USA

Country-musiker skifter mening om våbenlovgivning efter massakre: »Jeg tog fejl«

Jeg har været en fortaler for retten til at bære våben hele mit liv. Indtil det, der skete i går, lyder det.

Festivalgæster løb for deres liv fra country-festivalen Route 91 Harvest Country Music Festival, efter en mand skød efter folk fra et hotelværelse på 32. etage. Foto: David Becker

»Jeg har været en fortaler for retten til at bære våben hele mit liv. Indtil det, der skete i går. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg tog fejl.«

Sådan indleder Caleb Keeter, som er guitaristen i country-bandet Josh Abbott Band, en opdatering på twitter mandag aften. Han er så rystet efter massakren i Las Vegas, at han nu er gået fra at være imod restriktiv våbenlovgivning, til nu at argumentere for flere og mere skærpede regler på våbenområdet.

Caleb Keeter skulle sammen med Josh Abbott Band selv spille på festivalen Route 91 Harvest Festival, hvor den 64-årige pensionst Stephen Paddock dræbte 59 og sårede over 500 personer.

»Mit hjerte er knust«: Mød Country-stjernen, der vil blive husket for massakren i Las Vegas

Han fortæller, at der var medlemmer af holdet omkring Josh Abbott Band, der havde licens til skydevåben. De havde desuden flere skydevåben i tourbussen. Alligevel brugte de dem ikke.

»Vi turde ikke røre dem af frygt for, at politiet måske ville tro, at vi var en del af massakren og så skyde os,« lyder det blandt andet i opslaget.

Caleb Keeter beskrev det mest dødelige masseskyderi i moderne amerikansk historie som en åbenbaring for ham.

»Nok er nok« ender han med at konkludere i opslaget.

Det var den gruopvækkende oplevelse af at være til stede under angrebet, der fik guitaristen til at skifte mening i forhold til USA's omdiskuterede våbenlovgivning.

»Vi har brug for mere våbenlovgivning nu! Min største fortrydelse er, at jeg var så stædig, at jeg ikke opdagede det, før mine brødre på vores hold og jeg selv var truet af det,« skriver han.

Gennem tiden har Caleb Keeter argumentet for mindre restriktive våbenrettigheder, hvor han blandt andet på twitter er kommet med flere udtalelser om emnet. Udtalelser, som han nu skriver, at han fortryder.

Mange country-stjerner har tidligere undladt at blande sig i våbendebatten, skriver The Guardian. The National Rifle Association, (NRA), som er den amerikanske lobbyist-gruppe for mere lempelige våbenrettigheder, har desuden en afdeling, der hedder »NRA Country,« som opfordrer folk til at »fejre country-livsstilen« med skydevåben og countrymusik.

JP i Las Vegas: Ja, du må gerne tage din riffel med på bar

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har også støttet NRA ved at kalde sig selv »en sand ven af gruppen.«

»Regeringen vil ikke længere forsøge at underminere jeres rettigheder og frihed som amerikanere. I stedet vil vi arbejde sammen med jer - ved siden af jer,« sagde præsidenten på en årlig NRA-konference.

Mindst 23 våben er fundet på hotelværelse i Las Vegas

Og talsmand fra Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, afviste da også mandag i en pressebriefing, at massakren i Las Vegas er grund til at overveje at skærpe våbenreglerne i USA.

»Der er en tid og et sted for en politisk debat, men tiden er nu til at forene landet. Vi er lige nu midt i en efterforskning. Motivet er ikke blevet fastslået, så det er for tidligt at diskutere politik, når vi ikke kender alle fakta eller ved præcist, hvad der skete i går,« sagde hun mandag.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her