Året er skudt i gang med høj puls

Nytårsforsætterne pruster og stønner i løbeklubber og fitnesscentre. Succesraten er højest hos dem, som bliver en del af et fællesskab, fortæller en aarhusiansk træningscoach.

Artiklens øverste billede
Flere medlemmer af Skanderborg Løbeklub deltog i Hylke Nytårsløb søndag formiddag. På onsdag er der første fællestræning for et begynderhold. Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Jeg har lidt dårlig samvittighed.«

»Det med træning blev ikke til så meget sidste år.«

»Nu skal det være.«

For flere af deltagerne ved Hylke Nytårsløb søndag formiddag markerede årskiftet 2020 en ny begyndelse.

Nu vil de i form. Østjyske løbeklubber og fitnesscentre oplever i disse dage stor tilgang af medlemmer.

Skanderborg Løbeklub har på baggrund af talrige henvendelser oprettet et nyt hold, som har første fællestræning på onsdag. Ifølge klubbens koordinator for begyndertræning, Anne Jacobsen, er der tale om en »nytårsforsæt-bølge«.

Hvis man melder sig ind i en forening eller kommer på et hold i et fitnesscenter vil der være større chance for, at man bliver ved frem for, at man bare begynder at træne for sig selv.

Lars Mølvad Jensen, coach og personlig træner, Aarhus

»Mange bruger årsskiftet som anledning til at ændre livsstil. De siger, de vil i bedre form, og selv om de ikke nævner ordet vægttab, kunne man godt forestille sig, at det også er en del af motivationen,« fortæller hun.

Et minuts løb

Begynderholder starter forsigtigt op med træning to gange om ugen. Den første uge med fire sæt af et minuts løb og fem minutters gang. Derefter øges løbeintervallerne med et minut om ugen. Målet er at kunne løbe uafbrudt i en halv time om 12 uger.

»Det er vigtigt, at alle har succes fra starten og undgår skader. Målgruppen er personer, som ikke har løbet før, så deres muskler og led skal bygges langsomt op. Efterhånden bliver turene længere, og pulsen kommer op,« fortæller Anne Jacobsen.

På begynderholdet er der hverken fokus på, hvor langt eller hvor hurtigt, der løbes.

»Vi lægger vægt på fællesskab og lysten til at rejse sig fra sofaen. Træning skal være noget, man ser frem til og til sidst ikke kan undvære, for hvis det bare bliver en sur pligt, stopper man igen,« vurderer Anne Jacobsen.

Flere østjyske fitnesskæder bekræfter, at de i de første dage af januar har oplevet en stigning i medlemstallet. Hos Fitness World i Risskov har det medført et stort pres på stort set alle hold, fortæller centerleder Bitten Stokkebro.

Hos Fitness World I Risskov er der blevet rift om kondicyklerne i det nye år, fordi spinning giver høj puls og øget fedtforbrænding. I forgrunden er det fra venstre Bjarke Fredbjerg, Rene Jensen og Marit Nyholm. Foto: Christian Lykking

»Vi har været nødt til at oprette ekstra hold på og sætte ekstra bemanding på – også i forhold til rengøring og vedligehold, for der er et generelt større slid på centret,« fortæller centerlederen.

Høj fedtforbrænding

Særligt spinning, som foregår på en kondicykel, er efterspurgt.

»Det er god konditionstræning med høj fedtforbrænding, og vi oplever, at folk gerne vil hurtigt i form og smide nogle kilo. De har måske spist lidt ekstra af de gode sager i december og hen over julen, og så har de lovet sig selv at ændre livsstil i det nye år,« fortæller Bitten Stokkebro og tilføjer:

»Der er rigtig meget fokus på sundhed i samfundet, og hvordan man kan undgå sygdomme. Folk er blevet mere bevidste om, at regelmæssig motion har en rigtig godt effekt på helbredet og velvære generelt.«

Ifølge Bitten Stokkebro topper medlemskartoteket i januar og februar. Herefter begynder nogle at de nye medlemmer at falde fra igen. Den udvikling forsøger centret dog at imødegå, fortæller hun.

»Vi laver individuelle programmer og hold med en personlig træner, ligesom vi opfordrer folk til at gå på hold, fordi fællesskab er en god ramme for motion. Og så anbefaler vi at lægge stille ud og ikke træne syv gange om ugen fra dag ét, fordi det kan give skader. Så mister man hurtigere motivationen,« fortæller hun.

Fælleskab er vigtigt

Coach og personlig træner Lars Mølvad Jensen, Aarhus, indleder selv i den kommende uge en otte ugers bootcamp for folk, som gerne vil i træning. Han har flere gode råd, hvis nytårsforsætterne skal blive mere end blot et fromt løfte fremsat under indflydelse af farverige nytårsraketter og boblende champagne.

»For nogle bliver det en kort fornøjelse, mens andre bider sig fast. Forskellen er, at nogle blot melder sig ind i et fitnesscenter, mens andre melder sig ind et community. Succesraten er højest hos dem, som bliver en del af et fællesskab,« betror coachen, der også selv har måttet udvide sine hold i det nye år.

»Mennesket er et socialt dyr, så jo mere socialt, der er forbundet med aktiviteten, jo mere vil vi hige efter at komme til det. Hvis man melder sig ind i en forening eller kommer på et hold i et fitnesscenter vil der være større chance for, at man bliver ved frem for, at man bare begynder at træne for sig selv.«

Et andet godt råd for at opnå succes er ifølge coachen at sætte sig realistiske mål og holde fast.

»Det er aldrig nemt at begynde på noget nyt, men det skal nok komme. Og så skal man vælge noget, man tænder på, og bruge det professionelle personale, som f.eks. er til stede i et center, inden man går død i det. Mange kommer ind i et træningscenter, bliver ikke set og går igen. Når det er sket nogle gange, og de samtidig får lidt krise i træningen, er det alt for nemt bare at blive væk,« betror han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.