Djurs-kommuner blandt Danmarks højeste i smittetryk

Smitten er blusset op på Djursland, og begge kommuner kan være i fare for at nedlukke. Borgmestre har iværksat tiltag for at bekæmpe smitten.

Artiklens øverste billede
»Jeg tror, det er en konsekvens af den langsomme genåbning, at vi får lokale smitteudbrud kommunevis eller bymæssigt. Så må vi jo gå til stålet og bekæmpe det med de midler, vi ved virker,« siger borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Smittetallene i de to Djursland-kommuner Norddjurs og Syddjurs er den seneste uge steget, så begge kommuner for tiden fremgår i en brunlig nuance på SSi’s smittekort – i fare for nedlukning.

I følge de seneste tal fra SSI har Syddjurs Kommune en samlet testkorrigeret incidens på 154,4, mens Norddjurs er oppe på 179, og er altså blandt de fire kommuner med den højeste smitte i Danmark, kun overgået af Ishøj og Frederiksberg. Grænsen for nedlukning af hele kommuner er en testkorrigeret incidens på 250.

På trods af de høje tal er begge borgmestre fortrøstningsfulde for situationen. Smitteopsporingen er skærpet over weekenden, især i Grenaa, hvor Norddjurs’ smitteaktivitet er koncentreret. Det oplyser Norddjurs’ borgmester, Jan Petersen (S).

»Vi følger op på de smittekæder, vi kan udrede i samarbejde med SSI. Det giver gode resultater i den forstand, at vi kommer i kontakt med de smittede, og vi får bragt folk i karantæne og isolation. Det betyder, at der er klasser, der ikke har undervisning i øjeblikket, og en juniorklub, der ikke åbner før i slutningen af ugen. Hvor der er virksomheder, der er involveret, så reagerer de jo selv på det,« siger Jan Petersen.

Børn, unge og forældre

I begge kommuner er det fortrinsvis børn, unge og deres forældre, der bliver smittet i øjeblikket, oplyser borgmestrene.

»Vi kan se, at det både er de unge og forældrene, der bliver smittet, og det er spredt over hele kommunen. Det er ikke sådan, at der er enkelte smitteudbrud. Det, vi har lettest ved at gøre noget ved, er at følge op på vores egne institutioner,« siger Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) og fortsætter:

»Nærkontakter og hele klasser bliver sendt hjem, og voksne bliver bedt om at holde sig i isolation. Vi bruger hele paletten, som vi efterhånden er vant til.«

I Grenaa i Norddjurs har man over weekenden forøget testkapaciteten, ligesom kommunen og ”de blå veste” har besøgt et enkelt boligområde og været til stede i gadebilledet.

»Generelt opfordrer vi til, at folk overholder de regler, de ved virker, og det er jo afstand og afspritning. Jeg mærker, at folk reagerer konstruktivt på det. Det har de gjort i weekenden, og det gør de også i dag,« siger Jan Petersen.

Borgmestre: Kan ske alle steder

Ingen af borgmestrene har et klart bud på, hvorfor smitten er blusset op netop på Djursland.

»Jeg har ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor det sker i Norddjurs. Det har de sikkert heller ikke de forskellige andre steder i Danmark. Jeg tror, det er en konsekvens af den langsomme genåbning, at vi får lokale smitteudbrud kommunevis eller bymæssigt. Så må vi jo gå til stålet og bekæmpe det med de midler, vi ved virker,« siger Jan Petersen.

Han kan ikke garantere, at kommunen ikke når over grænsen på 250 smittede pr. 100.000 indbyggere. Han henviser dog til sidste gang, Norddjurs havde høje smittetal og fik dem nedkæmpet med succes.

»Jeg synes, jeg møder en ansvarlighed i institutionerne og fritidslivet, og det gør, at jeg har en pænt stor tro på, at nu får vi det her knækket,« tilføjer Jan Petersen.

Ole Bollesen maner også til besindighed. Han henviser ligesom sin borgmester-kollega også til, at smitteudbrud kan ske alle steder. Han håber og regner dog alligevel med, at der kommer styr på smittesituationen snarest.

»Jeg skal være bekymret som borgmester, når smitten har eskaleret i nogle dage. Vi har jo en stor turistbranche, og vi står foran en turistsæson, så vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at prøve at holde smitten nede. Men vi bliver nødt til at sige, at et smittetal på 15, som det var i går ud af 43.500, er jo ikke et højt tal. Så vi forventer sådan set ikke at komme i problemer,« siger Ole Bollesen og tilføjer:

»Vi ved fra andre kommuner, hvor ærgerligt det er lige pludselig, at skoler og restauranter skal lukke. Men altså, der er stadig langt op til en incidens på 250.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.