USA

Trump og Clinton tog store sejre under Little Super Tuesday

Det ligner mere og mere en kamp mellem Donald Trump og Hillary Clinton til efteråret.

Donald Trump blev den helt store republikanske vinder under nattens valg. Foto: Gerald Herbert/AP

Los Angeles

Hvis der var nogen som helst tvivl om, hvorvidt at det republikanske establishment er alt andet end populært blandt partiets vælgere, så blev Little Super Tuesday endnu en påmindelse om det faktum natten til onsdag.

Disse stater stemte på Little Super Tuesday

Florida

Republikanerne: 99 valgmænd. Vinder: Donald Trump.

Demokraterne: 214 valgmænd. Vinder: Hillary Clinton.

Ohio

Republikanerne: 66 valgmænd. Vinder: John Kasich.

Demokraterne: 143 valgmænd. Vinder: Hillary Clinton.

North Carolina

Republikanerne: 72 valgmænd. Vinder: Donald Trump.

Demokraterne: 107 valgmænd. Vinder: Hillary Clinton.

Illinois

Republikanerne: 69 valgmænd. Vinder: Donald Trump.

Demokraterne: 156 valgmænd. Vinder: Hillary Clinton.

Missouri

Republikanerne: 52 valgmænd. Vinder: Endnu ikke fastlagt.

Demokraterne: 71 valgmænd. Vinder: Hillary Clinton.

Den store amerikanske valgaften bød således på valgtæv af dem, der gør rigtig ondt for det seneste håb for den republikanske partitop, Marco Rubio.

På trods af at have satset alt på et godt valg i staten, hvor han er født, og hvorfra han oven i købet er senator, blev Florida i stedet det, der blev dødsstødet til den 44-årige Rubios kampagne.

For ligesom Marco Rubios tidligere mentor og guvernør i Florida Jeb Bush oplevede det, så blev rigmanden Donald Trump også det unge håbs banemand.

Marco Rubio har trukket sig efter valgtæsk

Afstanden til Trump skulle allerede hurtigt måles i hundredtusinder af vælgere, da de første stemmer blev offentliggjort, og ligesom de sidste valgsteder lukkede klokken 1 dansk tid, var sagen klar: Donald Trump havde vundet Florida og alle de 99 valgmænd, der fulgte med, kunne de amerikanske medier forudse.

Også i Illinois og North Carolina fik Donald Trump de fleste stemmer ifølge amerikanske mediers vurderinger. Valgmændene i disse stater fordeles dog proportionalt i modsætning til i Florida.

»Det har været en fantastisk aften,« sagde Donald Trump fra talerstolen i Florida, hvor han igen truede blandt andre Apple med, at firmaet skulle berede sig på at producere sine produkter i USA.

Også medierne, der var henvist til de bagerste rækker af lokalet, fik sig en tur i Donald Trumps sejrstale.

»Der står nogle virkeligt modbydelige mennesker dernede,« sagde Trump til stor begejstring for støtterne.

»Der er ingen i den politiske historie, der har skullet stå model til så mange negative reklamekampagner som mig. Alligevel bliver mine tal bare bedre,« fortalte Donald Trump. 

Til gengæld har Trump måttet se sig slået i Ohio, hvor statens guvernør John Kasich har fået de fleste stemmer og dermed taget alle statens 66 valgmænd. En sejr til Trump i både Florida og Ohio havde reelt sikret rigmanden det republikanske præsidentkandidatur.

Ohio var Kasichs første sejr under præsidentvalget og også helt nødvendig for at kunne fortsætte. John Kasich lovede under en tale i Ohio at fortsætte sin stil, som har stået meget i kontrast til Donald Trump.

»Jeg kommer ikke til at springe over, hvor gærdet er lavest, på vejen til landets højeste embede,« sagde John Kasich.

Men ifølge Ted Cruz, der tidligere har slået Donald Trump i flere stater, kan Kasich ligeså godt følge Marco Rubio, der valgte at trække sig efter nederlaget i Florida.

»Der er kun to, der har en matematisk mulighed for at vinde kandidaturet,« lød det fra Ted Cruz.

I Missouri er resultatet så tæt med 99 procent af stemmerne talt op, at ingen amerikanske medier har kunnet forudse, hvem der ville trække sig sejrrigt ud af statens valg. Ingen tvivl er der dog om, at det enten bliver Ted Cruz eller Donald Trump, der ender med at tage sejren i staten.

Hos Demokraterne havde der på forhånd ikke været meget spænding om resultatet. Meningsmålingerne havde spået, at den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton ville vinde stort, og det gjorde hun.

Floridas blanding er store vælgergrupper med ældre mennesker og latinamerikanere, der tidligere har vist stor støtte til Clinton, viste sig da også at være mere end Bernie Sanders-kampagnens ungdommelige entusiasme kunne leve op til.

Hillary Clinton står dermed til at tage en stor del af statens 214 valgmænd, der hos Demokraterne fordeles proportionalt. Også i North Carolina har Hillary Clinton sejret, ifølge de amerikanske medier, og vil derfor tage de fleste af statens 107 valgmænd.

Hun sendte en stikpille til Bernie Sanders under en tale i Florida.

»Man må som kandidat klart lægge frem, hvad forslagene koster, og hvordan de kan blive til virkelighed. Det er forskellen på at stille op som præsidentkandidat og på at være præsident,« lød det fra Clinton, en slet skjul henvisning til, hvor realistisk Sanders løfte om en »politisk revolution« rent faktisk vil være, hvis han skulle ende i Det Hvide Hus.

I Ohio, en nabostat til Michigan, som Bernie Sanders højst overraskende vandt tirsdag i sidste uge, havde den 74-årige senator håbet at kunne tage en sejr. Men her måtte han også se sig slået af Hillary Clinton, ifølge flere amerikanske mediers vurdering.

Efter særdeles tætte valg i både Missouri og Illinois endte Hillary Clinton også med at vinde disse stater tidligt onsdag morgen dansk tid.

Dermed gjorde den tidligere udenrigsminister rent bord på den store valgdag hos Demokraterne.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her