Trumps fyrede chefstrateg: Det Hvide Hus, vi kæmpede for, er tabt

Stephen Bannon er tilbage som chef for det højreorienterede onlinesite, Breitbart News, der hjalp med at løfte Trump ind i Det Hvide Hus.

Artiklens øverste billede
Stephen "Steve" Bannon repræsenterede den populistiske højrefløj i Det Hvide Hus, som har været fortaler for at trække USA ud af klimaaftalen for Paris. Foto: Gerald Herbert/AP

San Francisco

Stephen Bannons exit som Donald Trumps chefstrateg har været rygtet længe i Washington.

Den kontroversielle tidligere chefredaktør for højrefløjsmediet Breitbart.com og selverklærede økonomiske nationalist har i månedsvis haft sammenstød med andre seniorfigurer i Det Hvide Hus og Trumps familie, herunder svigersønnen Jared Kushner.

I april førte det til, at Trump fjernede ham fra USA's nationale sikkerhedsråd.

Præsidenten har angiveligt været irriteret over, at Bannon er blevet krediteret for at have skabt den nationalpopulistiske bølge, der løftede Trump ind i Det Hvide Hus.

»Den f…. Steve Bannon tager æren for mit valg,« citerede nyhedssitet BuzzFeed en anonym kilde for, at Trump skulle have sagt til en nær rådgiver i en respons til bogen ”Devil's Bargain,” der udpensler Bannons rolle under valget.

Den nu tidligere chefstrateg er også blevet beskyldt for at køre en kampagne via Breitbart News for at underminere H.R. McMaster, præsidentens sikkerhedsrådgiver, som Trump udpegede efter fyringen af forgængeren Michael Flynn.

Da Bannon for et par dage siden i et uopfordret interview til det progressive magasin, The American Prospect – i øvrig til en journalist, som han aldrig tidligere havde talt med - kom med en række opsigtsvækkende udtalelser imod Trump, kastede det yderligere brænde på rygtebålet.

Bannon erklærede i krig mod præsidentens øverste, økonomiske rådgiver Gary Cohn (som Kushner var med til at få udnævnt), kaldte hvide nationalister en »flok tabere« og afviste Trumps trusler om en militær aktion mod Nordkorea med, at der ikke findes en »militær løsning« på krisen.

»Udfordrer han Trump til at fyre ham,« spurgte Kurt Bardella, en tidligere talsmand for Breitbart, til CNN.

Da Trump tirsdag blev spurgt, om Bannon var på vej ud, var hans opbakning ikke ligefrem glødende.

»Jeg kan lide Mr. Bannon. Han er en af mine venner. Men kom om bord (på Trumps kampagneteam) meget sent. Jeg havde opgør med 17 senatorer, guvernører og vandt alle primærvalgene. Mr. Bannon kom efter det. Jeg kan lide ham. Han er en god mand. Han er ikke en racist. Han får en meget unfair pressedækning. Men lad os se, hvad der sker med Mr. Bannon,« lød det fra præsidenten.

Fredag kom så beskeden.

»Det Hvide Hus stabschef John Kelly og Steve Bannon er gensidigt blevet enige om, at i dag (fredag) bliver Steves sidste dag,« sagde talsmand for Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders i udtalelse:

»Vi er taknemmelige for hans bidrag og ønsker ham alt godt.«

Hvem der tog beslutningen er uklart. Ifølge New York Times fortalte rådgivere til præsidenten tidligere fredag, at det var Trumps beslutning, mens Bannon i et interview med magasinet Weekley Standard siger, at det hele tiden har været hans plan at gå efter et år.

Uanset syntes hans dage talte, da John Kelly rykkede ind som ny stabschef. Efter at have analyseret arbejdsklimaet, konkluderede Kelly, at Bannon var en destruktiv kraft og lækkede informationer for at underminere rivaler.

Bannons exit er næppe noget, som mange europæiske ledere vil beklage.

Bannon er blevet set som en farlig indflydelse på præsidenten. Særligt i forhold til hans pres for mere økonomisk nationalisme, som har stækket USA’s rolle som spydspids for en global, regelbaseret frihandel.

Mange har også beskrevet ham som en ekspert i konspirationsteorier.

Det var Breitbart News, der under præsidentvalgkampen søsatte ufunderede rygter om, at Trumps demokratiske modkandidat Hillary Clinton var syg. Tjenesten har også beskrevet unge muslimer i Vesten som tikkende bomber og skrevet historier om flygtninge, der angreb kvinder i Tyskland, som ikke var sande.

Der er tale om et opsigtsvækkende fald fra tinderne for Bannon.

Efter Trumps tiltrædelse omtalte New York Times ham i en leder som præsident Bannon; så stor vurderes hans indflydelse på Trump den gang at være.

Selv ser Bannon ifølge Weekley Standard ikke sin exit som et personligt nederlag. Det er derimod et nederlag for den ideologi, som han har presset på for at præsidenten skal følge.

»Det Trump præsidentskab, som vi kæmpede for og vandt, det er forbi,« sagde Bannon i et interview med magasiet kort efter nyheden.

Derfor spildte han heller ikke tiden, men ledte fredag eftermiddag redaktionsmødet på Breitbart News, hvor han nu er tilbage i rollen som formand.

Bannon vil genoplive sitet som et samlingspunkt for præsidentens mest glædende, populistiske støtter. »Krig,« skrev en af nyhedspublikationens redaktører på sitet fredag.

»Men hvis der er nogen forvirring, så lad mig gøre det klart,« sagde Bannon i et andet interview med Bloomberg: »Jeg forlader Det Hvide Hus og går i krig for Trump mod hans modstandere - på Capitol Hill, i medierne og i det amerikanske erhvervsliv.«

Hans exit er ikke ufarlig for Trump, som risikerer mere kritik konservative nyhedsmedier, der altid har været hans trofaste støtter.

Bannon repræsenterede den populistiske højrefløj i Det Hvide Hus, som har været fortaler for at trække USA ud af klimaaftalen for Paris og har støttet præsidentens udtalelser om, at begge sider bar en del af skylden for volden, der eskalerede omkring en hvid nationalistmarch i Charlottesville i weekenden og resulterede i, at en ung kvindes død.

Omvendt tyder målinger på, at støtten til Trump blandt kernevælgere på højrefløjen nu er så solid, at præsidenten ikke længere har brug for Bannon.

Knap et år efter, at han blev en del af Trumps kampagnehold, er hans arbejde gjort.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.