*

USA

USA’s våbenlobby vil regulere udstyr, der gør rifler til dræbermaskiner

Pro-våbengruppe kommer med sjælden indrømmelse efter Las Vegas-massakren. En ekspert ser det som forsøg på at afspore politisk krav om et forbud.

Den såkaldte "bump stock" kan sættes på semiautomatiske rifler og dermed gøre dem til fuldautomatiske. Foto: Rick Bowmer/AP

San Francisco

USA’s magtfulde våbenlobby, National Rifle Association (NRA), har opfordret til, at der indføres flere restriktioner på salg af udstyr, som kan få semiautomatiske våben til at skyde ligeså hurtigt som en maskinpistol.

Den magtfulde gruppe har traditionelt altid kæmpet med næb og klør imod enhver indskrænkning af våbenretten, så meldingen er højst overraskende.

Den kommer efter masseskyderiet i Las Vegas, hvor attentatmanden, den 64-årige Stephen Paddock, havde monteret såkaldte ”bump stocks” på 12 af de rifler, som han brugte til at skyde mod koncertgæster nær hans hotel. På den måde var han i stand til at affyre hundreder af skud i minuttet, dræbe 58 og såre mere end 500.

»NRA mener, at udstyr, som har til hensigt at få semiautomatiske rifler til at fungere som automatvåben, bør underlægges yderligere regulering,« lyder det i en pressemeddelelse fra NRA's to ledere, Wayne LaPierre og Chris Cox.

De opfordrer også det amerikanske agentur (ATF), som regulerer våben, til øjeblikkeligt at komme med en vurdering af, om salg af ”bump stocks” er i overensstemmelse med føderal lov

Kravet synes at have opbakning i Det Hvide Hus såvel som fra toppen i Det Republikanske Parti og flere demokrater. Det kan gøre dette masseskyderi til en af de få, der kan føre til stramninger af USA’s våbenregulering.

»Vi hilser dette og en samtale om det velkommen,« sagde Sarah Sanders, pressetalskvinde i Det Hvide Hus torsdag.

»Jeg tror, at vi er tæt på et gennembrud, når det handler om en mere fornuftig våbenpolitik,« sagde Carlos Cuebelo, et republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, til New York Times.

Adam Winkler, en professor med USA’s våbenlov som sit speciale fra Californien universitet, er dog skeptisk.

I et tweet siger han, at mente NRA det alvorligt, ville gruppen »opfordre til et forbud« i stedet for regulering - og ikke bede ATF komme med en vurdering, som den allerede kender konklusionen af.

ATF har tidligere sagt, at bump stocks og lignende udstyr ikke strider mod føderal lov. Det fik i 2010 præsident Barack Obamas regering til at godkende salget af dem.

Richard Blumenthal, demokratisk senator fra Connecticut, advarer mod, at NRA’s krav vil ende med at afspore det politiske krav om et forbud, hvilket er det en stribe demokrater i Kongressen har foreslået.

»Kravet fra NRA om en vurdering og regulering af bump stocks er farlig og vildledende. Bump stocks skal bandlyses helt. Med det samme. NRA’s forslag om regulering betyder bare forsinkelser,« tweetede Blumenthal.

Uanset er der kun tale om et relativt lille skridt fra NRA, som på grund af sine store økonomiske støtte til politikere og kampagner mod våbenkontrol, anses for at være en af USA's mest magtfulde lobbygrupper.

Den grundlæggende politik har NRA ikke ændret på. Det gør den selv meget klart.

I pressemeddelelsen advarer den således også om, »at et forbud mod at lovlydige amerikanske borgere kan købe skydevåben, ikke vil gøre noget for at forhindre angreb i fremtiden.«

Den slår samtidig fast, at dens eneste mission er, at styrke amerikanernes ret til at forsvare sig selv. Og til det formål opfordrer NRA på vegne af dens fem millioner medlemmer lovgivere til at vedtage en lov, som giver lovlydige borgere ret til at tage deres våben med sit fra sin hjemstat til en anden, uanset hvilke regler, der måtte være der.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her