USA

Trump Jr. erkender: ønskede info fra Rusland, der kunne skade Clinton

Præsidentens søn er blevet afhørt af en senatskomite om et kontroversielt møde med en russisk advokat under præsidentvalgkampen.

Donald Trumps søn, Donald Trump Jr. Foto: Carolyn Kaster

SAN FRANCISCO

Den ældste søn til USA’s præsident Donald Trump har afvist at have samarbejdet med Rusland eller andre udenlandske regeringer. Men over for undersøgere fra det amerikanske Senat erkendte Trump Jr., at da han i juni 2016 tog et møde med en russisk advokat, var han begejstret ved tanken om, at advokaten måske havde informationer på Hillary Clinton, som kunne skade hendes muligheder for at vinde præsidentvalget.

Præsidentens søn kom med kommentaren i en åbningsbemærkning, før han torsdag lod sig ”afhøre” bag lukkede døre af ansatte i Senatets juridiske komite som led i den undersøgelse, som Senatet har iværksat af mulige forbindelser mellem Trumps kampagneteam og Rusland.

Åbningsbemærkningen, som New York Times har fået en kopi af, fokuserede på mødet i Trump Tower i juni sidste år, hvor også Trumps rådgiver og svigersøn Jared Kushner var til stede. Det samme var Trumps valgkampagnechef Paul Manafort samt den russiske advokat Natalia Veselnitskaya og nogle få andre.

Trump Jr. understregede – som han tidligere har gjort - at der ikke kom noget ud af mødet, som først kom til offentlighedens kendskab for et par måneder siden og vakte opsigt, fordi Veselnitskaya var blevet præsenteret til Trump Jr. som en russisk regeringsadvokat.

Trump Jr. indrømmede for første gang også, at han havde været usikker på, hvorvidt han skulle tage mødet med Veselnitskaya, og at han havde haft til hensigt at konsultere sine advokater om, hvorvidt han kunne bruge eventuelle informationer fra hende.

»Hvis de havde informationer vedrørende en præsidentkandidats fitness, karakter eller kvalifikationer, mente jeg, at jeg i det mindste burde høre, hvad de havde at sige,« sagde præsidentens søn.

»Afhængig af, hvilke informationer de havde, ville jeg konsultere for at tage en informeret beslutning om, jeg skulle give det flere overvejelser,« fortsatte han.

New York Times skriver, at indrømmelsen indikerer, at Trump Jr. var klar over, at han bevægede sig ud i en juridisk gråzone, hvis han modtog informationer fra et andet land med henblik på at bruge det i præsidentvalgkampen.

Fakta: Find hoved og hale i undersøgelserne af Trump og Rusland

Ifølge CNN afviste Trump Jr. ved høringen til gengæld kategorisk, at han informerede sin far om mødet eller tog den russiske advokat op for at møde ham. Det har nemlig vakt opsigt, at Trump præcist dagen efter det famøse møde i Trump Tower i en offentlig tale lovede, at han snart ville lægge nogen ødelæggende informationer frem om Clinton. Det skete dog aldrig.

Adspurgt om hvilken rolle Det Hvide Hus spillede i håndteringen af den offentlige reaktion på nyheden om mødet, var Trump Jr. mindre klar i mælet og sagde, at han ikke huskede det. Flere amerikanske medier har rapporteret, at Trump Jr.s respons blev dikteret af præsidenten selv, hvilket implicerer Trump, hvis Trump jr. på nogen måder har løjet.

Det efterhånden berygtede møde, kom frem, da Trump Jr. selv offentliggjorde en række e-mails, som han vidste, at New York Times var kommet i besiddelse af.

Den britiske musikpromoter, som arrangerede mødet, havde skrevet til Trump Jr., at den russiske statsanklager havde tilbudt at give Trumps kampagneteam officielle dokumenter og informationer, som ville inkriminere Hillary Clinton og være brugbar for Trump Jr.s far i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Trump Jr. gik først i slutningen af august med til at mødes med senatskomiteen efter flere ugers forhandlinger.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her