Annonce
USA

Duften af Watergate på Capitol Hill

Den fyrede FBI-direktør James Comey anklagede torsdag i en dramatisk senatshøring præsident Donald Trump for at lyve og for at forsøge at stoppe efterforskning mod sikkerhedsrådgiver.

WASHINGTON — Interessen gav mindelser om Watergate-skandalen, da flere hundrede ønskede at overvære en historisk senatshøring, der kan få indflydelse på Donald Trumps fremtid som USA’s præsident.

I den varme stol sad tidligere FBI-direktør James Comey, som i maj blev fyret af Trump, angiveligt fordi han nægtede at stoppe efterforskningen mod præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, og hans kontakter til Rusland.

Under ed indledte Comey skarpt med at kalde Trump for fuld af løgn. Han oplyste, at han skrev detaljerede referater af alle sine ni samtaler med præsidenten, fordi hans mavefornemmelse fortalte ham, at præsidenten måske senere ville lyve om indholdet.

Til sammenligning fulgte han ikke samme mønster efter møder med de tidligere præsidenter Barack Obama og George W. Bush.

Høringen kom til at fokusere på, om Trump gjorde sig skyld i magtmisbrug med sine forsøg på at stoppe efterforskningen af Flynn og kun i mindre grad på den større undersøgelse af, om Trump og hans rådgivere aktivt samarbejdede med Rusland om at vinde valget.

På den front var høringen godt nyt for Trump, der pure har afvist Comeys version af begivenhederne og fastholdt, at hele sagen er en heksejagt opfundet af Demokraterne.

Comey bekræftede, at han tre gange forsikrede præsidenten om, at han ikke personligt var under efterforskning, og han fastslog flere gange, at Trump aldrig bad ham om at stoppe hele Rusland-efterforskningen.

Comey ikke stærk nok

Allerede dagen før dramaet dominerede Comey nyhedsstrømmen, da hans skriftlige version blev offentliggjort. Syv sider med detaljerede memoer gav ammunition til senatorerne, der igennem flere timer grillede den tidligere FBI-direktør.

Flere senatorer borede i, hvorfor Comey ikke var mand nok til at gå op imod Trump og sige til ham, at det er højst upassende for en præsident at blande sig i FBI’s arbejde.

Han var ude efter at få noget fra mig til gengæld for at lade mig blive i jobbet.
James Comey, fyret FBI-direktør – om en samtale med præsident Donald Trump

»Jeg var så forbløffet over samtalen, at jeg bare tog imod. Hvis jeg havde været stærkere, ville jeg måske … Måske ville andre have været stærkere under de omstændigheder,« svarede Comey.

”Omstændighederne” var flere møder, som Comey detaljeret har refereret.

Under fire øjne ved en middag den 27. januar i Det Hvide Hus indledte Trump med at spørge, om Comey gerne ville fortsætte som FBI-chef, og han nævnte, at mange gerne ville have hans job.

Derpå bad han sin FBI-direktør om ”fuld loyalitet”, hvilket førte til pinlig tavshed. Comeys utilpashed blev kun større, da Trump mod slutningen af middagen igen bragte emnet loyalitet op. Da Comey tilbød præsidenten ærlighed, svarede Trump: »Ja, ærlig loyalitet.«

»Han var ude efter at få noget fra mig til gengæld for at lade mig blive i jobbet«, sagde Comey og forklarede, at grunden til FBI-direktørers ti år lange kontrakter netop er, at de skal være uafhængige.

På et møde i det ovale kontor den 14. februar bragte Trump Flynn op, da han bad om at være alene med Comey og sendte alle andre ud af rummet, herunder svigersønnen Jared Kushner og justitsminister Jeff Sessions.

Ubesvarede spørgsmål

»Da døren ved bornholmeruret lukkede, og vi var alene, sagde præsidenten, at han ønskede at tale om Flynn,« skrev Comey efter mødet, der fandt sted dagen efter fyringen af Flynn.

Herpå opfordrede Trump til at stoppe efterforskningen af sikkerhedsrådgiveren med den begrundelse, at Flynn var en god mand.

Comey opfattede det som en ordre, fordi ordene kom fra præsidenten, men erkendte, at Trump kun sagde, at han håbede på, at FBI ville stoppe undersøgelsen.

Trump har afvist, at denne samtale fandt sted, så meget i striden er ord mod ord. Det fik Comey til at ønske, at der findes hemmelige båndoptagelser af mødet.

»Hvorfor smed han alle ud af det ovale kontor for at tale med mig, hvis det handlede om noget andet,« spurgte han.

I to telefonsamtaler den 30. marts og den 11. april forsøgte Trump igen ifølge Comey at påvirke efterforskningen.

I den første brød Trump ifølge Comey de normale spilleregler, da han bad Comey om at løfte den sky, som Rusland-undersøgelsen havde udviklet sig til. I samtalen afviste han desuden beskyldninger om, at han personligt havde kontakter til Rusland.

I den anden forsøgte præsidenten at få renset sit navn ved igen at presse Comey til offentligt at erklære, at Trump ikke personligt var mål for efterforskningen.

Blandt de store spørgsmål efter høringen er, hvorfor Trump var så opsat på at stoppe efterforskningen mod Flynn, at han ville udsætte sig selv for anklager om magtmisbrug ved at lægge pres på FBI-chefen?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her