Aarhus taber millioner på Robin Hood-reform

En række østjyske kommuner får en gevinst ud af en ny aftale om udligningen mellem landets kommuner. Aarhus-borgmester kalder trods et milliontab prisen for en holdbar aftale.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) regner ikke med, at Aarhus Kommunes tab på 78 mio. kr. som følge af udligningsreformen betyder et sparebudget til september. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Mens de mindre kommuner rundt om Aarhus står til at vinde millioner i spillet om den såkaldte udligningsreform, må den jyske hovedstad vinke farvel til 78 mio. kr. om året. Det er resultatet af den aftalte, et bredt flertal på Christiansborg blev enige om tirsdag.

Aarhus skal i fremtiden betale årligt 1.068,6 mio. kr. til udligningssystemet, der sender penge fra landets rigeste kommuner til de fattigste.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder alligevel aftalen fornuftig:

»Det flugter med de forventninger, vi har lagt ind i vores budgetter. Det er ikke noget, vi har flaget med, fordi det kunne resultere i et værre resultat for Aarhus. Så det kommer ikke til at udløse sparerunder, men heller ikke stor fest. Vi skal yderligere aflevere 78 mio. kr., som så ikke kan bruges på velfærd, men vi beholder skindet på næsen,« siger han.

Prisen for en aftale

Aftalen stiller Aarhus ringere end regeringens udspil til en udligningsreform fra januar, da kommunen stod til at skulle betale blot 20 mio. kr. ekstra til systemet. Men heller ikke det får Jacob Bundsgaard til at hidse sig op, da en reform har været ventet i mange år:

»Det er prisen for, at regeringen kunne lave en bred og holdbar aftale over midten. Venstre har haft et stort ønske om, at der skulle flere penge til yderkommuner og områder længst fra de store universitetsbyer. Hvis man ikke har et snævert fokus på Aarhus, kan man godt forstå ønsket om bedre balance i Danmark.«

Venstres politiske leder Bünyamin Simsek glæder sig også over, at forhandlingerne er afsluttet, og at der er indgået en bred aftale.

»Det sikrer, at reformen giver en retning, uden at den kan blive pillet ved ud fra snævre interesser,« siger han.

Bünyamin Simsek havde helst set, at Aarhus kunne beholde de 78 mistede mio. kr. i kommunekassen.

»Det er prisen for, at vi får et Danmark, der er i balance. Det er også prisen for, at der ikke bliver spekuleret i parti- og borgmesterfarver, men spekuleret i, hvordan vi binder Danmark sammen. Det er vores bidrag til at opnå et nogenlunde fælles velfærdsniveau i hele Danmark,« konstaterer han.

Skattelettelser i vente

Af de øvrige østjyske syv kommuner i JP Aarhus’ dækningsområde mister også Skanderborg, Favrskov og Odder Kommuner penge på reformen henholdsvis 43 mio. kr., 20 mio. kr. og 50.000 kr., men de mister mindre, end der var lagt op til regeringens oprindelige udspil.

De øvrige fire østjyske kommuner oplever en årlig gevinst på reformen: Norddjurs (57 mio. kr.), Samsø (16 mio. kr.), Syddjurs (50 mio. kr.) og Silkeborg (14 mio. kr.).

Hvis man sammenligner med resten af kommunerne i Østjylland, betaler borgerne i Norddjurs Kommune mest i skat. Oven på dagens aftale kan de dog nu se frem til skattelettelser. Det fortæller borgmester Jan Petersen (S).

»Vi har ikke haft politisk lejlighed til at drøfte det endnu, men der er et permanent statstilskud i aftalen, der gør, at man kan sænke skatten ned til 26,3 pct. mod vores 26,7 pct. Vi henter gerne de 0,4 pct. ovre hos staten og lader vores borgere slippe billigere,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.