Stadionplan fremlagt i Aarhus: To partier vil lokke Jydsk Væddeløbsbane væk før 2030
Styregruppe har en plan: Et nyt stadion med 15.000 tilskuerpladser, et nyt atletikanlæg og en udflytning af Jydsk Væddeløbsbane.
Et nyt fodboldstadion med plads til 15.000 tilskuere. Et nyt atletikanlæg tæt på cykelbanen og en ny væddeløbsbane ved Vilhelmsborg syd for Aarhus.
Det hele skal finansieres ved at sælge grunde til opførelse af boliger på det areal, der i dag huser Jydsk Væddeløbsbane.
Sådan lyder forslaget fra den politiske styregruppe bag stadionanalysen, der tirsdag blev præsenteret på Rådhuset for pressen og nysgerrige aktører af konsulentvirksomheden PWC.
Venstre og De Radikale, der som de eneste har været med i styregruppen, peger på en model, hvor kommunen ikke skal op med penge til at betale for opførelsen af de nye faciliteter. Det vil ifølge beregninger, lavet ud fra Silkeborg Stadion, koste omkring 300 mio. kroner at bygge et stadion til 15.000 tilskuere. Atletikfaciliteterne vil koste omkring 20 mio. En ny væddeløbsbane med trav og galop vil koste omkring 265 mio. kroner.
De penge skal findes ved at opføre en helt ny bydel på den nuværende væddeløbsbanes arealer, mener Venstre og De Radikale.
»Det er vigtigt, at vi med rapporten i hånden kan sige, at vi kan skabe en række nye sportsfaciliteter og få et rigtigt fodboldstadion, uden at vi skal trække penge op af kommunekassen,« siger rådmand Bünyamin Simsek fra Venstre, der er medlem af styregruppen.
Jydsk Væddeløbsbane har en lejeaftale på området, der først udløber med udgangen af 2029. Det betyder, at pengene først kan realiseres efter den dato, og det samme med et nyt atletikanlæg, der delvist ligger på det areal, der i dag benyttes af hestesporten, først kan bygges efter den dato.
Hestene væk før tid
De to partier har dog en plan for, hvordan den kan lokke hestesporten væk fra området før tid.
»Vi håber at kunne lande en aftale med væddeløbsbanen før 2030. Jo tidligere aftale, jo stærkere er kommunens interesse i at medinvestere i en ny bane. Jo nærmere aftalen kommer på udløbet i 2030, jo mindre interesse har kommunen i at skyde penge i et nyt anlæg. Sådan er realiteterne,« siger Benjamin Simsek.
Analyse: Alle frygter at blive sendt ud af området, hvis der skal bygges nyt fodboldstadion
S: Vi skal tænke os om
Venstre skal dog have Socialdemokratiet med for at lande en aftale, og her er man ikke overbevist om, at det er en god ide at sløjfe væddeløbsbanen og bygge boliger på området.
»Vi afviser ikke flytning af væddeløbsbanen som en mulighed, men vi skal have en god dialog med banens ledelse, og så skal vi tænke os rigtigt godt om, inden vi bebygger hele området,« siger Steen Bording Andersen, der er idrætspolitisk ordfører for Socialdemokratiet.
Hos Jydsk Væddeløbsbane har man ikke opgivet kampen for at blive.
»Udgangspunktet er, at vi er glad for den placering, vi har. Den er bynær, og vi føler, at vi bidrager til området. Men vi ønsker selvfølgelig helt overordnet at indgå i en konstruktiv dialog for at finde den bedst mulige løsning for Aarhus og for Østjylland,« siger Flemming Sunn, der er direktør for Jydsk Væddeløbsbane.