Hård strid om brug af biomasse

Studstrupværkets import af træpiller fra USA og Baltikum skal stoppes, mener SF, der vil have udfaset biomasse senest i 2030. Det er urealistisk, siger S og V om forslaget, der er i byrådet onsdag.

Artiklens øverste billede
Studstrupstrupværkets import af træpiller til fjernvarme fra især USA og Baltikum møder kritik. Foto Søren Vendelbo

Det skal være slut med at hente biomasse fra hele verden til fjernvarmen i Aarhus.

Det mener SF, der har biomasse på byrådsdagsordenen på onsdag med et ønske om udfasning hurtigst muligt og senest i 2030, og partiets ønske er især at få stoppet importen af træpiller til Studstrupværket.

Vi kan ikke støtte et forslag , der risikerer at skabe et hul i produktionen.

Bünyamin Simsek (V), teknisk rådmand

Nye tal fra Studstrupværket, der udelukkende kan fyre med træpiller, viser, at det i 2020 primært var træpiller fra USA og de baltiske lande, der blev brugt som brændsel. Ørsted driver Studstrupværket, og selskabet oplyser, at al den anvendte biomasse er certificeret bæredygtigt og kun fra områder, hvor mængden af skov enten er stabil eller i vækst.

»Det er muligt, men vi hører fra ngo’er, at det ikke er bæredygtigt, og hvem ved, om vi kan være sikre på, at kontrollen er god nok. Det er som om, man blot stiller sig tilfreds med det, man kan få, men vi skal øge ambitionsniveauet og investere mere i vindmøller, solceller, geotermi og varmepumper, så vi kan undgå at importere træpiller til Studstrup,« siger Sander Jensen.

Hertil siger Anders Winnerskjold (S), politisk ordfører:

»Vi er enige i, at vi på et tidspunkt skal stoppe med at importere biomasse, for vi har brug for alt træ til at suge CO2 ud af atmosfæren. Vi skal skifte til mere bæredygtig energi, og derfor er vi også i S meget optaget af sol og vind og geotermi, men i øjeblikket er der ikke realistiske alternativer til biomasse,« siger han.

Billedet er fra 2016, da Studstrupværket blev ombygget til biomasse, som gav grønnere fjernvarme, men i dag er biomassen under beskydning. Arkivfoto: Dong Energy

Hul i produktionen

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V), siger:

»Vi kan ikke støtte et forslag , der risikerer at skabe et hul i produktionen, så aarhusianerne ikke kan få varme, for der er ikke noget realistisk alternativ til biomasse i øjeblikket. Desuden ønsker forbrugerne ikke en kæmpe regning, så de investeringer, vi har lavet i biomasse, skal også først afskrives,« siger rådmanden.

Han støtter ambitionen om at udskifte biomasse med mere vedvarende energi som f. eks. geotermi, når det er muligt.

I en udtalelse til SF-forslaget fraråder AffaldVarme-direktør Bjarne Munk Jensen at sætte 2030 som en fast deadline for udfasning af biomasse. Han anslår, at det ville kræve mindst 135 nye havvindmøller, hvis biomassen skulle udfases nu, og en udfasning i 2030 vil desuden efterlade en ubetalt regning på 330 mio. kr. til forbrugerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.