*

USA

FBI vil bruge billboards i jagten på motiv bag Las Vegas-skyderi

Intet manifest, ingen advarsler: Frustreret FBI iværksætter kampagne for at få svar.

Yasmina Chavez

SAN FRANCISCO

Manden, som sidste år dræbte 49 mennesker på en natklub i Orlando, Florida, ringede under angrebet til alarmcentralen og erklærede troskab til Islamisk Stat.

Ved et andet angreb i Dallas, hvor fem politibetjente blev skudt, indrømmede manden, at hans mål var at angribe hvide mennesker.

Da tre unge mænd i juni dræbte otte i London - først ved at køre gående ned på London Bridge og bagefter ved at angribe med knive, fortalte vidner, at mændene råbte "dette er for Allah."

I Las Vegas efterlod attentatmanden ingenting. Intet brev. Ingen opkald. Gav ingen hints til nogen omkring sig om sine planer eller ekstreme holdninger. Politiet har ikke heller ikke fundet spor på den 64-årige Stephen Paddock mobiltelefoner eller på sociale medier om, hvorfor han fra et værelse på Mandalay Bay Hotel søndag aften dræbte 58 tilfældige mennesker og sårede flere hundrede i et masseskyderi mod en udendørskoncert.

I et tegn på, hvor frustrerede efterforskere er, vil der nu blive sat billboards op langs vejene i Las Vegas med teksten: ”Hvis du ved noget, så sig noget.”

Aaron Rouse, den lokale FBI-ansvarlige, sagde ved en pressebriefing i Las Vegas politihovedkvarter fredag, at det var afgørende for FBI og politiet at nå ud til så mange som muligt.

»Vi stopper ikke, før vi kender sandheden,« sagde han.

Vicesherif Kevin McMahill fortalte, at politiet har gravet i alt vedrørende Paddocks baggrund.

»Vi har bogstaveligt talt set på alt, herunder den mistænktes personlige liv, politiske tilhørsforhold, social opførsel, hans økonomiske situation, mulig radikalisering. Vi er selvfølgelig klar over, at Islamisk Stat har hævdet, at det er ansvarlig, men i dag kan jeg sige, at det har vi ikke fundet noget på.«

»Men der er stadig en række mennesker derude, som ved, at noget ikke var, som det skulle være,« fortsatte McMahill:

»Nogen har måske optrådt på en mistænkelig måde den aften eller i månederne eller årene inden. Nogen har måske set noget eller ved noget. Det er svært at tro på, at han planlagde og udførte dette angreb uden at nogen vidste noget. Men frem til i dag kan vi ikke rapportere noget troværdig om hans motiv.«

Det, der til gengæld, står klart, er, at angrebet var metodisk planlagt.

Ligesom elitespilleren Paddock på kasinoer i Las Vegas og Reno udregnede sine chancer for at vinde ved spilmaskinerne, planlagde han angrebet ned til mindste detalje, har politiets efterforskning vist.

Også her står politiet dog med mange ubesvarede spørgsmål.

F.eks. er det uklart, hvad Paddock planlagde at bruge de 25 kg sprængstof til, som han havde efterladt i sin bil.

I ugerne forinden havde han booket værelser på andre hoteller med udsigt til udendørskoncerter, bl.a. i Chicago og et andet hotel i Las Vegas, men det er uklart, om Paddock også overvejede angreb her.

McMahill tror stadig på, at politiet vil finde svar på, hvad attentatmandens motiv var.

»Vi har bare ikke fundet det endnu.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her