Klimaet er ligeglad med økologi

Spis mindre kød, hvis klimaet ligger dig på sinde. Økologi og lokale råvarer batter ikke, siger klimaforsker.

Ligger rent grundvand og dyrevelfærd dig på sinde, er økologi et oplagt valg. Men er klimabevidstheden med dig, når du handler ind, rykker økologien ikke.

Det siger klimaforsker Jørgen E. Olsen, der er professor på institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i Foulum. Han forklarer, at der ikke er forskel på klimaaftrykket ved konventionelt og økologisk produceret mad.

»Der er mindre intensive elementer i økologisk dyrkningspraksis. F.eks. mindre brug af sprøjtegifte og gødning, hvilket mindsker klimabelastningen. Men udbyttet er også mindre. Når man regner CO2-udledningen ud ved et kilo korn, kød eller mælk, er der stort set ingen forskel på, hvordan det er produceret,« siger Jørgen E. Olsen.

Kød er løsningen

Heller ikke lokale råvarer letter klimaaftrykket nævneværdigt.

»Lokale råvarer kan belaste klimaet, hvis de f.eks. er dyrket i et drivhus. Og langt de fleste importerede råvarer fragtes med lastbil i så store mængder af gangen, at det, der udledes per produkt, er ganske beskedent. Det eneste, man skal undgå, er ting, som er fløjet hertil,« siger professoren.

Det kan til gengæld være en idé at gå efter årstidsbestemte råvarer, da man derved er sikker på at undgå mad produceret i drivhuse.

Men klimabevidst madindkøb hænger unægtelig sammen med mængden af bøffer, svinemørbrad eller lammekoteletter.

»Det er kødet, det handler om. Får vi folk til at spise mindre kød, så rykker vi på klimafronten,« siger Jørgen E. Olsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.