Den aarhusianske turistbranche er hårdt ramt af corona, mens oplandskommunerne har haft markant fremgang

Den danske turistbranche har markant nedgang i overnatninger i 2020. Storbyer som Aarhus er hårdt ramt, mens oplandskommuner oplever fremgang.

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune havde næsten 400.000 færre overnatninger fra både danske og udenlandske turister i 2019 end 2020. Det er et fald på 33 pct. Arkivfoto.

Coronakrisen har lavet et markant indhug i den danske turisme. Faktisk så meget, at 2020, måske ikke til manges overraskelse, var et historisk dårligt år. Det skriver Visitdenmark i en pressemeddelelse ud fra nye tal fra Danmarks Statistisk. De østjyske overnatningssteder har heller ikke kunnet se sig fri fra pandemiens indtog, fortæller direktør i Visitaarhus, som også dækker omkringliggende kommuner, Pia Lange Christensen.

»Det er klart, at pandemien har haft meget store indvirkninger på turismen i hele vores destination, i Danmark og i hele verden. Turismen er en af de brancher, som er hårdest ramt. Vi må konstatere, at det også har gjort ondt i Aarhus-regionen,« siger hun.

Jeg håber på, at flest muligt af vores turistvirksomheder klarer skærene, fordi det er en barsk tid, hvor man har skullet klare sig igennem mange måneder med ingen eller meget lidt indtægt

Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus

Det er i særdeleshed Aarhus Kommune, som har været hårdt ramt af coronaårets rejserestriktioner. Tal fra Danmarks Statistik viser, at blandt de østjyske kommuner er antallet overnatninger faldet med i gennemsnit 6 pct. fra 2019 til 2020. Aarhus Kommune har dog lidt et tab på 33 pct. af kommunens overnatninger blandt både danske og udenlandske turister. Det er det markant højeste tab i Østjylland.

»Det er i særdeleshed hos storbyturismen og erhvervsturismen. Det er de to områder, som klart er hårdest ramt, fordi de internationale gæster ikke har haft mulighed for at komme. Det har været barskt, det er der ingen tvivl om,« forklarer Pia Lange Christensen.

Fremgang ved kysterne

Mens Aarhus Kommune især er blevet ramt af manglen på mange udenlandske turister og erhversturister, er der lyspunkter i de omkringliggende kommuner. Blandt andet har de kystrige Syd- og Norddjurs Kommune haft en fremgang på 10 pct. i antallet af overnatninger. Pia Lange Christensen forklarer, at man i løbet af 2020 havde stor succes med at tiltrække flere danske turister til området. Faktisk så meget, at det tal steg med 9 pct. i 2020.

»Vi har lagt meget store dele af af vores markedsføring om til at rette sig mod de danske gæster, fordi det har været realistisk at få gæster fra Danmark, som vi ikke har kunne få fra udlandet,« siger hun.

Samtidig har coronaåret, ifølge hende, medført en stigende interesse i andre aktiviteter, som også har bidraget til nogle kommuners fremgang.

»Danskerne valfartede til sommerhusområderne, og de har også haft rigtig stor interesse i at afprøve outdoor-turisme og friluftsaktivitet, og det er der rigtig meget af bl.a. på Djursland og Silkeborg,« siger hun.

Tirsdag beskrev Jyllands-Posten, hvordan regeringen arbejder på at lempe rejserestriktionerne, og det glæder Pia Lange Christensen.

»Jeg håber selvfølgelig, at det bliver muligt at udfase restriktionerne, jo hurtigere jo bedre fra min stol. Så længe det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Og så håber jeg på, at flest muligt at vores turistvirksomheder klarer skærene, fordi det er en barsk tid, hvor man har skulle klare sig igennem mange måneder med ingen eller meget lidt indtægt,« siger hun.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.