Nu kommer der streger på Knudepunktet

Arbejdet med at realisere millionbyggeriet Knudepunktet i Knebel er på vej ind i en afgørende fase. Nu begynder der at komme konkrete planer og skitser i spil, efter at første runde med interesserede arkitekter, landskabsarkitekter og ingeniører er gennemført.

Artiklens øverste billede
En lokal indsamling har været i gang siden oktober 2017. Og der er nu rejst 475.000 af de 500.000 kr., som var målet. Foto: Syddjurs Kommune

Syddjurs Kommune har sammen med Mols i Udviklings projekt- og styregruppe gennemført prækvalifikationen i forhold til det kommende byggeri, som forventes at være klar ultimo 2020.

Ingen har det hele alene, men tilsammen har vi (næsten) alt.

Valgsprog, Mols i Udvikling

Byggeriet af Knudepunktet har en størrelse, så det har været udbudt i hele EU, og interessen for at deltage har været stor. Særligt danske arkitekter, landskabsarkitekter og ingeniører (de tre fagområder udgør tilsammen et totalrådgiverteam) har vist interesse.

Resultatet af prækvalifikationen blev, at fem totalrådgiverteams er gået videre til næste runde og i løbet af de næste par måneder skal de fem teams konkretisere deres ideer og komme med skitseforslag til, hvordan fremtidens mødested i Knebel, Knudepunktet, kan komme til at se ud. Den endelige vinder offentliggøres i begyndelsen af januar 2019.

Finansieringen af byggeriet bygger på et bredt samarbejde mellem kommune, lokale kræfter og store nationale fonde. Der arbejdes intensivt på at få alle midler bragt i hus, og indtil videre er der modtaget tilsagn om 5 mio. kr. fra Foreningen Realdania, 5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt 1,5 mio. kr. fra Tved Sparekasses Fond.

Ud over fondsmidler understøtter Syddjurs Kommune udviklingen ved samlingen af aktiviteter i det kommende knudepunkt. Byrådet har valgt at afsætte 12 mio. kr. til et nyt børnehus og 2 mio. kr. til faciliteterne for kulturelle aktiviteter på stedet. Ved budgetforhandlingerne her i efteråret har kommunen tilført yderligere 2 mio. kr. til byggeriet. Desuden bidrager Syddjurs Kommune med en lang række ressourcepersoner i planlægningen, herunder arkitekter og bygningskonstruktører.

En lokal indsamling har været i gang siden oktober 2017. Den foregår primært via salg af folkeaktier, aktiviteter på den etablerede facebookside for indsamlingen, hvor der har været forskellige auktioner over bolsjer, brændevin og bildæk. En aktiv indsats i forhold til at få sponsorater fra områdets erhvervsliv er iværksat først på året. Der er til nu indsamlet 475.000 kr. - målet er at nå op på mindst 500.000 kr.

Om Mols i Udvikling

Mols i Udvikling er en såkaldt landsbyklynge bestående af 24 landsbyer, der er skønt placeret på Mols og Helgenæs på Jyllands næse. I området bor der godt 3.800 indbyggere, der har fundet ud af, at sammenhold og samarbejde giver styrke.

»Ingen har det hele alene, men tilsammen har vi (næsten) alt,« som mottoet lyder.

Mols i Udvikling startede i 2013 og i 2015 blev det til et pilotprojekt under Landsbyklyngeprojektet, finansieret af Realdania, DGI og Syddjurs Kommune. Mols i Udvikling er i dag en projektorganisation under Borgerforeningen Mols/det lokale distriktsråd for Mols og Helgenæs. Mere end 200 borgere arbejder under paraplyen Mols i Udvikling med at videreudvikle det gode liv i området. Knudepunktet skal binde landsbyerne tættere sammen og danne ramme om nye fællesskaber på tværs af interesser og generationer.

Om Knudepunktet skriver Realdania:

»Visionen for Knudepunktet er at skabe et mødested, som tiltrækker både indfødte og tilflyttere – sommerhusejere og turister. Et mødested, der kan gøre det endnu mere attraktivt at bo og besøge landsbyerne på Mols og Helgenæs. Hensigten er, at både børnefamilier og enlige, idrætsudøvere og kulturelskere skal føle sig hjemme i Knudepunktet. Strikkeklubben og menighedsrådet skal kunne mødes i øjenhøjde og der skal være liv i huset fra de første børn møder i vuggestue og børnehave tidligt om morgenen, over skolens, børnehusets og de ældres brug af faciliteterne i dagtimerne, til idræts- og kulturaktiviteterne sen eftermiddag og aften. «

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.