Aarhus Universitet bygger testanlæg til underjordiske vandballoner

I samarbejde med iværksættervirksomheden Aquanamic starter Aarhus Universitet nu byggeriet af et 100 kvm demonstrationsanlæg for en ny energilagringsteknologi, der kan lagre grøn energi i vand i 10 kæmpestore vandballoner under jorden. Det sker med bevilling på 5 mio. kr. fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, under Energistyrelsen.

Teknologien går kort og godt ud på at bruge overskudsenergi til at pumpe vand fra et reservoir ind i en kæmpestor specialdesignet membran, som ligger begravet under enorme mængder jord.

»Planen er at bygge et testanlæg på minimum 10x10 meter for bedst muligt at simulere et fuldskalaanlæg. Der er et kæmpe behov for lagringsteknologier, når vi bevæger os ind i en fremtid med mere og mere vedvarende energi, og allerede i dag oplever vi, hvordan vi er nødt til at forære energi væk, fordi vi endnu ikke kan lagre den optimalt,« siger ingeniørdocent Kenny Sørensen, som leder projektet fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Energistyrelsens seneste basisfremskrivning viser, at Danmarks elnet tidligst i 2028 er 100 pct. baseret på vedvarende energi. Selv om vi langtfra har nået målet, opstår der allerede i dag paradoksale situationer, hvor energiproduktionen overstiger forbruget og skaber negative energipriser, fordi energien ikke kan lagres og bruges senere.

Det koster derved penge at komme af med strømmen, og uden bedre mulighed for lagring vil den tendens blot accelerere i fremtiden.

Der eksisterer i dag kun ganske få energilagringsteknologier, der fungerer på stor skala. Og nu vil dette projekt så finde en ny. Planen med dette projekt er at pumpe vand ind i en membran, der ligger under en stor jordhøj. Vandet pumpes ind vha. overskudsstrøm, og når energien skal bruges igen, åbnes ventilen, og under jordlagets enorme tryk bliver vandet trykket ud af ballonen igen gennem en elproducerende turbine.

»En slags gigantisk topografisk bakkebatteri, og det er ikke små tal, vi taler om. Slutprojektet sigter efter en ballon på 330x330 meter begravet under op til 25 meter jord, som bliver løftet op til 14 meters højde, når ballonen fyldes op. På den måde kan der lagres 230 MWh,« forklarer pressemeddelelsen.

Præcis hvor demonstrationsanlægget bliver opført, er endnu usikkert.

ufno

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen