Forskningsprojekt mod oversvømmelser: »Vi får mere vand fra alle sider«

Et nyt forskningsprojekt på Arkitektskolen Aarhus skal undersøge, hvordan byerne kan klimatilpasse sig og håndtere de stigende vandmasser.

Artiklens øverste billede
Det nye forskningsprojekt skal hjælpe byerne til at tænke vand bedre ind i byplanlægningen. Arkivfoto: Christian Lykking

I februar faldt der mere end dobbelt så meget nedbør som normalt med oversvømmelser og gener til følge. Det er et billede på de generelt stigende vandmasser, som byerne er nødt til at kunne håndtere. Med pilotprojektet ”The Missing Link – Når Vandene Mødes I Byen” skal Arkitektskolen Aarhus derfor forske i, hvordan man kan blive bedre til at tænke vand ind i byplanlægningen.

»Vi får mere vand fra alle sider. Vi får regn fra oven, grundvandet presser vand op fra neden, og vi får også mere vand fra havet. Alt det mødes ved vores byer, og derfor får vi problemer med oversvømmelser. Vi vil gerne bidrage til en blå-grøn omstilling ved at se på vandets veje og undersøge, hvordan man strategisk kan tænke vand ind, når man udvikler byen,« siger adjunkt Katrina Wiberg, der skal lede projektet.

Forskningsprojektet skal arbejde med to byer, som ligger tæt ved kysten og kender til udfordringerne med oversvømmelser. Katrina Wiberg fortæller, at de netop har aftalt, at Odense i samarbejde med Vandcenter Syd skal være den ene case-by. Den anden er ikke valgt endnu.

»Vi går ind og analyserer byen og undersøger, hvor der er særlige kvaliteter og muligheder. Hvis vi kan begynde at vise byens billede med afsæt i det blå-grønne, og hvordan det spiller sammen med den by, vi har i dag, så kan vi måske også begynde at se og forstå, hvordan byen kan bygges på en bedre måde.«

Forskningsprojektet skal ske i tæt samarbejde med både kommunerne og de andre fagligheder og sektorer, som er i de udvalgte byer. Det forventes, at resultatet er klar i december 2020.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.