Politiafgørelse på vej i skandalesag

Østjyllands Politi afgør inden længe, om der skal rejses tiltale i skandalesagen fra teknik- og miljøafdelingen i Aarhus Kommune.

Artiklens øverste billede
I efteråret 2016 blev en en lang række kritisable forhold og uregelmæssigheder afsløret i Aarhus Kommunes tekniske forvaltning. Det har siden ført til en langvarig politmæssig efterforskning. Foto: Ilan Brender

Den juridiske vurdering af politiets efterforskningsmateriale i sagen om en række mistænkelige forhold i Aarhus Kommunes teknik- og miljøafdeling er ved at være afsluttet.

Det oplyser specialanklager Jesper Rodkjær, Østjyllands Politi.

Han regner med, at der inden længe vil blive truffet beslutning om en eventuel tiltalerejsning mod en eller flere i sagen.

»For nogle måneder siden blev den forelagt Statsadvokaten i Viborg, som har stillet i udsigt, at de medio marts vil træffe en afgørelse i sagen. Det bliver nok med en anbefaling af, hvilken vej jeg skal skrive anklageskriftet. Jeg gætter på, at de vil konferere af med bagmandspolitiet,« siger Jesper Rodkjær.

Vi kommer ikke til at udtale os til pressen, før vi måtte have meddelt sagens parter, hvad vi gør og ikke gør.

Jesper Rodkjær, specialanklager

Han henviser til en lignende sag, Atea-sagen fra Sjælland, hvor der blev rejst tiltale mod en række medarbejdere fra Region Sjælland og Atea for at have medvirket til bestikkelse for over 1,2 mio. kr.

Ønsker ens praksis

»Vi kan jo godt se i Atea-sagen, hvad der er rejst tiltale for, men vi kan ikke se, hvad bagmandspolitiet har undladt at rejse tiltale for, og dermed, hvor de har lagt snittet. Det er derfor, at vi forelægger den op gennem systemet, så vi får en nogenlunde ens tiltalepraksis,« forklarer specialanklageren.

I efteråret 2016 blev en lang række kritisable forhold og uregelmæssigheder afsløret i Aarhus Kommunes tekniske forvaltning.

Chefer blev fyret

Flere chefer er blevet fyret, heriblandt den tidligere direktør for Teknik og Miljø Erik Jespersen. Den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen blev bortvist og politianmeldt for mistanke om bl.a. at have begået underslæb, tjenesteforsømmelse og at have modtaget bestikkelse.

Revisionsfirmaet Ernst & Young gennemgik senere en lang række mistænkelige forhold og konkluderede, at sagen har kostet Aarhus Kommune mere end 1,9 mio. kr. Der blev bl.a. fundet flere eksempler på privatkøb for skattekroner, brud på udbudsregler og »usædvanlige« forløb ved kontraktforhandlinger med private virksomheder.

Flere personer har været sigtet i sagen, der nu er ved at være færdigbehandlet hos anklagemyndigheden.

»Alt efter hvor meget eller hvor lidt de (Statsadvokaten i Viborg, red.) måtte beslutte, og om der skal rejses tiltale, skal jeg have lavet et anklageskrift på den. Ultimo marts er nok et meget godt gæt,« siger Jesper Rodkjær.

Fordi der har været stor medieinteresse for sagen, regner specialanklageren med, at politiet melder afgørelsen bredt ud formentlig via en pressemeddelelse.

»Vi kommer ikke til at udtale os til pressen, før vi måtte have meddelt sagens parter, hvad vi gør og ikke gør,« siger Jesper Rodkjær.

Ingen kommentarer

JP Aarhus har bedt den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen om en kommentar til, at den langvarige politimæssige efterforskning og efterfølgende juridiske vurdering af sagen er ved at være ved vejs ende, men han oplyser, at har ikke har nogen kommentarer.

Samme melding giver Aarhus Kommunes tidligere tekniske direktør, Erik Jespersen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.