Byråd kan træffe endelig beslutning om nye tiltag i ældreplejen

Aarhus Byråd skal ved det kommende byrådsmøde endnu en gang drøfte, hvilke ændringer der skal ske på sundheds- og ældreområdet som konsekvens af svigt på kommunens plejehjem.

Artiklens øverste billede
Plejehjemmet Kongsgården har spillet en central rolle i, at sundheds- og omsorgsområdet nu omorganiseres. Arkivfoto: Mads Frost

Aarhus Byråd skal nu for anden gang drøfte, hvordan fremtidens sundheds- og omsorgsområde i kommunen skal organiseres.

Det sker på byrådsmødet onsdag den 16. december, hvor emnet er på dagsordenen.

Omorganiseringen sker som konsekvens af, at bl.a. TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden” i sommer kunne dokumentere, at en 90-årig dement beboer på plejehjemmet Kongsgården blev udsat for omsorgsvigt og uværdig pleje af plejehjemmets ansatte.

I hovedtræk vil den nye organisering – såfremt den vedtages – betyde, at den nuværende sundhedsforvaltning splittes op i tre forvaltninger. Hver af de tre vil få en særskilt chef, som også vi indgå i den øverste ledelse i Sundhed og Omsorg.

Håbet er at opnå en tydeligere ansvarsfordeling, der skal komme både borgere og medarbejdere til gavn.

»Det skaber en klar og entydig opgavefordeling, så borgerne får bedre forløb. Det er desuden målet, at den tydelige ansvarsfordeling og entydige fokus på udvikling af driften vil styrke arbejdet med kulturændring og et forbedret pårørendesamarbejde,« lyder det i oplægget.

Derudover vil man administrativt fremover adskille plejehjem og lokalcentre for bl.a. at »styrke ledelsens fokus på plejehjemsdriften«.

Tiltagene har været drøftet siden slutningen af november, men byrådsmedlemmerne er endnu ikke nået til enighed.

Senest blev det drøftet på byrådsmødet den 2. december, hvor byrådsmedlemmerne sendte forslaget tilbage i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Udvalget kom i den forgangne uge med en række uddybede anbefalinger, der bl.a. omhandler et større og særskilt fokus på kompetence- og rekrutteringsudfordringer blandt de ansatte i Sundhed og Omsorg samt øget fokus på, at de, der ansættes, er faglærte.

Men ikke kun blandt de varme hænder i hjemmeplejen skal kompetencerne være i top – også i den nye ledelse i de tre nye forvaltninger skal kvaliteten løftes.

»Det er afgørende at sikre stærke sundhedsfaglige profiler og kompetencer i den øverste ledelse samt stor ledelseserfaring,« lyder det om omorganiseringen, der tidligst kan træde i kraft 1. maj 2021.

Flere byrådsmedlemmer har, som det ser ud nu, forbehold for vedtagelsen. Lone Norlander Smith (EL) kan som det eneste medlem ikke tilslutte sig. Hun mener, at arbejdet bør sættes på pause, indtil den værste uro efter coronaepidemien har lagt sig.

»Der er behov for, at de mennesker, der skal udføre den her opgave, har energi og gejst til det, og det har de ikke lige nu. Vi har sat for mange skibe i søen i alt for høje bølger. Jeg er bange for, at det går ud over kvaliteten hos borgerne, som jo er hele grunden til, at vi taler om det her nu,« siger hun.

Sagen om Kongsgården har indtil videre betydet, at plejehjemmet har fået ny forstander, mens en lang række medarbejdere er blevet opsagt. Derudover konkluderede en 64 sider lang uvildig rapport, at problemerne på plejehjemmet havde stået på i flere år – heriblandt massive udfordringer med fagligheden, ustabil ledelse og stor personalegennemstrømning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.