*

USA

Donald Trump chokerede i tredje og sidste tv-debat

Han nægtede at svare på, om han vil acceptere valgresultatet, hvis han taber. Men i første halvdel af den sidste debat var han langt mere disciplineret, og vælgerne fik mere substans end i de to første debatter.

WASHINGTON

Donald Trump har i de seneste dage på valgmøder fortalt sine tilhængere, at præsidentvalget er et stort svindelnummer, og at en sammensværgelse af korrupte medier, organisationer og politikere planlægger at forære valgsejren til Hillary Clinton ved at manipulere med stemmerne.

Det er blevet tolket som en indirekte opfordring til millioner af Trump-tilhængere til at tage sagen i egen hånd og protestere, eventuelt voldeligt, hvis deres kandidat taber, som langt hovedparten af meningsmålinger nu peger på som det mest sandsynlige udfald af præsidentvalget 8. november.

En stribe ledende republikanere har taget afstand fra konspirationsteorien som noget vås, men alligevel afviste Trump flere gange i den tredje tv-debat mod Clinton i Las Vegas at svare på et direkte spørgsmål om, hvorvidt han vil acceptere vælgernes dom.

»Jeg vil lade spændingen stå,« svarede Trump anden gang efter at have afvist et første forsøg fra debatværten om at få en forsikring om, at den republikanske kandidat vil acceptere spillereglerne i det amerikanske demokrati og sikre en fredelig overdragelse af magten fra den ene præsident til den næste:

»Jeg vil se på det til den tid. Medierne er så uærlige og korrupte. De forgifter vælgernes hjerner. Der er millioner af folk, der er registreret til at stemme, som ikke burde være det. Clinton skulle ikke have haft lov til at stille op til valget efter det, hun har gjort.«

Foto: Julio Cortez/AP

Risikoen for Trump er, at det er det eneste, vælgerne vil tale om i de kommende dage, og at udtalelsen vil overskygge hans ellers bedste debatpræstation hidtil i valgkampen.

Professor: Trumps konspirationsteorier frastøder vælgere

For natten til torsdag dansk tid blev det gamle ordspil om, at »hvad der sker i Las Vegas, bliver i Las Vegas,« ganske og aldeles dementeret.

Millioner af amerikanske vælgere, mange stadig ubesluttede, mødtes på restauranter til fællesvisninger eller tændte for deres tv derhjemme for at se Donald Trump og Hillary Clinton tørne sammen på tv for sidste gang i en af de vildeste valgkampe i amerikansk historie.

En ond tone blev slået an allerede i de første sekunder, da de to kandidater kom på scenen og undlod at give hinanden hånden. De forlod i øvrigt også opgøret uden at sige farvel.

Donald Trump var i første halvdel af debatten som forvandlet og optrådte kontrolleret og uden konstant at afbryde sin modstander som i de tidligere opgør. Politiske rådgivere har været stort set enige om, at dette var hans sidste chance for at vende folkestemningen og at vise, at han har temperament til at blive USA's næste præsident.

I de sidste kaotiske uger er det gået hurtigt ned ad bakke i meningsmålingerne for den uforudsigelige rigmand, da ni kvinder efter offentliggørelsen af vulgære udtalelser på et 11 år gammelt bånd trådte frem og beskyldte ham for at have forulempet dem seksuelt.

Overblik: Det sagde Trump og Clinton under afgørende debat

Trump svarede direkte og sammenhængende, da han i den første halve time sagde, at han vil udnævne konservative dommere til Højesteret, der vil være modstandere af abort, men forsvare den forfatningssikrede ret til at bære våben. Han forsvarede også sine bastante holdninger til illegale indvandrere og gentog sit løfte om at bygge en mur ved grænsen til Mexico.

Clinton, der ligesom i de første to debatter var velforberedt og rolig, forklarede de modsatte synspunkter, før hun diskret, men systematisk begyndte at stikke fingeren ned i sin modstanders ømme punkter.

Først kritiserede hun Trump for at rose Vladimir Putin og sagde, at den russiske præsident er ude efter at få placeret en marionetdukke i Det Hvide Hus. Derfor har han ifølge 17 amerikanske efterretningstjenester hacket amerikanske e-mails og givet dem til Wikileaks.

»Det er dig, der er dukken,« svirpede Trump.

De to rivaler havde måske for første gang seriøse udvekslinger om deres økonomiske politik, skattepolitik, om bekæmpelsen af gælden og om frihandel.

Men så begyndte debatten igen at køre af sporet. Trump beskyldte Clinton for at være en løgner, for at betale folk for at forstyrre hans valgmøder, for at have skabt Islamisk Stat og for at være udmanøvreret af USA's modstandere.

Hun beskyldte ham for at være en hykler, der ikke betaler skat, køber stål i Kina til at bygge hoteller og for at nedgøre alt fra handicappede reportere til kvinder. Igen gik han i fælden og sagde, at alle de ni kvinder lyver, og at de formentlig er sendt i byen af Clinton.

Således varmet op smashede den demokratiske kandidat ved at fremprovokere en voldsom reaktion fra Trump, da hun sagde, at bidraget til pensionssystemet vil stige for alle og også for Trump, medmindre han finder en måde at slippe udenom.

Trump lænede sig ind over mikrofonen og afbrød med ordene »hvor er hun en forfærdelig kvinde,« en sætning, der næppe vil skaffe ham ret mange nye kvindelige vælgere.

Et panel af seere kårede efter debatten Clinton som vinder. Hun vandt ifølge denne spinkle og hurtige undersøgelse med 52 pct. mod 39 pct. Tages den for gode varer, har Clinton vundet alle tre debatter.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her