Byrådsflertal vedtog budget for 2020 med ros – men også med torne

Byrådspartierne gav hinanden ris og ros under den endelige vedtagelse af Aarhus Kommunes budget for 2020.

Artiklens øverste billede
Budgettalerne under 2. behandlingen af årets budgetforlig centrerede sig særligt om klima, skolerne og socialt udsatte. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Det pæne tøj og den gode stemning var fundet frem, da Aarhus Byråd onsdag eftermiddag gik i gang med de traditionelle budgettaler forud for den formelle vedtagelse af budgettet for 2020.

Et bredt flertal – 29 ud af 31 medlemmer – står bag budgetforliget, som blev indgået natten til den 20. september. Kun Dansk Folkeparti står uden for aftalen, som bl.a. medfører flere penge til velfærdsområderne og 116 mio. kr. til en klimafond for at styrke indsatsen for bæredygtig omstilling.

To timer og 15 minutter skulle de politiske ordfører bruge på at levere budgettalerne, inden byrådsmedlemmerne sammen kunne gå til middagspause med fællesspisning i rådhusets kantine.

For mange af partierne var det især de nye aftaler om flere penge til klimaet, skolerne og det specialiserede socialområde, der blev fremhævet.

»Der er givet et løft til det specialiserede socialområde, men behovet er også stort. Vi må derfor se, om der skal et ekstra løft til. Der er også givet en kærkomment indsats til vores folkeskoler med 21. mio kr. til den specialiserede undervisning. Samlet er det et solidt budget, og jeg har i min borgmestertid ikke været med til at give så stort et løft, men det kommer også efter år, hvor der har været besparelser og tilpasninger,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) i sin indledende tale.

SF: Pas på med jublen

Venstre lagde ligesom flere af de andre partier også stor vægt på prioriteringen af den kommende klimaindsats.

»I Venstre er vi sikre på, at borgerne i Aarhus Kommune er parate til klimaindsatsen. Er vi i Venstre så glade for at være med i budgetforlig 2020? Kunne vi have tænkt os det anderledes? Vi kan heldigvis svare ja til begge spørgsmål. Men et sådant ja er jo ikke det samme, som at vi ikke kunne blive mere glade og kunne have tænkt os det anderledes. Der er jo præcis tale om et forlig – hvor mange parter skal være med, og hvor der er kamp om midlerne,« sagde Venstres nye politiske ordfører Hans Skou.

Han understregede desuden, at Aarhus Kommune fortsat skal arbejde for at være attraktiv for borgere, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og offentlige myndigheder.

SF’s politiske ordfører Jan Ravn Christensen mente også, at politikerne kunne give sig selv et klap på skulderen over indholdet i det nye forlig.

»Der er en tidsel eller tre, men der er også et voldsomt løft til mange områder. Vi har også en lang budgetperiode foran os, hvor tidligere besparelser ruller ind over. Så hvis ikke vi får fulgt op på dem i de kommende år, så er det ikke et forlig, som man kan klappe af. Vi kan konstatere, at socialområdet har fået det største løft, men det svarer til, at hullerne er fyldt op med jord – men ikke op til kanten, for det var der ikke penge til. Derfor kommer brugerne på socialområdet ikke til at mærke, at det går særligt godt,« sagde Jan Ravn Christensen.

SF’eren mener, at politikerne skal passe på med at fortælle en jubelhistorie om de nye penge til socialområdet.

I budgettet er der i forvejen afsat 1,2 mia. kr. over fire år til såkaldte budgetmodeller, der automatisk afsætter flere penge til dagtilbud, folkeskoler, sociale ydelser og ældrepleje. Derudover åbner budgettet mulighed for udvidelser på årligt 200 mio. kr., hvoraf de knap 70 mio. kr. er afsat til indsatser på socialområdet.

DF gik fra forhandlingerne

De radikale er også meget tilfredse med de nye penge til socialområdet.

»Midlerne, der er afsat på socialområdet, falder på et meget tørt sted. Det har været en glæde at se, at vi i høj grad har været enige om målet,« sagde Eva Borchorst Mejnertz, som bl.a. også var tilfreds med mange af de nye aftaler på kulturområdet i det nye budgetforlig.

Enhedslistens politiske ordfører Keld Hvalsø fastslog, at hans parti også var tilfreds med klimaindsatsen og de nye tiltag i børnenes hverdag.

»Men vi ser udfordringer i fremtiden. Den hjælp, som mennesker med handicap får i Aarhus kommune, er på et meget lavt niveau. Derfor er det, som er puttet ind i budgettet, ikke tilstrækkeligt. Det gælder også, når vi taler om de fattigste børnefamilier, ligesom hjælpen til de hjemløse er utilstrækkelig. Vi er glade for forliget, men i fremtiden er vi nødt til at tænke på, hvordan vi får indfriet alle forventningerne til velfærdsområderne,« sagde Keld Hvalsø.

Dansk Folkepart gik fra budgetforhandlingerne, fordi der ifølge partiets politiske leder, ældrerådmand Jette Skive, ikke var afsat penge nok til ældre med handicap.

»Vi synes, at der var for lidt til ældre med handicap. Der var ingenting. Det bad vi ellers mindeligt om, og vi var skuffede over, at vi ikke kunne få et løft til ældre handicappede,« sagde Jette Skive i den sidste del af debatten inden byrådet gik i gang med afstemningen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen