Plan om 150 meter høje vindmøller på Aarhus Havn

Et flertal af byrådets partier er parat til at udpege tre konkrete områder i kommunen til placering af vindmøller. Et af områderne er Aarhus Havn.

Artiklens øverste billede
Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet i Aarhus Byråd støtter forslaget om at placere vindmøller her på østhavnen i Aarhus. Foto: Janus Engel

Opførelse af to store vindmøller på den yderste del af industrihavnen kan blive en realitet i løbet af få år.

Et politisk flertal i Aarhus Byråd vil udpege området som et af de tre kommende arealer i kommunen, der skal udlægges til store vindmøller med en højde på op mod 150 meter.

»Vi lægger op til at udlægge arealet, og så skal forvaltningen udarbejde en VVM-undersøgelse. Derfor er det ikke en endelig beslutning, men en placering på havnen giver mening at undersøge nærmere, bl.a. fordi det er langt fra beboelse,« siger byrådsmedlem og medlem af teknisk udvalg Louise Lindskrog (S).

Vi støtter grøn energi, men vindmøller på havnen ødelægger udsigten over Aarhus Bugt.

Bünyamin Simsek (V), rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune

Udpegningen af Aarhus Havn som muligt kommende hjemsted for vindmøller er en følge af den første offentlige høring i 2016 om vedvarende energianlæg baseret på sol og vind i Aarhus Kommune. Efterfølgende blev der i en del høringssvar udtrykt bekymring og protest mod en række konkrete vindmølleplaceringer i landzonen.

Derfor skal Teknik og Miljø-forvaltningen i gang med en ny plan for vedvarende energianlæg i kommunen, og heri anbefales det, at de nuværende udlagte vindmølleområder i kommuneplanen fjernes. Forud for det kommende byrådsmøde onsdag, hvor sagen skal behandles, støtter Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet, at der udarbejdes forslag om store vindmøller ved Kasted og Vosnæs samt på Aarhus Havn.

Bünyamin Simsek (V), rådmanden for Teknik og Miljø, afviser på forhånd, at Venstre vil støtte vindmøller på Aarhus Havn.

»To vindmøller på havnen med vingefang på 70 meter er alene signalpolitik. Hvis man virkelig vil noget med vindmølleenergi, så skal man gøre det et andet sted. Vi støtter grøn energi, men vindmøller på havnen ødelægger udsigten over Aarhus Bugt,« siger Bünyamin Simsek, som heller ikke ønsker havvindmøller i Aarhusbugten.

Rådmand: Unødvendigt

Rådmanden mener, at Aarhus Kommune helt skal afholde sig fra at udpege konkrete vindmølleplaceringer.

»Vi vil gerne kigge på konkrete ansøgninger til opførelse af vindmøller på land. Men vi skal tage stilling fra sag til sag, og derfor er det ikke nødvendigt at udpege arealer på forhånd,« siger Bünyamin Simsek.

Ifølge byrådsindstillingen er ansøgningen om udlæg af arealer til store vindmøller på Aarhus Havn sket med samtykkeerklæring fra Havnen A/S.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.