Iværksætteri trods coronakrise: 3.681 nye virksomheder i Østjylland i første halvår af 2020

Selv om coronavirus i forårsmånederne så ud til at sætte en pind i det danske iværksætterhjul, så lever lysten til at starte egen virksomhed fortsat i bedste velgående. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero.

Artiklens øverste billede
Martin Thorborg, adm. direktør i Dinero, følger nøje med i iværksætteriet - og kan se fine tal i Østjylland. Pressefoto

Det er positivt nyt efter et halvt år, hvor coronavirus kastede erhvervslivet ud i en voldsom krise. Fra midten af marts og to måneder frem styrtdykkede antallet af små, nye virksomheder. Det lignede en mavepuster til dansk iværksætteri, som dog heldigvis kun mistede pusten midlertidigt.

»Som land har vi ganske enkelt brug for, at der skabes nye virksomheder. Vi har brug for mennesker, som tør starte egen virksomhed. Nye virksomheder er fremtidens vækstmotorer, og det glæder mig, at der i skyggen af coronavirus rent faktisk blev stiftet mange nye virksomheder i årets første seks måneder, siger Martin Thorborg, adm. direktør i Dinero, i en pressemeddelelse.

På landsplan faldt antallet af nystiftede virksomheder med 12 pct. fra første halvår 2019 til første halvår 2020. 15 kommuner oplevede en stigning fra sidste år til i år, mens antallet faldt i 83 kommuner.

»Det er ikke superoverraskende, at antallet af nye virksomheder er lavere i år end sidste år. Da coronavirussen ramte landet, blev det særdeles udfordrende at være selvstændig erhvervsdrivende, for alt lukkede, og fremtiden var pludselig usikker. Heldigvis har nogle mennesker en så stærk iværksættertrang, at de ikke kan lade være med at kaste sig ud i et iværksættereventyr – økonomisk krise eller ej. Det er sejt,« siger Martin Thorborg, som også mener, at udfasningen af IVS som selskabsform ligger til grund for en del af faldet.

Fordelt på landsdele oplevede københavnerne det største antal nystiftede virksomheder – også når man sammenligner med befolkningstallet. Her blev stiftet ni nye virksomheder per 1.000 indbyggere skarpt efterfulgt af Nordsjælland med 7,3 og Østsjælland med 7,2.

ufno

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen