilser det rigtigt velkommen, at vi får flere værktøjer ude i kommunerne, så vi i samarbejde med boligselskaberne kan forebygge, at flere områder vælter og bliver til parallelsamfund,« siger han og uddyber:

»Nogle af de boligområder, som er på grænsen til at kunne blive parallelsamfund eller udsatte boligområder, kommer allerede nu til os, fordi de gerne vil omdanne og rive bygninger ned. Aftalen falder rigtig fint ind i den dagsorden, vi har her i byen.«

Bünyamin Simsek er desuden enig med Kristian Würtz i, at der mangler midler til at opføre billige boliger andre steder i kommunen.

Opdatering af tidligere lovgivning

Derudover bliver der ifølge aftalen indført obligatorisk fleksibel udlejning i områderne. Det skal sikre fortrinsret til boligsøgende i arbejde og uddannelse. Aftalen indebærer også, at alle kommuner fremover kan indgå frivillige aftaler uden tidsbegrænsning med private udlejere om kommunal anvisning til deres boliger.

De private udlejere kan godtgøres, og staten kan refundere kommunernes udgifter med op til 30.000 kr., lyder det i aftalen.

Også parallelsamfundslovgivningen fra 2018, hvor regeringens såkaldte ghettoliste blev indført, får en opdatering.

Det indebærer en stramning af reglerne om bytte og fremleje i udsatte boligområder, som f.eks. Bispehaven og Gellerupparken. Boligområder får nu fem år mod tidligere fire år til at vende udviklingen, før antallet af almene boliger skal nedbringes, for at gøre området mere interessant.

Endelig er der med den nye aftale afsat 500 mio. kr. af Landsbyggefondens midler, så den samlede ramme fra 2018 også kan dække indsatser i de nye udviklingsplaner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.