Blødende restauranter og butikker får lapper på sårene

Med 1 mio. kr. vil borgmester Jacob Bundgaard (S) hjælpe restaurationsbranchen og detailhandel på fode efter coronakrisen.

Artiklens øverste billede
Bedre muligheder for udeservering kan være et af de tiltag, som bliver sat i værk for at hjælp den hårdt ramte restaurationsbranche oven på coronakrisen. Arkivfoto: Ole Lind

Bedre muligheder for udeservering. Udnytte tomme butikslokaler til kulturformidling. Opbløde parkeringsregler for at lette adgangen til byen.

Det er blot nogle af de mulige initiativer, der i fremtiden kan være med til at skabe liv og omsætning i Aarhus til glæde for byens hårdt økonomisk pressede restauranter og butikker som følge af coronakrisen.

Forslagene kom frem ved en rundbordssamtale mellem borgmester Jacob Bundsgaard (S) og repræsentanter fra handel, restauranter, turisme og kultur i det centrale Aarhus. Det fremgår af en indstilling, hvori borgmesteren lægger op til at bevilge 1 mio. kr. til aktiviteter.

Denne rundbordssamtale fandt sted den 26. maj, 11 dage efter at Aarhus Kommune modtog en analyse fra konsulenthuset Silverbullet. I analysen fremgår det, at detailhandel og restaurationsbranchen har oplevet store tab i omsætningen og indtjeningen under coronakrisen og også fremadrettet venter markante fald.

Således havde restaurationsbranchen og detailhandlen mistet henholdsvis 79 og 32 pct. af omsætningen siden coronakrisens begyndelse, fremgår det af analysen, der altså blev færdig for en måneds tid siden. Adspurgt om, hvad forventningerne er til omsætningen i resten af 2020, svarer de deltagende restauranter og butikker samlet set, at omsætningen vil falde med henholdsvis 40 og 16 pct.

»Covid-19 har ud over at være en sundhedskrise også medført en økonomisk krise i hele verden. Erhvervslivet i Danmark og i Aarhus er ramt og ikke mindst de erhverv, som er afhængige af, at folk kan færdes frit i byen, mærker store konsekvenser af krisen,« hedder det sig i indstillingen, hvori det konstateres, at den gradvise genåbning er forløbet positivt:

»Men det er usikkert, om der forbrugsmæssigt har været tale om en kortsigtet ”ketchupeffekt”. Flere betalingsstandsninger og konkurser er efter al sandsynlighed på vej.«

Derfor var deltagerne i rundbordssamtalen enige om, at der er et »akut behov for tiltag, der på en sundhedsmæssig forsvarlig og sikker måde kan skabe liv i Aarhus C hen over sommeren 2020,« fremgår det af indstillingen.

Deltagerne besluttede at nedsætte et hurtigtarbejdende udvalg, der har fået navnet ”mere gang i byen”, og som i første omgang skal fokusere på at skabe aktiviteter fra nu og frem til Aarhus Festuge, der begynder den 28. august.

Marianne Bedsted, direktør for Salling, er udpeget som formand for udvalget, der består af repræsentanter fra byens detailhandel, restaurationer, hoteller, kulturinstitutioner og turisme. Borgmesterens Afdeling danner sekretariat for udvalget. Tiltaget bliver koordineret med Teknik og Miljø samt Kultur og Borgerservice.

Millionen til at skabe mere liv og mindre events i Aarhus C skal tages fra kommunens erhvervspulje.

Politikerne i magistraten behandler sagen mandag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.