Opråb fra brandfolk: Det dur ikke, at udskældte chefer skal lede besparelser

I et brev til Østjyllands Brandvæsens (ØB) midlertidige ledelse udtrykker medarbejdere bekymring for forløbet om genrejsning af ØB's økonomi. Formand efterlyser tålmodighed.

Artiklens øverste billede
Østjyllands Brandvæsen kom ud af 2018 med et overforbrug på 4 mio. kr. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Op til besparelser hos Østjyllands Brandvæsen (ØB) retter medarbejderne i organisationens samarbejdsudvalg (MED-udvalg) et angreb mod deres chefer og ledere. Medarbejderne er bekymrede for, at chef- og ledergruppen skal håndtere besparelserne, da de mener, at den er ansvarlig for dele af brandvæsenets dårlige økonomi og den dårlige trivsel i organisationen.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus blev direktør Lars Hviid først fritaget fra tjeneste for op til jul at indgå en fratrædelsesaftale. Det skete bl.a. efter heftig kritik i en trivselsmåling foretaget hos medarbejderne og et påbud fra Arbejdstilsynet.

I Lars Hviids fravær blev tre afdelingsledere udset til at få en vigtig rolle. Det på trods af, at de i forskellige grad i trivselsmålingen - en såkaldt arbejdspladsvurdering (APV) - har fået kritik for bl.a. nedværdigende behandling, mobning og seksuelle krænkelser.

Vi kan naturligvis ikke fjerne en hel masse ledere og direktøren og samtidig love aarhusianerne vished for et sikkert beredskab.

Bünyamin Simsek (V), bestyrelsesformand for Østjyllands Brandvæsen.

Desuden har brandfolkene tilkendegivet en mangel på tillid til den øverste ledelse, fremfører medarbejdersiden i MED-udvalget hos Østjyllands Brandvæsen i et brev, som JP Aarhus er i besiddelse af. Tilkendegivelsen er sendt til ØB’s midlertidige direktør, Hosea Dutschke, og Anders Rathcke, stedfortrædende direktør og chef for brandvæsnets operative afdeling:

»Vi (er) bekymrede over, at den chef- og ledergruppe, der ifølge APV’en ikke er tillid til, skal stå for at implementere noget, der får så vidtrækkende og permanente konsekvenser. Som det fremgår af APV’en, har chef- og ledergruppen en stor del af ansvaret for den dårlige trivsel og den manglende rettidighed i forhold til dele af den dårlige økonomi. Der ligger løsninger i at gentænke hele organisationen,« skriver medarbejderne.

Alvorlige udfordringer

Opråbet blev sendt op til MED-mødet torsdag, hvor der skulle diskuteres besparelser hos ØB. De besparelser var medarbejderne blevet bedt om at komme med betragtninger til, og denne proces bliver ligeledes kritiseret i brevet:

»Medarbejdersiden synes, at fristen for at kunne bidrage med input til besparelser er utilfredsstillende. Materialet tilgår os dagen før juleferien, og svaret skal foreligge i umiddelbar forlængelse af ferien. Det er meget alvorlige udfordringer, brandvæsenet står over for, og deres løsning kræver omtanke,« lyder det fra medarbejderne.

Samlet set er ØB kommet ud af 2018 med et overforbrug på 4 mio. kr. af en økonomisk ramme på ca. 82 mio. kr. Medarbejderne understreger, at kravet om gradvise effektiviseringer i ØB i perioden 2016-2018 har været kendt, siden ØB blev dannet den 1. januar 2016, mens andre udfordringer som en fordyret brandslukning har været kendt siden foråret 2018.

»Tidspresset er derfor helt unødvendigt, og ledelsen ved Østjyllands Brandvæsen kunne langt tidligere have involveret MED,« anfører de.

Hvad fik medarbejderne så ud af deres brev til ledelsen?

»Vi blev hørt, men hvor meget, kan vi først se efter bestyrelsesmødet,« sagde Søren Nitschke ansat i fuldtidsstyrken hos ØB og tillidsmand for FOA efter torsdagens møde og henviste således til, at bestyrelsen på onsdag skal drøfte økonomien.

Hosea Dutschke kalder torsdagens MED-udvalgsmøde konstruktivt.

»Vi er i en ekstraordinær situation, hvor vi bl.a. ser på nogle omfattende besparelser og effektiviseringer. Derfor går jeg på onsdag til bestyrelsen med et første bud på, hvordan en sådan plan kan se ud. Af samme årsag har vi også taget MED-udvalget med fra start i processen, så det faktisk ikke gøres hurtigere,« skriver han i en mail, hvori han forklarer, at der er fastsat et ekstraordinært MED-udvalgsmøde i februar, hvor de forskellige spareforslag skal diskuteres.

Hosea Dutschke skriver videre, at målet med spareplanen vil være at påvirke ØB’s kernedrift mindst muligt, men at det bliver svært at undgå serviceforringelser. Derudover påpeger han, at han har tre mål for de næste måneder:

»Det er at sikre et beredskab i økonomisk balance, at få forbedret trivslen og skabe attraktive stillinger og endelig at få skabt en robust og lyttende ledelse, der handler på de udfordringer, der er. Hermed håber jeg at skabe de bedst mulige rammer, som en ny direktør kan træde til i.«

Det dur ikke

Medarbejdernes brev høster ikke meget sympati hos bestyrelsesformand for ØB Bünyamin Simsek (V). Han revser dem for ikke at give bestyrelsen og den midlertidige ledelse tid til at få styr på økonomien og trivslen.

»Jeg synes godt nok, at man er utålmodig. Vi kan naturligvis ikke fjerne en hel masse ledere og direktøren og samtidig love aarhusianerne vished for et sikkert beredskab. Vi skal finde ud af, om vi har de rigtige mennesker på de rigtige poster, men det er alt for tidligt at konkludere på,« siger han.

Bestyrelsesformanden beder medarbejderne have forståelse for, at tidsrammen for at finde besparelser er snæver, da den midlertidige ledelse blev indsat i midten af december og hurtigt skal levere et bud på at få skabt balance i budgettet.

Bünyamin Simsek understreger, at medarbejderne også efter MED-udvalgsmødet kan påvirke den endelige spareplan:

»Jeg vil også gerne sige, at jeg hører, at medarbejderne internt i brandvæsnet snakker om ting, de har hørt, måske ved noget om, og som endnu ikke er gennemarbejdet eller forelagt. Det dur simpelthen ikke. Jeg vil på det kraftigste appellere til, at medarbejdersiden involverer sig i de fora, hvor de har en platform til at gøre deres stemme gældende.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.