Aarhus Havn vil i front som bæredygtig havn
Elbiler, solceller og landstrøm skal være med til at placere Aarhus Havn som den mest bæredygtige havn i Østersø-regionen, lyder målet i en ny strategiplan frem mod 2024.
Aarhus Havn afsætter 2,5 mio. kr. årligt frem til 2024 som led i en ny strategi, der skal gøre havnen til den mest bæredygtige havn i Østersø-regionen. Pengene skal bl.a. bruges til at hyre folk med forstand på bæredygtighed:
»De 2,5 mio. kr. skal i første omgang bruges til at hyre ressourcer til arbejdet med bæredygtighed, og det kan muligvis være ansættelse af en koordinator til området eller via partnerskaber, så vi kan arbejde professionelt med bæredygtighed. De konkrete større bæredygtighedsprojekter skal der findes yderligere finansiering til,« siger Jakob Flyvbjerg Christensen, direktør for Aarhus Havn.
Vi skal nu i gang med at finde ud af, hvor vores klimaaftryk ligger. Vi vil være CO2-neutrale i 2030 som virksomhed.
Beløbet fremgår af en ny strategiplan, der gælder frem mod 2024, og planen har det overordnede mål at gøre Aarhus Havn til ”den ledende bæredygtige havn i Østersø-regionen”. Havnen skal som virksomhed være CO2-neutral i 2030, og dermed får den samme målsætning som havnens ejer, Aarhus Kommune.
»Vi skal nu i gang med at finde ud af, hvor vores klimaaftryk ligger. Vi vil være CO2-neutrale i 2030 som virksomhed, og så vil vi skabe rammer, så vi også kan hjælpe de landbaserede virksomheder på havnen til også at blive CO2-neutrale,« siger Jakob Flyvbjerg Christensen.
Konkret skal havnens CO2-neutralitet opnås ved bl.a. at kigge på havnens egne køretøjer, hvor den første el-bil er indkøbt, og andre maskiner er justeret til at køre på el. Det handler om sortering af affald, byggeri med bæredygtige byggematerialer, placering af solceller på taget af havnens bygninger eller solceller på vandoverfladen, ligesom landstrøm til skibe i havn er et område, der er ved at blive undersøgt.
I byrådssalen var der i maj kritik af Aarhus Havns manglende fokus på bæredygtighed i årsrapporten for 2018, men når det fokus først kommer nu, er det ifølge havnedirektøren, fordi havnen har brugt alle kræfter på at komme ud af den krise, som havnen stod i omkring 2013.