Regeringen vil give statsgaranti på boliglån i Norddjurs
Ifølge regeringen oplever borgerne i landdistrikterne, at det er sværere at optage lån end i andre dele af landet.
Regeringens store uddannelsesudspil indeholdt ikke kun initiativer om at få flere studiepladser kanaliseret ud i de mindre byer. Der var også en række andre bud på, hvordan regeringen vil binde land og by tættere sammen.
Et af de konkrete initiativer er en statsgaranti på realkreditbelåning i Norddjurs Kommune. Kommunen er udpeget af regeringen, da kvadratmeterpriserne i skrivende stund er under 8.000 kr.
Regeringen ønsker helt konkret at indføre en statsgaranti på den yderste del af belåningen, dvs. den del, der ligger mellem 60 og 80 pct.
Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) er generelt positivt stemt over for regeringens samlede udspil, og forslaget om statsgaranti er især noget, han kan bakke op.
»Jeg er hamrende glad for det. Det har jeg kæmpet for i mange år, og i denne fase, hvor regeringens skulle lave sit udspil, har jeg været i tæt kontakt om, hvordan man skulle løse det. Den model, regeringen har valgt ud, har jeg haft øje på,« siger han.
Og ifølge borgmesteren er der faktisk et problem, som skal løses.
»Jeg har stødt på eksempler på, at man gerne vil bygge et nyt hus i Vivild, og der er en grund, men man kan ikke få det finansieret 80 pct. I stedet kan du bygge i Hornslet, hvor man kan få det finansieret. Det er sådan noget, der er vildt provokerende, og derfor har der været brug for det her håndtag,« siger han.
Køberne er der ikke
Direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen er dog mere skeptisk over for løsningen. Han anerkender, at der er et problem med et skrumpende befolkningstal i nogle yderområder, men en statsgaranti er ikke nødvendigvis vejen frem.
»Vi ser allerede i dag, at der bliver ydet ganske mange lån – også i yderområderne faktisk. Hovedårsagen til, at vi har problemer med handler i yderområderne, er i stor udstrækning ikke finansieringsproblemer, men mangel på købere. Det kan du ikke rigtig lave om på med låneordninger,« siger Curt Liliegreen.
Han uddyber, at det oftest er unge førstegangskøbere, der tager nye realkreditlån med høj belåning. Problemet er, at de ikke søger mod udkantsområderne – snarere tværtimod. Derfor vil priserne fortsat blive presset op i byerne, og den modsatte vej i landdistrikterne.
»Jeg tror, det vil blive opfattet positivt i de her områder, at man vil stille den garanti. Det kan godt være, at det vil føre til flere handler, men mit bud er, at det ikke vil vende prisudviklingen, fordi priserne bliver presset ned af de forandringer, der er i gang i befolkningen« siger Curt Liliegreen og uddyber:
»Gennemsnitsalderen stiger, befolkningstallet falder. Det er problemer, regeringen ikke kan gøre noget ved.«
Herlighedsværdi
Regeringen har ikke præsenteret dens endelige bud på, hvordan ordningen skal skrues sammen i praksis. Det skal ifølge udspillet ske i samarbejde med bl.a. den finansielle sektor. Efterfølgende skal regeringen have opbakning til forslaget i folketingssalen.
Borgmester Jan Petersen (S) tror dog, det vil gøre en forskel.
»Med den fokus, der er på både priser og herlighedsværdi, og også på, at vi ikke alle sammen på sigt ønsker at bo i de store byer, så tror jeg, det her kan fjerne den barriere, der har hindret nogen i at bosætte sig, som de ellers gerne ville,« tilføjer han.