Akutklinikker kan lukke, lægebiler stoppe og fødsler samles

Efter et ekstraordinært møde er Region Midtjylland klar med en plan for driften, når corona-epidemien ventes at toppe efter påske.

Artiklens øverste billede
De seneste uger har regionens hospitaler forberedt sig på et stort rykind af covid-19 patienter. Foto: Tonny Foghmar/AUH

Regionsrådet i Region Midtjylland har på et ekstraordinært møde besluttet, at direktionen om nødvendigt kan iværksætte en midlertidig lukning af akutklinik og øvrig decentrale funktioner i Ringkøbing, Lemvig, Tarm og Brande, samt at fødsler skal samles på hospitalet i Herning. Direktionen har også fået lov til at tage akutlægebiler i hospitalets optageområde midlertidigt ud af drift. Det vil ske, hvis der er behov for at trække på flere anæstesilæger til behandling af alvorligt syge covid-19 patienter.

Men regionsrådsformand Anders Kühnau (S) forventer, på baggrund af de aktuelle prognoser for sygdomsudviklingen, ikke, at de ekstraordinære redskaber vil blive taget i anvendelse.

»Det vil kun blive aktuelt i yderste nødstilfælde, hvor vi nærmer os italienske eller kinesiske tilstande. Der er vi slet ikke. Meget tyder tværtimod på en flad kurve af smittede, som også har været målet med at lukke store dele af Danmark ned,« konstaterer Kühnau.

I forhold til de prognoser, vi arbejder ud fra nu, så forventer vi, at 282 intensivpladser er nok.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand, Region Midtjylland

Han understreger, at Region Midtjylland i forvejen har flere akutlægebiler end andre steder.

Den moderate udvikling i antal patienter med covid-19 har givet regionen mulighed for at forberede sig til, når corona-epdemien topper, hvilket ventes at ske efter påske.

De seneste uger er der oprettet og fordelt adskillige nye intensivsenge med respiratorer. Ved årsskiftet var der 85 af sådanne sengepladser til rådighed på regionens hospitaler. Nu venter man at have 282 intensivsenge med respiratorer klar til et intensiveret coronarykind.

»I forhold til de prognoser, vi arbejder ud fra nu, så forventer vi, at 282 intensivpladser er nok, fordi hospitalerne fungerer som forbundne kar,« siger Anders Kühnau.

210 af regionens intensivpladser er reserveret til patienter med covid-19. Viser det sig, at de enkelte hospitaler får flere patienter, end der er plads til, bliver patienterne fordelt på andre hospitaler.

»Vi er klar til også meget voldsomme scenarier,« konstaterer regionsrådsformanden.

Tegn på kontrol

De seneste data tyder da også på, at epidemien ikke vil presse hospitalerne voldsomt over kort tid. Forventningen er nu snarere, at belastningskurven får en mere flad og langstrakt udvikling. Det betyder til gengæld en længere periode med covid-19 smittede patienter på hospitalerne, lyder det fra regionen.

I den aktuelle prognose er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der i de kommende to-tre uger bliver brug for ca. 190–225 respirator-pladser i Region Midtjylland. I alt råder regionen over 359 apparater, der kan anvendes som respirator.

Af de 359 maskiner er 171 respiratorer, mens 188 er anæstesi-apparater, der også er velegnede som respiratorer. Hvis behovet skulle stige, er der stadig uudnyttede muligheder for at øge kapaciteten i samarbejde med Forsvaret, privathospitaler og universiteter. Derudover har regionen bestilt yderligere 68 respiratorer, hvis der viser sig en eventuel anden bølge af covid-19-patienter i efteråret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.