Flere studieboliger mangler lejere

De videregående uddannelser i Aarhus har taget hul på et nyt studieår, studerende er flyttet til byen, men studieboliger står stadig tomme.

Artiklens øverste billede
Især Skjoldhøjkollegiet i Brabrand ved Aarhus oplever tomme værelser. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Computeren er ladet op, bøgerne er i tasken, og cyklen er pumpet. I denne uge starter godt 7.000 nye studerende på Aarhus Universitet. Tidligere har der været kamp om at finde en bolig at tilbringe sin studietid i, men nu ser det ud til, at det problem er løst.

I hvert fald har det ikke været et problem for Kollegiekontoret i Aarhus at finde boliger til nye studerende. Ifølge Kollegiekontorets direktør, Per Juulsen, oplever han, at flere studieboliger end nogensinde før står tomme.

»I forhold til studiestart de andre år er der flere ledige boliger end nogensinde før. Derfor er situationen anderledes, end den normalt ville være,« siger han.

Det skyldes helt sikkert det øgede udbud. Der er kommet mange nye boliger til, som er mere attraktive end dem, der står ledige.

Per Juulsen, direktør for Kollegiekontoret

De ledige studieboliger findes hovedsagligt steder som Skjoldhøjkollegiet i Brabrand og generelt uden for Aarhus C. Unge vil ind til byen, mener Per Juulsen.

»Det skyldes helt sikkert det øgede udbud. Der er kommet mange nye boliger til, som er mere attraktive end dem, der står ledige. Det er nemlig ikke de nye boliger tæt på byen, der står ledige, det er de gamle såsom ved Skjoldhøjkollegiet i Brabrand. Det er et stort problem og noget, vi skal have gjort noget ved,« siger direktøren.

En anden faktor spiller også ind i Kollegiekontorets ligning.

»Der er færre internationale studerende end normalt, og de plejer stort set alle at bo i kollegieboliger. Det er altså vores hovedkundegruppe, der er faldet voldsomt,« siger direktøren.

Økonomisk er det selvfølgelig bedst at cykle 10 kilometer ind til byen, men de unge er meget reflekteret over at ville være tæt på studiet, midtbyen og bylivet generelt.

Anders Hyldborg, administrerende direktør for Boligportal

Stadig stor efterspørgsel

Ved Boligportal oplever man stadig meget efterspørgsel på private lejeboliger. Ifølge administrerende direktør Anders Hyldborg fornemmer han ligesom Per Juulsen, at placering spiller en stor rolle.

»Vi har ikke svært ved at leje noget ud. Efterspørgslen er langt større, jo tættere du kommer på centrum. Økonomisk er det selvfølgelig bedst at cykle 10 kilometer ind til byen, men de unge er meget reflekteret over at ville være tæt på studiet, midtbyen og bylivet generelt. Derfor er det bare enormt attraktivt at finde boliger tæt på byen,« siger Anders Hyldborg.

Alligevel har den administrerende direktør kunnet se forskel på årets efterspørgsel omkring studiestart.

»Det, vi kan se, er, at den her pukkel, der normalvis er omkring studiestart, er glattet lidt mere ud,« fortæller han.

Både Kollegiekontoret og Boligportal fortæller, at coronavirussen kan have en indflydelse på tallene, men tilføjer, at det er svært at være helt sikker.

Kort boligkø blev kortere

Sidste år oplevede Kollegiekontoret den korteste studieboligkø i 16 år, og nu er den kø blevet kortet endnu mere af.

De sidste studerende, som fik en bolig med kommunens boliggaranti, blev indlogeret den 17. august. Af de 3.000 ansøgere har 286 takket ja til tilbuddet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.