Republikansk lejr fordømmer Trump: »Han er en mand af sadistisk ondskab«

Fem senatorer og en taleskriver har taget afstand fra Trump, efter hans konflikt med forældrene til en falden soldat.

Artiklens øverste billede
»Vores parti har givet ham en nominering, men den kommer ikke med en licens til uhindret at bagvaske de bedste iblandt os,« skrev John McCain blandt andet om præsidentkandidaten. Foto: Jake Danna Stevens/AP

»Han er en mand af sadistisk ondskab,« lød det fra republikanske George W. Bushs taleskriver Peter Wehner.

Fra kollegaen John Kasich blev det sagt, at forældre til amerikanske faldne soldater kun måtte omtales med »med ære og respekt«.

Efter et muslimsk forældrepar gik på scenen ved det Demokratiske konvent for at fortælle om deres søn, der ofrede sit liv for USA i Irakkrigen, har flere republikanere udtrykt kritik af deres præsidentkandidat.

Da faren til den faldne soldat fra scenen proklamerede, at Donald Trump modsat hans søn aldrig havde ofret nogen eller noget, hæftede Trump sig nemlig i stedet ved, at hans kone intet sagde, og insinuerede derefter offentligt, at hun af religiøse årsager måske slet ikke måtte snakke.

Det har nu også fået John McCain, republikaneren, der i sin tid stillede op i præsidentvalget mod Barack Obama, til at reagere:

»I de seneste dage har Donald Trump nedgjort en falden soldats forældre. Han har foreslået, at folk som deres søn ikke skulle have lov til at komme ind i USA - for slet ikke at tale om at tilslutte sig landets militær. Jeg kan ikke understrege nok, hvor dybt uenig jeg er med hr. Trumps udtalelser. Jeg håber, at amerikanere forstår, at bemærkningerne ikke repræsenterer holdningerne i vores Republikanske Parti, vores ministre eller kandidater,« skrev den tidligere præsidentkandidat blandt andet i en pressemeddelelse bragt i The Guardian.

Ifølge AP har fem republikanske senatorer indtil videre distanceret sig fra Trumps udtalelser om familien Khan, der mistede deres søn i Irakkrigen. På Twitter har Donald Trump siden proklameret, at »hr. Khan, som ikke kender mig, på modbydeligste vis har angrebet mig fra scenen til konventet, og nu gør han det også over alt på tv.«

Imens har en anden republikansk senator, Roy Blunt fra Missouri, rådet Trump til i stedet at »fokusere på job og national sikkerhed og at stoppe med at svare på enhver kritik, hvad enten det er fra en sørgende familie eller Hillary Clinton.«

Selv Mike Pence, som Trump har udpeget som vicepræsidentkandidat, har måttet sende en pressemeddelelse ud. Heri står det, at både han selv og Trump mener, at den faldne soldat er en helt, og at hans familie »bør værdsættes af en enhver amerikaner.«

Mange af de republikanske senatorer, som har udtryk kritik af Trump, håber på selv at blive genvalgt ved næste valg, og ingen af dem har trukket deres støtte til Trump.

»Vores parti har givet ham en nominering, men den kommer ikke med en licens til uhindret at bagvaske de bedste iblandt os,« skrev John McCain i sin pressemeddelelse.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.