Døve får penge til samlingssted

Forligspartierne bag årets budgetaftale har fundet 200.000 kr. om året til Aarhus Døveforening.

Artiklens øverste billede
Aarhus Døveforening håber ifølge projektleder Malene Melander (i midten) på at finde lokaler til et fast sted, hvor alle døve i Aarhus og omegn kan tage hen og få en kop kaffe og en snak på tegnsprog. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Efter flere års kamp har de ca. 200 medlemmer af Aarhus Døveforening fået ønsket om et kommunalt finansieret tilhørssted opfyldt.

Med budgetforliget i Aarhus Kommune har partierne fundet 200.000 kr. årligt fra 2021-2024 til Aarhus Døveforening, som de seneste år ikke har haft et fast mødested til sine aktiviteter. Med det nye tilskud får Aarhus Døveforening for første gang dermed penge på budgettet, ligesom kommunens blinde borgere under Dansk Blindesamfund, Østjylland, gennem mange år har fået det.

Projektleder Malene Melander, Aarhus Døveforening, glæder sig over beslutningen.

»Det betyder utroligt meget for døve i Aarhus at have deres eget sted, da det skaber tryghed og vished om, hvor man kan finde hinanden, hvor man kan have en snak med “sin døve nabo”, da døveforeningen betragtes som ens eget lokalsamfund,« forklarer Malene Melander, der er projektleder i Aarhus Døveforening.

Sproglige barrierer

Siden 2011 har døveforeningens medlemmer haft aktiviteter spredt ud i forskellige kommunale lokaler i Aarhus. Som tidligere omtalt i JP Aarhus betød det, at medlemmerne forsvandt fra aktiviteterne, og Aarhus Døveforening har været bekymret for, om medlemmerne isolerer sig.

»Døve er en sproglig minoritetsgruppe, der oplever sproglige barrierer i hverdagen. Det bliver hurtigt en hverdag, hvor vi møder udfordringer i det kommunikative, som tager meget af vores energi. Vi ser derfor døve, der isolerer sig og bliver meget ensomme i eget hjem. Det vender forhåbentlig nu med vores egne lokaler, hvor dansk tegnsprog og døvekultur bliver omdrejningspunktet,« siger hun.

Aarhus Døveforening håber på at finde lokaler til et fast sted, hvor alle døve i Aarhus og omegn kan tage hen og få en kop kaffe og en snak på tegnsprog. Op til budgetforhandlingerne i år var det Eva Borchorst Mejnertz (R) og Lene Horsbøl (V), som tog sagen op.

»Det lykkedes os i år at få afsat et lille, men meget betydningsfuldt beløb til Aarhus Døveforening. Det er et fint billede på, hvor enorm en forskel et relativt lille beløb i budgettet gør for mennesker i vores by,« siger Eva Borchorst Mejnertz.

Indtil 2012 havde Aarhus Døveforening et aktivitetscenter for døve og hørehæmmede sammen med Høreinstituttet under det daværende Aarhus Amt, som efterfølgende blev til Region Midtjylland. Men mødestedet, hvor medlemmerne kunne komme og spille kort, lave håndværk eller overvære foredrag på tegnsprog, blev lukket. Herefter var aktiviteterne i Aarhus Døveforening bl.a. henvist til Aarhus Kommunes gratis samlingslokaler.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.