Her er de vælgere, som sikrede Trump sejren

Donald Trump er de hvides, de kristne og mændenes præsident, viser tallene, som også overrasker.

Artiklens øverste billede

Hvordan kunne det ske, spørger mange amerikanere stadig sig selv, dagen efter at det, som nogen troede aldrig ville ske, skete.

Rigmanden, den tidligere reality-tv-stjerne og republikaneren Donald Trump blev valgt som USA's næste præsident, selv om han ifølge den foreløbige optælling fik 47,5 pct. af stemmerne mod Hillary Clintons 47,7 pct.

I stemmer svarer det til 59.698.506 til Trump og 59.926.386 til Clinton. Vigtigst af alt er dog, at han fik valgmændene i de afgørende stater.

Men hvem var det så, der sørgede for, at Donald Trump kan flytte ind i Det Hvide Hus den 20. januar?

Exitpolls viser ikke overraskende, at flere mænd end kvinder stemte på Trump. Således valgte 53 pct. af mændene den 70-årige , mens blot 42 pct. af kvinderne satte krydset her.

I Hillary Clintons tilfælde hed fordelingen 54 pct. kvinder og 41 pct. mænd. Den eneste overraskelse her er måske, at republikaneren ikke har mistet noget nævneværdigt antal af kvindelige stemmer sammenlignet med valget i 2012, på trods af adskillige skriverier om Trumps efter manges mening respektløse og sexistiske opførsel over for kvinder.

Blandt de hvide kvinder stemte flere Trump end på Clinton.

En af mærkesagerne for Donald Trump var bl.a., at han ville deportere alle illegale immigranter samt opføre en mur på grænsen mellem Mexico og USA. Således var det da også blot 29 pct. af de latinamerikanske vælgere, som valgte Trump mod Clintons 65 pct.

Præcis samme fordeling fandt man hos asiaterne.

Til gengæld svarer 10 pct. af de adspurgte demokratiske vælgere, at de faktisk er tilhængere af, at den omstridte mur bliver bygget langs grænsen, mens 17 pct. af republikanerne er imod det.

Tallene viser også, at 10 pct. af de republikanske vælgere endda har været tilfredse med, hvordan Barack Obama har styret landet.

Donald Trump er i høj grad de hvides præsident, idet 58 pct. af disse vælgere besluttede sig for republikaneren. Ku Klux Klan anbefalede da også et kryds ved Trump, noget som den nu valgte præsident først tog afstand fra efter voldsomt pres.

Omvendt fik Clinton blot 37 pct. af de hvide vælgere. Hun havde ellers fodfæste blandt den sorte del af befolkningen. 88 pct. af de sorte vælgere valgte således Hillary Clinton.

Igennem valgkampen er der blevet tegnet et billede af Clinton som tilhørende de intellektuelles elite og som storbyboernes kandidat, og den opfattelse synes også at gå igen i exitpollsene.

58 pct. af dem, som har en kandidatgrad, valgte Clinton, mens Trump havde flest vælgere med en gymnasieuddannelse eller mindre samt kortere, videregående uddannelser.

55 pct. af de 18-29-årige vælgere endte hos Clinton mod 37 pct. i Trumps tilfælde, og hun fik også halvdelen af 30-44-årige vælgere mod Trumps 42 pct.

Donald Trump satte sig til gengæld på 53 pct. af vælgerne på 45-64 år samt den samme andel vælgere på 65 år og ældre. 

Hillary Clinton fik flest stemmer i de større byer, mens Trump havde succes i landområderne, og så valgte 58 pct. af de kristne og 52 pct. af de katolske vælgere Trump, mens 71 pct. af jøderne og 68 pct. af de, som ikke bekender sig til en religion var på Hillary Clintons side.

Økonomisk set havde Clinton til gengæld størst succes hos de mindre bemidlede, og Trump klarede sig bedst hos gruppen, der tjener mellem 339.00 og 679.000 kr. om året.

Endelig kan man notere, at uanset om man har stemt Trump eller Clinton, så er langt fra alle overbevist om deres kandidats sandfærdighed.

Således svarer 20 pct. af de demokratiske vælgere, at de ikke finder Clinton hverken ærlig eller troværdig, mens 21 pct. af de republikanske vælgere har den holdning til Trump.

De foreløbige optællinger viser, at 55,6 pct. af de stemmeberettigede deltog i valget, hvilket er lavere end ved præsidentvalget i 2012.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.