*

USA

Desperate amerikanere sluger fiskemedicin i stedet for at gå til lægen

Stigende sundhedsomkostninger får amerikanere til at eksperimentere med dyremedicin.

Amerikanere spiser nu fiskemedicin, fordi de ikke har råd til alternativet. Foto: Chris O'Meara/AP

Der bliver diskuteret sundhedssystem på livet løs i USA, mens sundhedsomkostningerne for mange amerikanere stiger. Kan man lave det bedre, billigere og mere effektivt? Og kan man blive enige?

Men mens diskussionerne trækker i langdrag, er der mange amerikanere, der ikke har råd til selv at betale for deres sundhedsomkostninger, som for eksempel at gå til lægen og købe medicin.

Trumps Obamacare-erstatning skal sænke prisen på medicin

Det får nogle amerikanere til at søge mod billigere alternativer: Antibiotika, der er lavet til at helbrede bondegårdsdyr, kæledyr og særligt fisk.

Det skriver Buzzfeed.

»Fiskemedicinen hjælper mod smerter. Det eneste problem er, at dosen er meget mindre end min almindelige medicin, så jeg skal selv dosere en hel del op,« siger 27-årige Chris, som Buzzfeed har talt med, som ikke ønsker at få sit efternavn offentliggjort.

Chris er handicappet af store smerter i hælen. Han er netop begyndt at medicinere sig selv med fiskeantibiotika, som kan køber i en forretning i Mississippi, hvor han bor.

Hans læge har ellers givet ham besked på at købe medicin, der koster i omegnen af 950 kr. om måneden. Men det er for mange penge for Chris, da hans indkomst ligger på lidt over 4.400 kr. Så er fiskemedicinen til ca. 100 kr. om måneden et nødvendigt alternativ. Buzzfeed har talt med flere borgere, der tager medicin, der er beregnet til dyr.

Tendensen bliver også diskuteret på twitter.

»Hvor slem er den amerikanske sundhedsreform? Læs brugeranmeldelserne på fiskeantibiotika og beslut dig selv,« skriver brugeren Rachel Sharp.

En anden twitter-bruger gemmer på sin hunds medicin.

»Da min hund blev taget af sin antibiotika, fordi hun fik ondt i maven af det, beholdt jeg pillerne selv, fordi jeg ikke har haft forsikring i fem år,« skriver Erin D.

Daniel Freedberg, som er Assistant Professor of Medicine på Columbia Universitets Medical Center's Division og Digestive and Liver Disease, fortæller Mashable.com, at det ikke er helt ufarligt at tage fiskemedicin.

»Jeg ville ikke ane, hvordan jeg skulle dosere fiskeantibiotika. Forskellige doser af antibiotika virker på forskellige måder,« siger han til mediet.

Han mener heller ikke, at personer uden en lægevidenskabelig baggrund ville kunne dosere korrekt. Det kan resultere i, at mange vil overdosere, og dermed opstår der i sidste ende chance for, at folk udvikler resistens overfor antibiotika, lyder det fra Freedberg.

Den holdning deler den australske læge doktor Brad McKay.

»Når du ikke lytter til din læge for at spare penge, kan det betyde, at du kurerer den forkerte sygdom med den forkerte dosis af den forkerte medicin,« siger lægen til Buzzfeed.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her