USA

Kaos på demokratisk konvent

Taberen af de demokratiske primærvalg, Bernie Sanders, måtte personligt appellere til sine tilhængere om at dæmpe protesterne for at forhindre kaos og skandale på det demokratiske partikonvent i Philadelphia. Da han selv gik på talerstolen, leverede han uforbeholden støtte til Hillary Clinton.

Philadelphia

Bare udtalelsen af ordene Hillary Clinton udløste gentagne højlydte protester, da Demokraterne mandag åbnede et fire dage langt partikonvent for at nominere deres præsidentkandidat.

Hvis nogen syntes, at det republikanske parti så splittet ud i Cleveland efter senator Ted Cruz oprør mod Donald Trump, fandt de mandag en familie i opløsning på det demokratiske konvent i Wells Fargo-arenaen i Philadelphia.

Små 1.900 af de i alt 4.763 valgmænd på konventet repræsenterer Bernie Sanders, og de har tydeligvis ikke fordøjet nederlaget. ”Bernie, Bernie”, lød de taktfaste råb igen og igen, når Sanders-tilhængere konsekvent afbrød talerne, hver gang navnet Clinton kom ud gennem højtalerne.

Første gang allerede under den bøn, som traditionen tro åbnede mødet. Da pastor Cynthia Hale fra Georgia fastslog, at konventet er samlet for at nominere Clinton, blev hun afbrudt af piften og råb i mange minutter.

Ny meningsmåling: Trump trækker fra i amerikansk valgkamp

Samme skæbne led mange andre Clinton-støtter, heriblandt borgerretsforkæmperen Elijah Cummings, der talte om Black Lives Matter og om, hvordan det demokratiske parti gav hans far et bedre liv. Da han nævnte Clinton, blev han afbrudt af Bernie-råb og protester mod den TPP-handelsaftale, som præsident Obama har forhandlet med stillehavslande.

Dirigenten Marcia Fudge forsøgte forgæves at mane til ro, men protesterne fortsatte, og det udviklede sig til tider til råbekonkurrencer mellem Hillary- og Bernie-tilhængere.

Det lykkedes heller ikke for flere Sanders-tilhængere, der nu støtter Clinton, at forbedre stemningen mærkbart. Blandt dem var den tidligere formand for de sortes landsorganisation NAACP, Ben Jealous, der manede til sammenhold med ordene, at »kærlighed trumfer had«.

»Jeg er stolt over at være en af de 1900 Sanders valgmænd, men i dag skal vi begynde at samle partiet, så vi kan slå Donald Trump i november.«

 Mange Sanders-tilhængere nægter at stemme på Clinton, uanset om det fører til en sejr til Donald Trump.

Sanders: Trump er en fare for vort lands fremtid

»Hvis Hillary Clinton ville hjælpe partiet og verden, ville hun give op og give stafetten til enten Bernie Sanders eller vicepræsident Joe Biden. Jeg planlægger ikke at stemme på hende under nogen omstændigheder,« sagde 40-årige Vincent Venditti fra Georgia.

Han tilføjede, at kun halvdelen af Sanders tilhængere i Georgia-delegationen vil stemme på Clinton, mens resten afviser.

It-konsulent Tim Butts fra Texas, der også er Sanders-delegeret, sammenlignede protesterne med sorgen over et familiemedlems død og mener, at det vil blæse over.

»Det gør ondt, og første reaktion er at vræle. Det var smart af Sanders at tiltrække så mange unge til en ny bevægelse. De udgør fremtiden i partiet, men lige nu har de svært ved at acceptere nederlaget,« sagde den 53-årige It-konsulent. 

Personligt opfordrer han alle til at stemme på Clinton:

»Vi må gøre alt for undgå Trumps ondskabens imperium, der vil forvandle USA til en moderne udgave af Nazityskland.

USA-ekspert: Sanders vil ikke gøre et stort drama ud af maillækagen

Allerede tidligt mandag fik konventet et varsel om, hvad der ville ske, da hovedpersonen selv, Bernie Sanders, blev mødt med buhen, da han på et møde med sine tilhængere fastslog, at tiden er kommet til at samle partiet og gøre Clinton til præsident i november.

Da protesterne fortsatte, sendte han en besked til alle lederne af sine delegationer og bad dem indtrængende om at få alle til at stoppe med at råbe op.

Det havde en vis effekt. Lidt efter lidt faldt sindene til ro, og Bernie-råbene stoppe, da USA's førstedame, Michelle Obama, til aftenens hidtil største bifald gik på scenen for at levere en varm støtte til Hillary Clinton.

»Vi har ikke råd til at være trætte, frustrerede eller kyniske. Vi skal ud at stemme som for otte og fire år siden,« sagde Michelle Obama og understregede, at Clinton ikke valgte at være vred eller desillusioneret, da hun tabte i 2008.

»Hun ved, at dette er større end hende selv. Jeg beundrer mest, at hun aldrig bukker under, når hun er under pres. Jeg vil have en præsident, der forstår, at livet ikke er sort eller hvidt, eller at alting kan koges ned til 140 tegn i et tweet.«

Salen eksploderede i bifald, da Bernie Sanders til sidst selv gik på scenen efter senatorerne Cory Booker og Elizabeth Warren. Han leverede den længe ventede fuldtonede støtte til Clinton.

»Enhver objektiv observatør vil konkludere, at baseret på hendes ideer og ledelse skal Hillary Clinton være den næste amerikanske præsident. Valget er fuldstændig klart,« sagde han og tilføjede:

»Det er ingen hemmelighed, at Hillary Clinton og jeg er uenige om mange ting. Det er det, en valgkamp handler om. Men jeg er glad for at fortælle jer, at vi nu sammen har produceret det mest progressive politiske program i det demokratiske partis historie.«

Sanders sluttede sin tale med at rose Clinton for hendes arbejde for en sundhedsreform og for børn.

»Hillary Clinton vil blive en fantastisk præsident, og jeg er stolt over at stå sammen med hende.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her